reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI MEGABOOK GX600PX - overclockerův notebook?

10.12.2007, Josef Brož, recenze
MSI MEGABOOK GX600PX - overclockerův notebook?
Posledním zástupcem herní řady MEGABOOK je notebook MSI GX600PX. Model, který opět zmenšil rozdíly mezi notebookem a desktopem. Zástupce střední třídy pohání výkonný hardware postavený na procesoru Core 2 Duo T7500, nezávislé grafické kartě NVIDIA 8600M GT apod. Poprvé se u notebooku setkáváme i možností přetaktování pomocí technologie Turbo Drive Engine.
Design je ikonou dnešní doby. Nápaditý vzhled prodává i naprosto nekvalitní nebo zbytečné výrobky. Design dovede i z nepovedeného produktu udělat kultovní, respektive lifestylovou záležitost.Podobně je tomu i na trhu s notebooky. Podle průzkumu rozhoduje o pořízení produktu z cca 45% právě vzhled. Díky tomu lze poměrně dobře vysvětlit, proč jdou na odbyt například kůží potažené modely, "stylové" růžovoučké notebooky a jiné zvrhlosti.


MSI MEGABOOK GX600PX

Věčný konflikt technické a estetické stránky se nevyhnul ani testovanému notebooku MSI GX600PX. Návrháři MSI vycházeli z designu, který použili již u předchozího modelu MSI MEGABOOK GX700. Pomineme-li rozdíl v rozměrech obou produktů, v ostatních aspektech - tvar, provedení a materiály - jsou oba notebooky v podstatě shodné. Hlavním materiálem je opět černý plast s leštěnou povrchovou úpravou, která připomíná piáno. Zde najdeme zmiňovaný rozpor mezi technickou a estetickou stránkou notebooku. Lesklý plast vypadá dokonale na reklamních fotografiích. Povrch notebooku funguje jako zrcadlo, výrobek budí zdání exklusivity apod. Běžná práce s noteookem však představuje martyrium - nikdy nekončící boj s otisky prstů, mastnotou a drobnými nečistotami. Pokud nejste zrovna obsedant s chorobnou touhou po čistotě, po týdnu boj s otisky jednoduše vzdáte. Lesklé materiály jsou použity i na frekventovaných místech notebooku, zejména na jeho plastové základně nebo zadní části displeje. Problémem budou i škrábance, které vznikají při sebemenším mechanickém namáhání.


MSI MEGABOOK GX600PX

Přestože MSI GX600PX patří mezi nejvýkonnější 15" notebooky na trhu, nejsou jeho rozměry přemrštěné. Naopak, například proti robustním Toshibám působí MSI GX600PX spíše subtilnějším dojmem (Š: 35,8 cm x D: 27 cm x V: 2,7-3,3 cm). Tradičním designovým prvkem MSI je "kroužek", který zdobí zadní stranu displeje. Na rozdíl od předchozích modelů však není vyroben z broušeného kovu nebo posázen křišťály. Tentokráte návrháři použili obyčejný, takřka "sociální" plast. Dalším rozdílem je i chybějící "tetování", tolik charakteristické u Extreme Edition modelů MSI. Úpřímně řečeno, bez tohoto pubertálního prvku se jistě obejdete.


MSI MEGABOOK GX600PX

Pojistka pro otevření panelu se nachází na displeji notebooku nad integrovanou čtečkou karet. V souladu s celkovou koncepcí jsou vyvedeny i diody přístroje, které jsou umístěny v pravém rohu přístroje. Pomineme-li nešťastné lesklé materiály, lze dílenské zpracování označit jako velmi dobré. Spoje velmi dobře lícují a při namáhání nevržou, spodní část notebooku vyniká značnou tuhostí. Baterie je snadno přístupná a lehce vyjímatelná.


Klávesnice a Touchpad


Zajímavým prvkem 15" notebooků MSI je plnohodnotná klávesnice se samostatným numerickým blokem. Zapuštěná klávesnice s bílými popisky je lemována lesklým černým plastem, v horní části je sevřena panelem s funkčními tlačítky a reproduktory. Zde si opět MSI neodpustili poněkud kýčovitou designovou finesu, která spočívá v červeném obložení funkčních tlačítek.


Klávesnice MSI MEGABOOK GX700

Klávesnice v podstatě odpovídá desktopovému rozložení kláves, včetně neoddělených kurzorových šipek. Klávesy Insert a Delete, PgUp, PgDn jsou umístěny v jedné řadě nad numerickým blokem. Vzhledem k velikosti klávesnice je poněkud nepraktický jednořadý Enter. Herní nadšenci jistě ocení speciálně zvýrazněné klávesy WASD, které zjednodušují orientaci na klávesnici.


Klávesnice MSI MEGABOOK GX700

Tradiční slabinou všech dosud testovaných MSI notebooků byl touchpad. Ovládání notebooku opět znepříjemňují hlavně tlačítka myši, která je nutno stiknout větší silou. Nevhodné mi přijde i jeho barevné provedení - šedivá plocha touchpadu nepříjemně kontrastuje s dominantní černou barvou.


Touchpad
reklama