reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI MEGABOOK GX700 - herní notebook

31.10.2007, Josef Brož, recenze
MSI MEGABOOK GX700 - herní notebook
Společnost MSI rozšířila svou nabídku o nový model MEGABOOK GX700. Jedná se o notebook určený především pro hráčskou komunitu. Mimo netradiční design MEGABOOK nabízí výkonnou architekturu v podobě dvoujádrového Core 2 Duo T7500, grafické karty NVIDIA GeForce 8600M GT a 2 GB paměti.
Po stránce rozšiřitelnosti, portů a rozhraní nabízí MSI MEGABOOK GX700 poněkud podprůměrnou výbavu. Mám na mysli především zcela nedostatečný počet USB portů. Na levé straně nedaleko DVD mechaniky jsou umístěny dva USB porty. Zbytek konektorů a rozhraní je rovnoměrně rozvržen po obvodu základny. Zajímavostí je možnost připojit DTV anténu pro příjem digitálního signálu. Nedaleko DVD mechaniky je šroubkem jištěná šachta pro DVB tuner, který však součástí výbavy nebyl.


Levý bok

Poněkud pestřejší je pravý bok, kde je vyveden jeden z výstupů ventilátoru. Najdeme zde analogový D-Sub výstup spolu s HDMI (High-Definition Multimedia Interface) rozhraním pro přenos obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu. Pravý bok uzavírá šachta se slotem pro PCMCIA zařízení. Poněkud nešikovné je společné umístění napájecího a síťových (LAN, modem) konektorů poblíž sebe na zadní straně. Pokud zapojujete ethernet nebo napájení "naslepo", nelze se napoprvé trefit do správného konektoru. Čtečka paměťových karet se spolu s FireWire nachází na čelní straně přístroje nedaleko audio panelu.


Pravý bok

Možnosti přístupu k internetu odpovídají výbavě tradičního Centrino notebooku čtvrté generace. Bezdrátové připojení umožňuje Intel PRO/Wireless 4965AGN (WiFi protokoly IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g a IEEE 802.11n). Za standard považuji přítomnost Bluetooth rozhraní pro komunikaci s mobilním telefonem apod. Bezdrátová připojení lze z důvodu úspory energie vypnout speciálním funkčním tlačítkem, které je umístěno v panelu pod LCD.


WiFi Intel PRO/Wireless 4965AGN

Pro připojení do LAN sítě lze použít gigabitové připojení (Realtek RTL8168/8111 PCI Express). Telefonické připojení obstarává tradiční V.92/56 Kbps modem.


Baterie a provoz


Výkonné notebooky určené pro hráče nikdy nebudou vynikat nízkou spotřebou a dlouhou výdrží. V tomto ohledu nevybočuje ani testovaný MSI MEGABOOK GX700. Dvoujádrovému procesoru, samostatné grafické kartě a 17" displeji musí při provozu stačit pouze 4800mAh baterie. Ve specifikacích je uvedena doba provozu kolem dvou hodin a výrobce kupodivu nepřeháněl, neboť tento údaj odpovídá reálnému provozu.

MSI MEGABOOK GX700 - baterie 4800 mAh

Podobně jako u předchozích Centrino notebooků, je i u čtvrté generace Santa Rosa (Intel Crestline PM965) základním kamenem power managementu technologie Enhanced SpeedStep. Ta má na starosti snižování frekvence CPU pomocí změny multiplikátoru. Spotřeba procesoru Core 2 Duo T7500 s 800 MHz sběrnicí se proti starším 667 MHz verzím mírně zvýšila - ze 34 W (C2D T5600) na nynějších 35 W.

Mezi další „šetřící technologie“ patří starý známý Intel Deeper Sleep. Technologie, která v klidovém stavu procesoru přesunuje data z vyrovnávací do operační paměti. Deeper Sleep následně snižuje napětí procesoru, a tak jsou napájeny pouze jeho nejnutnější oblasti. Novinkou čipsetu verze Centrino Duo je technologie Intel FSB Frequency Switching , která zajišťuje dynamickou změnu frekvence a napětí FSB.


MSI MEGABOOK GX700 - hardware

K testování jsme dostali notebook s předinstalovaným operačním systémem Windows Vista. Protože se jednalo pouze o kus určený pro testování, systém neobsahoval žádné utility od společnosti MSI. U starších notebooků s logem MSI se o power management staral program MSI Energy Station. S příchodem Windows Vista je správa spotřeby plně v kompetenci operačního systému Windows Vista. Notebook pracuje v podstatě pouze ve dvou stavech - pokud počítač neběží naplno, klesá násobič z původní hodnoty 11x na 8x. Takt procesoru se proto pohybuje mezi 1,6 - 2,2 GHz. Zmiňované snížení frekvence FSB, tedy použití technologie FSB Frequency Switching, jsem během používání MEGABOOKu nezaregistroval.
reklama