reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI MEGABOOK GX700 - herní notebook

31.10.2007, Josef Brož, recenze
MSI MEGABOOK GX700 - herní notebook
Společnost MSI rozšířila svou nabídku o nový model MEGABOOK GX700. Jedná se o notebook určený především pro hráčskou komunitu. Mimo netradiční design MEGABOOK nabízí výkonnou architekturu v podobě dvoujádrového Core 2 Duo T7500, grafické karty NVIDIA GeForce 8600M GT a 2 GB paměti.
MSI MEGABOOK GX700 na první pohled zaujme poněkud netradičním vzhledem. Zajímavý je však nejen obal, ale především "vnitřnosti" notebooku. MSI MEGABOOK GX700 představuje to nejlepší, co momentálně může nabídnout čtvrtá generace Centrino Santa Rosa. S novou Centrino platformou souvisí i nová verze mobilní čipové sady Intel Mobile 965 Express (varianty GL960/GM965/PM965). Po stránce výkonu je jejím největším přínosem podpora procesorů Core 2 Duo s 800 MHz sběrnicí. Nový čipset doprovází rovněž čtvrtá generace integrovaného grafického jádra Intel Graphics Media Accelerator X3100. Dalším vylepšením v rámci platformy Centrino Santa Rosa je podpora bezdrátových sítí standardu IEEE 802.11n.


Intel Core 2 Duo T7500

Testovaný model MSI MEGABOOK GX700 byl vybaven dvoujádrovým procesorem s označením Intel Core 2 Duo T7500. Jádra procesoru vyráběného 65nm technologií pracují na frekvenci 2,2 GHz. Podruhé se tak v našich testech setkáváme s mobilním procesorem s 4 MB L2 cache. Prvním modelem bylo Sony Vaio SZ4XN s procesorem Intel Core 2 Duo T7200 - 2 GHz. Vliv 4MB L2 cache na výkon však není nijak zásadní (viz kapitola testy). Podobně jako u předchozích variant procesorů je i zde L2 cache sdílena oběma jádry současně. Volnou kapacitu L2 cache dynamicky přerozděluje Intel Smart Cache podle aktuálních nároků jednotlivých jader. Technologie Intel Smart Cache tak ovlivňuje nejen výkon, ale do jisté míry i power management a spotřebu přístroje. Komunikaci mezi jednotlivými částmi hardware zajišťuje zmíněná čipová sada Mobile Intel Crestline PM965 s jižním můstkem Intel 82801HBM ICH8M. FSB sběrnice je taktována na 800 MHz.


Čipová sada Mobile Intel Crestline PM965

V základní sestavě je MSI MEGABOOK GX700 dodáván se dvěma 1024 MB moduly DDR2-667 s časováním 5-5-5-15 MHz (4-4-4-12 ). Vzhledem k osazení obou paměťových slotů pracují paměťové moduly v dvoukanálovém režimu. Čipová sada umožňuje adresovat maximálně 4 GB paměti.


Paměťový subsystém


Grafická jádra – GeForce 8600M GT


Druhé housle v architektuře MEGABOOKu rozhodně nehraje ani grafická karta. Jedná se o druhé nejvýkonnější řešení společnosti NVIDIA s označením GeForce 8600M GT. Jádro dedikované karty je taktováno na 475 MHz a vlastní grafický čip disponuje 512 MB GDDR3 paměti s taktem 700 MHz.

Architektura nových GeForce byla přepracována, a proto se klasické dělení shaderů na pixel nebo vertex poněkud přežilo. Jádro G84 využívá tzv. unifikované shadery, které podle potřeby provádí operace buď nad vertexy nebo pixely. GeForce 8600M GTproto pracuje s 32 stream procesory s taktem 950 MHz a využívá Vertex Shader 4.0 model. Rozdíly proti desktopové verzi čipu 8600 GT nejsou nijak zásadní. Jeho jádro bývá taktováno na 540 MHz, počet stream procesorů odpovídá mobilní verzi, pouze jejich takt je vyšší (až 1,2 GHz). Vzhledem k dostatku vlastní paměti nepoužívá grafický čip sdílení volné kapacity přes technologii TurboCache.


Ilustrační fotografie - NVIDIA GeForce 8600M GT

Nová řada grafický čipů přináší rovněž lepší podporu pro přehrávání HD videa. NVIDIA sází na výkon grafického jádra G84, a proto přehrávání H.264 kodeku zajišťuje technologie PureVideo HD Engine. Hardwarový akcelerátor v podobě videoprocesoru VP2 a Bitstream procesoru (BSP Engine) tak přebírá práci, kterou dříve vykonával procesor notebooku. Notebook MSI GX700 disponuje i speciálním HDMI konektorem. Pro zajímavost ATI realizuje dekodování HDTV přes speciální obvody čipu UVD.

Změny v architektuře GeForce se odrazily i ve značení produktů. Mobilní grafiky NVIDIA nejsou nadále uváděny jako GeForce Go, ale používají sufix M za číselným označením modelu grafického čipu - viz GeForce 8600M. Předem prozradím, že v grafických testech dosáhla NVIDIA GeForce 8600M GT nejvyššího výkonu, jaký byl u recenzovaných notebooků naměřen.


LCD panel


Panel notebooku MSI M677X Crystal Collection pochází z produkce společnosti Samsung (LTN170WP-L02). Podle specifikací disponuje 17“ model speciální technologií MSI Vivid Enhacement, která zlepšuje parametry obrazu a především věrnost barevného podání. Obecně nabízí MSI MEGABOOK GX700 velmi slušný glare displej. Jediným slabším místem jsou pouze měkké plasty na zadní straně displeje.


