reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI MEGABOOK GX600PX - overclockerův notebook?

10.12.2007, Josef Brož, recenze
MSI MEGABOOK GX600PX - overclockerův notebook?
Posledním zástupcem herní řady MEGABOOK je notebook MSI GX600PX. Model, který opět zmenšil rozdíly mezi notebookem a desktopem. Zástupce střední třídy pohání výkonný hardware postavený na procesoru Core 2 Duo T7500, nezávislé grafické kartě NVIDIA 8600M GT apod. Poprvé se u notebooku setkáváme i možností přetaktování pomocí technologie Turbo Drive Engine.
Po stránce rozšiřitelnosti, počtu portů a rozhraní nabízí MSI MEGABOOK GX600PX velmi dobré možnosti. Konektory jsou rovnoměrně rozmístěny na obou stranách přístroje. Zvláště pravý bok nabízí velmi pestrou kombinaci portů. Mimo klasického D-Sub konektoru zde najdeme S-Video výstup na TV a především moderní HDMI rozhraní pro přenos nekomprimovaného obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu. Pomocí HDMI lze k notebooku připojit nejen LCD nebo plazmovou TV, ale i DVD přehrávač nebo A/V receiver. Výbavu pravého boku doplňují dva USB porty spolu s FireWire. Druhou specialitou pravé strany je rozhraní eSATA pro připojení externího pevného disku. Nesmím zapomenout ani na Express Card slot, který se nachází nad zmíněným eSATA. Další zajímavostí je možnost připojit DTV anténu pro příjem digitálního signálu. Vlastní tuner však součástí výbavy není.


Pravý bok

Levý bok je poněkud skromnější. Jeho dominantním prvkem je DVD mechanika s podsvíceným tlačítkem. Najdeme zde rovněž zbývající dva USB porty spolu s LAN a modemovým konektorem. Čtečka paměťových karet spolu s FireWire se nachází na čelní straně přístroje nedaleko audio panelu.


Levý bok

Možnosti konektivity odpovídají výbavě tradičního Centrino notebooku čtvrté generace. Bezdrátové připojení umožňuje Intel PRO/Wireless 4965AGN (WiFi protokoly IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g a IEEE 802.11n). Za standard považuji přítomnost Bluetooth rozhraní pro komunikaci s mobilním telefonem apod. Pro připojení do LAN sítě lze použít gigabitové připojení (Realtek RTL8168/8111 PCI Express). Telefonické připojení obstarává tradiční V.92/56 Kbps modem.


WiFi Intel PRO/Wireless 4965AGN


Baterie a provoz


Výkon notebooku bývá často nepřímo úměrný jeho výdrži na bateriích. Testovaný model toto tvrzení zcela naplňuje. Při běžné zátěži vystačí 4800mAh baterie na přibližně dvě hodiny provozu. Není to nijak zvlášť dlouhá doba, ale je nutné uvážit, že baterie musí "nakrmit" nejen dvoujádrový procesor, ale i výkonnou grafickou kartu, pevný disk apod.


MSI MEGABOOK GX600 - baterie 4800 mAh

Největší podíl na snižování spotřeby má stále Enhanced SpeedStep, který snižuje frekvenci CPU pomocí změny multiplikátoru. Výdrž baterií prodlužuje i prověřená technologie Deeper Sleep, která v klidovém stavu CPU přesunuje data z vyrovnávací do operační paměti. Mimo jiné Deeper Sleep snižuje napětí procesoru, a tak jsou napájeny jen jeho nejnutnější oblasti. Novinkou čtvrté generace Centrino architektury je technologie Intel FSB Frequency Switching, která podle specifikací dynamicky mění frekvenci a napětí FSB. Bohužel v praxi jsem použití FSB Frequency Switching zatím u žádného z testovaných notebooků nezaznamenal..


MSI MEGABOOK GX600 - hardware

Notebook byl k testům dodán bez operačního systému. Proto byl použit software a utility, které jsou ke stažení na stránkách výrobce. Starší MSI notebooky s Windows XP byly vybaveny programem MSI Energy Station. V nových modelech s Windows Vista je powermanagemet plně ve správě operačního systému. Testovaný notebook pracoval ve dvou režimech. V klidovém stavu klesá násobič z původní hodnoty 11x na 8x, a tím se snižuje frekvence ze 2,2 na 1,6 GHz. Speciálním, řekněme třetím režimem bylo přetaktování notebooku. Ve firemních materiálech se hovoří o 20% nárůstu. Notebook však bez újmy vydrží zvednutí FSB frekvence z původních 200 až k 260 MHz.


CPU-Z a přetaktované Core 2 Duo T7500 2,2@2,86 GHz

Oficiálně podporovaný overclocking je poněkud kuriózní záležitostí. Musím však dodat, že provoz notebooku je naprosto bezproblémový i při nejvyšších hodnotách FSB. Během testování se nevyskytl sebemenší problém, žádné vytuhnutí, samovolný restart nebo rozsypaná grafika, která je průvodním jevem přetaktování. Jedinou nevýhodou je pouze vyšší hlučnost zařízení po aktivaci přetaktovávácího tlačítka. Není divu, ventilátor má spoustu práce s chlazením "nadopovaného" procesoru, čipsetu a výkonné grafické karty. Podrobnější vliv přetaktování na výkon systému prověříme v další kapitole.
reklama