reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI R9 285 Gaming 2G: Tonga v testech

18.5.2015, Pavel Šantrůček, recenze
MSI R9 285 Gaming 2G: Tonga v testech
GeForce GTX 960 může vypadat jako dnešní mainstreamový král grafických karet. O tom, že tomu tak není a GTX 960 má přeci jen zdatnou konkurenci, bude dnešní článek, v kterém se podíváme na zoubek kartě AMD Radeon R9 285 alias Tonga.
Grafická karta Radeon R9 285 od AMD se dostala na trh v září 2014, kdy jejím hlavním protivníkem v sektoru nižšího mainstreamu měla být grafická karta GeForce GTX 760. Recenze na zahraničních i domácích počítačových magazínech nedopadly nijak oslnivě, zejména z důvodu, že to vypadalo, jako by AMD neustále „recyklovalo“ svůj starší čip s kódovým značením Tahiti, který již byl přítomný v různých variantách u dřívějších grafických karet ze sérií HD7000 a R9 XXX.
 
To byl samozřejmě nesmysl, protože architektura čipu Tonga měla blíže k čipu Hawaii než Tahiti. Nemá smysl se zaobírat 9 měsíců starou architekturou Tonga a jen v krátkosti připomenu, co nového tento grafický čip tehdy přinesl.


Tonga diagram


Čip je založen na vylepšené uarch Hawaii, tedy GCN nové generace, někdy také (a možná nesprávně) označované jako GCN 1.2. Jeho součástí byla podpora technologií jako True Audio (zvukový 3D čip), XDMA (bezmůstkový CrossFire), nebo plná podpora FreeSync.

Čip byl dále vybaven plnou podporou HSA a 16-bit (FP i INT) instrukční sadou pro zpracování výpočetních a multimediálních instrukcí. Velkou novinkou pro AMD pak bylo použití barevné (delta) komprese, kdy informace o hodnotě barev (pixely) jsou v paměti grafické karty ukládány v komprimované podobně a grafický čip umí nativně s těmito komprimovanými daty pracovat. To přináší teoreticky poměrně vysokou úsporu šířky pásma paměťové sběrnice, protože je po ní přenášeno méně dat a možná také nějaké úspory při využití VRAM.


Tonga Color Compression


Radeon R9 285 je založen na „ořezaném“ grafickém čipu Tonga, kdy čip využívá pouze 28 CU (Compute Unit) a tedy 1792 SP z celkového počtu 32 CU a 2048 SP. Tonga přinesl výkon zhruba na úrovni dřívějšího čipu Tahiti, takže grafická karta GTX 760 byla spíše jen konkurentem papírovým, než aby mohla s R9 285 nějak výkonnostně soupeřit.

V lednu letošního roku však Nvidia vydala svůj nejnovější grafický čip z opravdu povedené rodiny Maxwellů GTX 960, který nahrazoval právě GTX 760. Grafická karta R9 285 tak, chtě nechtě, dostala „nečekaně“ nového konkurenta v podání právě GeForce GTX 960 a my se dnes podíváme na to, jak si Radeon R9 285 povede právě proti tomuto soupeři.
reklama