reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Wind PC - další Atom v akci

30.7.2008, Jan Vítek, recenze
MSI Wind PC - další Atom v akci
Do rukou se nám dostalo další PC založené na platformě Intel Atom. Pochází od MSI a stejně jako u Asusu se jeho název odvozuje od příslušného netbooku. Počítač se tak jmenuje Wind PC, zatímco netbooky mají název Wind U100. Duel Wind PC vs. Eee Box tedy začíná.
Předem nutno podotknout, že MSI Wind PC se k nám nedostavil v konečné podobě, ale to by se mělo týkat snad pouze obalu a doprovodného příslušenství, které bylo cokoliv jen ne reprezentativní. Ale to už je daň za brzkou recenzi. Nicméně počítač byl zabalen pečlivě v tuhé lepenkové krabici a samostatnou přihrádku mělo také příslušenství, kde však bylo v podstatě jen to nejzákladnější pro zprovoznění počítače.

Ihned po vybalení a zběžném ohledání počítače se mi vybavil MSI Axis 700 Lite, který má podobně zpracované šasi. Je to ale již podstatně starší produkt založený na platformě VIA a nejedná se také o již hotové PC, ale o čistý barebone, do nějž je nutné dokoupit operační paměť, disk a případně optickou mechaniku. Axis 700 Lite je také větší, ovšem v jeho prospěch hovoří to, že má v sobě integrovaný napájecí zdroj (Wind PC má externí) a může nést až dva pevné 3,5" disky, zatímco Wind PC jen jeden. O uspořádání počítače se ale ještě budeme samozřejmě zmiňovat.

Model
MSI Wind PC
MateriálPlastové čelo + 0,8mm SECC
Rozměry30 x 16,5 x 6,5 cm
CPUIntel Atom N230 - 1,6 GHz (Diamondville)
533MHz FSB, podpora zpracování 2 threadů
32 kB instrukční L1, 24 kB write-back data L1
512 kB L2 cache
IA 32bit architektura
Čipová sadaIntel 945GC
Operační paměť1x A-Data PC2-5300 - až 533MHz 5-5-5-15
Pevný diskWestern Digital Caviar SE - WD1600AAJS
I/O1 Gbps Ethernet
6x USB 2.0
8x audio 3,5mm
VGA D-Sub
Čtečka karetSD/MMC/MS/xD
OS-
Příslušenstvínapájení
stojan
CD s ovladači
Barevné variace?

A jak si stojí Wind PC ve zběžném porovnání s Asus Eee Box? Osobně bych neřekl, že nějak slavně. Eee Box má nesrovnatelně menší rozměry (pouze 216 x 178 x 25 mm) a využívá každý kousek místa, zatímco, jak brzy uvidíme, Wind PC prostorem uvnitř své skříně dost plýtvá. Na druhou stranu, najdeme zde DVD mechaniku, která u Eee Box chybí a také 3,5" pevný disk, jenž by měl mít před nepříliš výkonným 2,5" diskem u Eee Box podstatný náskok. To ostatně ukáží výkonnostní testy a my se nyní zaměříme na vnější provedení Wind PC.


- klikněte pro zvětšení -

Vzhledem tento počítač připomíná klasické staré Desktopy, na něž se pokládaly monitory. K tomu bylo ale potřeba vyztužené konstrukce šasi, aby se PC pod tlakem monitoru nepoškodilo, takže uvidíme, zda tomu bude i v tomto případě. K nám dorazila verze v černé barvě, ale na různých fotografiích se objevují i bílé se slotovou optickou mechanikou či jiné. Jenomže firma MSI ještě nemá hotovou ani webovou prezentaci s fotografiemi a specifikacemi, takže můžeme leda hádat, co se přesně na pultech objeví. Prozatím si tedy aspoň vyzkoušíme to, co máme před očima.


- klikněte pro zvětšení -

Přední strana tohoto PC se ukazuje s DVD optickou mechanikou, ovšem bohužel pouze ROM, tedy ne vypalovačkou. Již to napovídá o snaze výrobce nabídnout opravdu levný produkt. Druhou polovinu předního plastového panelu pak obsazují další nezbytné prvky - modře podsvícené kosodélníkové tlačítko Power (Reset zde není) a pod ním dva 3,5mm jacky pro sluchátka a mikrofon, vedle nich dva oddělené USB 2.0 konektory a nakonec integrovaná čtečka pro paměťové karty typu SD/MMC/MS/xD.



Na ostatních částech skříně není k vidění nic, snad až na čtyři spodní gumové stojany proti skluzu a vibracím a na pravé straně máme téměř celý bok proděravěn. Právě tudy bude dovnitř proudit čerstvý vzduch a starat se o chlazení jak čipové sady a procesoru, tak pevného disku.



A pak nastupuje zadní panel, který byl pro mě menším zklamáním. Ihned vidíme, že zde máme pouze D-Sub konektor pro připojení monitoru, což mi v dnešní době i u těch levných PC připadá nedostatečné. Potom můžeme vidět další čtyři USB konektory, jeden síťový LAN RJ-45 konektor, dále napájecí konektor a nakonec šest 3,5mm audio konektorů, z čehož se dá usuzovat, že PC bude podporovat 7.1kanálové audio. Tato vlastnost však vzhledem k ostatní výbavě spíše než jako bonus vypadá na špatný vtip. Ale uvidíme, co Wind PC ještě předvede.


Příslušenství


Jak jsem již řekl na začátku, tento kus není určen k prodeji a tomu odpovídalo také příslušenství. Dočkali jsme se externího 65W zdroje od Delta Electronics, přívodního kabelu napájení, plastového stojanu pro umístění Wind PC nastojato a vypáleného CD s ovladači (dle pohledu do inf souborů jsou podporovány systémy Windows 2000/XP/Vista).

reklama