reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI R9 285 Gaming 2G: Tonga v testech

18.5.2015, Pavel Šantrůček, recenze
MSI R9 285 Gaming 2G: Tonga v testech
GeForce GTX 960 může vypadat jako dnešní mainstreamový král grafických karet. O tom, že tomu tak není a GTX 960 má přeci jen zdatnou konkurenci, bude dnešní článek, v kterém se podíváme na zoubek kartě AMD Radeon R9 285 alias Tonga.

Závěr


Co tedy vlastně o MSI R9 285 Gaming 2G s "ořezaným" grafickým čipem Tonga říci závěrem. Pokusím se to shrnout pomocí odpovědí na otázky, které jsem si sám kladl v průběhu testů.

Je Radeon R9 285 výkonnější než GeForce GTX 960?
Ano, ALE ne vždy. Vše záleží na stavu ovladače grafické karty v dané hře. Vyladění ovladačů pro danou hru je klíčovým faktorem, který velmi často rozhoduje o tom, zda budou grafické karty na trhu úspěšné, či nikoliv. Nvidia se tomuto problému věnuje zřejmě mnohem usilovněji než AMD, a tak není divu, že častokrát i mnohem slabší grafické karty v testech porážejí silnější grafiky od AMD. A právě podobným případem je R9 285. Syntetické testy ukazují jasnou převahu nad GTX 960, ale díky nevyladěným ovladačům v některých hrách je situace spíše patová.


Catalyst logo


Jsou provozní vlastnosti R9 285 lepší než GTX 960?
Rozhodně NE. Provozní vlastnosti Tonga jsou i díky vyšší spotřebě prostě horší. Částečně se na tom podílí také zbytečně nadsazené otáčky ventilátoru chladiče a těžko říci, zda na vině není samotné PowerTune. V každém případě MSI dodalo velmi kvalitní chladič TwinFrozr IV a nebýt těch vysokých otáček, nebylo by mu co vytknout. Pokud se budeme bavit o samotné spotřebě, musíme vzít v úvahu fakt, že konkurentem v době vydání Tonga byly grafické karty Nvidia založené na architektuře Kepler. V porovnání s těmito grafickými kartami byla a je spotřeba R9 285 adekvátní a trochu se podivuji nad tím, jak chladně byla tato grafická karta tenkrát na trhu přijata. S příchodem nových Maxwellů však šla spotřeba grafických karet razantně dolů a tady už Tonga příliš konkurovat nemůže. Provozní vlastnosti jdou tedy ve prospěch GTX 960.


Tonga logo


Lze MSI Radeon R9 285 Gaming 2G doporučit?
Zcela určitě. Zejména těm, kteří vyšší spotřebu příliš neřeší a dávají přednost výkonu v náročnějších nastaveních her. Doporučení se týká také těch, kteří holdují hraní ve vyšším rozlišení 2560x1440, kde se Tonga zdá být lepší volbou, a to i přes skromnou grafickou paměť o velikosti 2 GB. Jistými zájemci o tuto kartu pak jistě budou příznivci AMD, Mantle a možná i díky (zatím) lepší připravenosti GCN na DirectX 12 také i další. Vždy by však mělo jít o zkušenější uživatele, kteří si umějí doladit pomocí OverDrive, nebo jiných nástrojů třetích stran, tuto grafickou kartu k lepším výkonům a provozním vlastnostem. Pro ty ostatní a troufnu si říci, že jich bude mnohem více, pak bude jasnou volbou GTX 960.


MSI Radeon R9 285 Gaming 2G


Tonga je tedy za námi a poslední věcí, kterou nám zbývá porovnat, je souboj dvojice Radeonů R9 285 v CrossFire (XDMA) proti dvěma GeForce GTX 960 zapojených ve SLI. O tom tedy bude náš příští článek.


Za zapůjčení karty MSI R9 285 Gaming 2G děkujeme Digitoru.

reklama