reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI P45 Platinum: DrMOS operuje

10.7.2008, Jan Černý, recenze
MSI P45 Platinum: DrMOS operuje
MSI vždy patří mezi první, kdo uvede základní desku s novým chipsetem, čímž obvykle zatraktivní celou řadu. A tak je to i zde, inženýři rozšířili možnosti pro notorické ladiče a přesto nezapomněli na milovníky tichých počítačů. Na své si přijdou i ekologové.

Základní deska








Okolí patice s Circu-Pipe II...


...a bez něj

Prostoru kolem patice je dostatek. Jak je několik let zvykem, napájení procesoru je zde realizováno 8-pinovým konektorem EPS 12V (8-pin). Je třeba si ale uvědomit, že se u každé konkrétní konfigurace požadavky na napájení odvíjí od použitých komponent a na jednoduché sestavy bude postačovat napájení pomocí klasického 4-pinového +12V konektoru. Přesto se není možné spoléhat na nějaké pochybné výrobce a posléze se divit, že to najednou přestalo po nějaké době fungovat.

A co jsou ty černé čtverečky? To je DrMOS. Proto je v okolí patice velmi mnoho místa a nebýt trochu nepraktické Circu-Pipe II na Northbridge, bylo by zde místo i pro opravdu gigantické chladiče. O stabilitu napájecího napětí se stará pět fází. Někdo sice může poznamenat, že konkurence má 16 fází, nicméně jejich počet není z hlediska kvality napájecí části příliš vypovídající. Nejdůležitějším faktorem je výkon, na který je celý napájecí obvod dimenzován. U auta také nikdo nezkoumá, kam až je cejchován tachometr, ale jaká rychlost je pro řidiče a auto bezpečná. Pro dosažení co nejmenšího zvlnění Vcore je osazeno jedenáct kondenzátorů 820μF / 2,5V Nippon Chemi-Con. Inženýři neponechali nic náhodě a zvolili momentálně nejvyšší možnou sérii PSC. Tento původně japonský výrobce je etalonem kvality už od roku 1931.


Demontovaný Circu-pipe II



Možné komplikace a usnadnění montáže





Layout desky je velmi dobrý, přesto ne zcela bezproblémový. Kolize grafické karty a slotů pro operační paměti - několik let známý, přesto dodnes nevymýcený problém mnoha výrobů. Při neopatrné manipulaci, během instalace paměti, se může velmi snadno stát, že zavadíte o SMD součástky na zadní straně grafické karty. Tím pádem je můžete fyzicky poškodit a odpadá jakýkoliv nárok na reklamaci.



Dalším, i když méně obvyklým problémem, může být kolize konektoru ventilátoru s grafickou kartou. Tuto manipulaci dále znesnadňuje hlavní napájecí konektor na základní desce.

Poslední výhradu mám k nepřehlednému popisu jumperů pro nastavení FSB a popisu SATA portů. Daleko lépe jsou popsány v manuálu.



Naopak pochvalu si zaslouží otočení šestice SATA a jediného IDE portu o 90°. Je to velmi praktické. Kabely nikde nepřekáží průtoku vzduchu a navíc je manipulace s nimi velmi snadná. Pokud budete funkčnost zkoušet na stole a nebo bez připojení předního panelu - už žádné zapínání pomocí špendlíku nebo šroubováku. Power a Reset na základní desce je realizován dvěma červenými mikrospínači.





K jiným kolízím mezi grafickou karty a ostatními komponenty nedochází, pouze se připravíte o první slot PCIe 1x. V režimu CrossFire jsou dostupné i zbylé dva SATA porty (7, 8). Headery pro připojení dalších koncovek jsou ve všech situacích přístupné.



Nejen pro notorické oveclockery (kteří jsou údajně schopni přetaktovat i svůj holící strojek) je k dispizici mikrospínač Clear CMOS na I/O shieldu. Celé nastavení si můžete samožřejmně uložit do čtyř vlastních profilů, ale tomu se budu věnovat v kapitole určené BIOSu.


Tuzeři všech zemí, spojte se!


Jak bylo na počátku řečeno, deska je určena hlavně pro hráče a pokud zrovna nejste příznivci všemožného osvětlení, poleze Vám více než 20 LEDek různých barev brzo na nervy. V BIOSu a ani v pomocném softwaru není žádná volba, jak je vypnout. Asi nejjednodušším řešením je přelepení páskou nebo zatření černým lakem. Pod ICH10R se jich rozkládá 8, které mají za úkol nahradit diagnostický D-LED. Ostatní považuji za zcela zbytečné.


LEDka všude kam se podíváš


Čtveřice modrých diod signalizuje aktivitu všech napájecích fází procesoru
reklama