LCD a testovací obrazec

Robustní širokoúhlý 17“ displej nabízí rozlišení 1680 x 1050. Podobně jako předchozí modely MSI, nemá ani MEGABOOK GX700 výraznější problémy s pozorovacími úhly. Pokud sledujete displej pod úhlem 45° vertikálně, je patrná pouze minimální deformace barevných přechodů. Se zvyšujícím se úhlem pozorování - např. kolem 70° se poněkud vytrácejí plynulé barevné přechody. Vertikální pozorovací úhly jsou o něco horší než horizontální, což odpovídá výrobní technologii TN.


Testovací obrazec 45° vertikálně
Podobně se panel chová i v případě horizontálních pozorovacích úhlů. Vyšší úhel pozorování přináší horší intenzitu jasu a kontrastu, snižuje se i věrnost barev. Tradičně je tento jev nejpatrnější u modré barvy.


Testovací obrazec 45° horizontálně

Rovněž duhový přechod je velmi dobrý, a proto panel MEGABOOKu snese srovnání s mnoha stolními LCD (a to nejen díky velikosti :-). Barvy jsou věrné, neobjevuje se žádné proužkování. Širokoúhlý panel 17“ panel s úhlopříčkou téměř 44 cm a poměrem stran 16:10 nabízí pohodlné sledování filmů. Subjektivně mohu potvrdit, že i odezva LCD panelu je velmi dobrá, při hraní her (Company of Heroes) jsem si nevšiml nedostatečné odezvy nebo viditelného rozmazání (rozdvojování) hran.


Barevný přechod


Zvuk


Zvuková karta Centrino notebooků je integrována do jižního můstku čipsetu Intel 82801HBM (ICH8M) . Výjimkou nepředstavuje ani MSI MEGABOOK GX700, který využívá zvukový čip Realtek ALC888. Po delší době se setkáváme s modelem, který je vybaven 4.1 soustavou reproduktorů. Hlavní reproduktory jsou na horní straně notebooku nedaleko sloupků displeje. Subwoofer je spolu s dalšími dvěma reproduktory zabudován na spodní straně notebooku.


Reproduktory

Kvalita reprodukce mě příjemně překvapila. Podobně čistý zvuk jsem slyšel naposledy u jiného 17" modelu - Asus A7J. Reprodukce MEGABOOKu je nejen kvalitní, ale i hlasitá, a přestože jde o celoplastový notebook, není slyšet žádná rezonance nebo přebuzení. Zesilování zvukového výstupu zajišťují pouze funkční klávesy (F7-F8) v horní části přístroje. Změna hlasitosti je signalizována pomocí OSD na displeji. Mikrofon je zabudován do plastu, který lemuje klávesnici.

.
Reproduktory

Multimediální využití notebooku usnadňuje integrovaná webkamera. Její parametry jsou velmi dobré. 1,3 Mpix senzor kamery pracuje rychle a plynule. Kameru lze aktivovat pomocí speciálního funkčního tlačítka. Na aktivitu kamery upozorňuje zelená dioda. Kvalitu webkamery tradičně otestuje naše specialistka ...

Webkamera


Pevný disk a optická mechanika


Společnost MSI nemá výhradního "dvorního" dodavatele pevných disků, a proto své modely vybavuje podle systému "co trh nabídne". Testovaný MEGABOOK používá osvědčenou značkou disků s logem Western Digital. Disk řady Scorpio - WD2500BEVS-22UST0 disponuje kapacitou 250 GB. Plotny disku se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu, vyrovnávací paměť je 8 MB. Průměrná přístupová doba se dle specifikací pohybuje kolem 12 ms. Nízkou hlučnost disku zaručují fluidní ložiska a WhisperDrive technologie.


Western Digital Scorpio - WD2500BEVS-22UST0

Odolnost proti otřesům zajišťuje tzv. ShockGuard ve spolupráci s SecurePark techlologií, která parkuje záznamové hlavy mimo povrch plotny. Včasné zaparkování hlaviček a rychlé vypnutí disku předchází poškození uložených dat. Disk podle specifikací při provozu spotřebuje přibližně 2 - 2,5 W.

Pro efektivnější využití komunikace mezi diskem a operačním systémem vyvinul Intel speciální technologii Intel Turbo Memory s kodovým označení Robson. Její princip technologie spočívá v optimalizaci práce s často používanými daty. Robson se dovede adaptivně učit a předvídat vzory, podle kterých jsou data nejčastěji načítána (např. bootovací sekvence). Potřebná data jsou uložena v paměti Flash i po vypnutí počítače, takže start operačního systému je rychlejší. Flash paměť s pomocí Intel Turbo Memory částečně supluje funkci pevného disku. Přístupy systému k pevnému disku jsou tímto omezeny a disk pracuje pouze při přesunech větších objemů dat apod. Technologie Robson se tak podílí nejen na zrychlení odezvy systému, ale i na nižší spotřebě.


TOSHIBA DVDW/HD TS-L802A

Vestavěná optická mechanika je produktem společnosti TOSHIBA - model DVDW/HD TS-L802A. Notebook umí číst a zapisovat všechny běžné DVD formáty, včetně dvouvrstvých disků. Velkým pokrokem je možnost čtení HD DVD médií rychlostí 1x (cca 4,36 MB/s). Zápis na DVD±R média probíhá 4x rychlostně, přepis DVD-RW rovněž 4x rychlostně. Podporován je rovněž 2,4x zápis dvouvrstvých DVD+R DL (2x DVD-R DL) a 3x rychlostní DVD-RAM. Média CDR jsou zapisována 16x a CDRW 10x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 8 MB buffer.
reklama