reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI MEGABOOK S425 – rudá mobilita

24.5.2006, Josef Brož, recenze
MSI MEGABOOK S425 – rudá mobilita
Posledním modelem notebooků MSI je typ MEGABOOK 425 . Typický zástupce střední třídy, který se vyznačuje neobvyklým designem. Notebook je vybaven procesorem Pentium M 740J s pracovní frekvencí 1,73 GHz, dále tenkým 14,1“ displejem a mobilní verzí grafického čipu nVIDIA GeForce Go 6200.
Bezesporu nejzajímavější stránkou notebooku je jeho design. Vzhledem k ceně zařízení není povrchová úprava MEGABOOK S425 z ušlechtilých hořčíkových slitin, neobsahuje ani esteticky výrazné prvky jako luxusní hračka LifeBook P7120. Přesto je jeho design a výsledný estetický dojem přinejmenším zajímavý.


MSI MEGABOOK S425

Délka přístroje dosahuje 33,2 cm, jeho šířka je překvapivě malá – pouze cca 23 cm, výška je 3,3 cm. Notebook na první pohled působí pevným a robustním dojmem. MEGABOOK S425 je tvořen kombinací tří barev. Výsledná barevná souhra působí velmi dobře a věřím, že mnoha arteterapeutům by dala důvod k přemýšlení. Dominantním prvkem je tmavě rudá či spíše vínová barva plastového povrchu LCD panelu. Pro běžné notebooky celkem netradiční prvek, který je ještě umocněn leštěným kovovým kroužkem uprostřed panelu. Střed kroužku je černý s modře podsvíceným logem společnosti MSI.



Povrchová úprava je poměrně kvalitní, přesto nejsem schopen odhadnout, jak budou lesklé plasty vypadat po častém používaní. Na bílých plochách notebooku nejsou překvapivě příliš patrné nečistoty a otisky prstů. Barevná jednota vnitřní strany displeje a pracovní plochy je „narušena“ pouze černými klouby, které spojují LCD s bílou základnou přístroje. Pojistka pro otevření panelu se nachází na přední (čelní) straně displeje. Notebook nelze otevřít jednou rukou, díky malé hmotnosti „základny“ a malému opotřebení spojů „cestuje“ notebook při manipulaci po stole.


MSI MEGABOOK S425

V souladu s celkovou koncepcí jsou vyvedeny i diody přístroje, které jsou umístěny v pravém rohu přístroje. Spodní část notebooku je vyrobena z černého plastu, který vyniká značnou tuhostí. Baterie je snadno přístupná a lehce vyjímatelná.


kontrolky - zvětšení

Notebook jsem předvedl několika ženám, které jsou mnohem vnímavější k podobným designovým a barevným úletům. Reakce „testovaných“ slečen a paní se lišily především podle věku, ale i rozhledu. Mladší ročníky projevily nekritické výrazy obdivu, neboť v notebooku viděly ideální doplněk do růžového pokoje pro Barbie. Starším a dospělejším se notebook rovněž zamlouval, ale měly obavy o zachování čistoty bílého displeje. Společně si však pochvalovaly technologii „glare“, která lesklý povrch displeje povýšila na zrcadlo.

Jeden z originálnějších názorů si dovolím citovat :

„Notebook designově působí jak hračka pro skauty, připomíná levné kazeťáky či rádia z 80. let, v lepším případě jako luxusnější make-upová kazeta pro lady, tzv. nesesér. Materiál působí jako laciná umělá hmota, které bych nedůvěřovala. Celkový dojem - co do estetična = kýč. Chybí dojem elegance, kterou obvykle dodává nerez barva á la kov, dále dojem, že notebook je lehký a také nenápadný...Ať už by byly technické parametry a možnosti jakékoli, jako zákazník, ale ani jako žena, bych do tohohle výrobku nešla....“


Klávesnice a Touchpad

Jak již bylo uvedeno, plastová základna notebooku je vyvedena v bílé barvě. Její plocha je rozdělena na dvě části. Nejblíže k displeji, v horní části notebooku, jsou speciální funkční tlačítka pro ovládání aplikací. První z tlačítek spouští poštovního klienta, druhé internetový prohlížeč, třetí aktivuje WIFI a Bluetooth. Čtvrté tlačítko je programovatelné a můžete pod něj přiřadit jakoukoliv aplikaci. Modře podsvícené, kovové Power tlačítko je umístěno zcela v pravé části panelu.


klávesnice

Klávesnice je standardní s oddělenými kurzorovými šipkami. Klávesy jsou tradičně černé s bílými popisky. Zdvih kláves je přiměřený – přibližně dva milimetry. Rozložení kláves v podstatě opět nevybočuje. Klávesy "Scroll Lock, Num Lock, PgUp, PgDown, End” jsou umístěny na pravém kraji. Rovněž ostatní důležité klávesy jsou na obvyklých místech. Funkční klávesa Fn je vlevo od CTRL.


touchpad

Největší výhrady mám ke kvalitě touchpadu, který mírně vystupuje nad povrch základny. Je lemován bílým plastem, který plynule přechází v tlačítka myši. Spojení okraje touchpadu s tlačítky má však jednu nevýhodu. Stisk tlačítek vyžaduje poměrně značnou sílu, která znepříjemňuje plynulé ovládání notebooku. Touchpad bohužel nelze vypnout. Prostor po jeho stranách je dostatečný a poskytuje zápěstím oporu při psaní.
reklama