reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Wind Top AE1900: soupeř pro Eee Top PC

8.6.2009, Jan Vítek, recenze
MSI Wind Top AE1900: soupeř pro Eee Top PC
Od MSI se k nám dostalo nové All-in-One PC s označením Wind Top AE1900, které je konkurencí pro Eee Top PC od Asusu. Dočkáme se kompletního počítače zahrnujícího i LCD s dotykovou vrstvou. Oba zmíněné počítače ale přesto nejsou stejné. V čem se liší?
MSI Wind Top AE1900 můžeme označit jako obdobu již dříve představeného Eee Top PC od Asusu, oproti němuž má výhodu ve větší obrazovce a integrované vypalovací mechanice DVD. Jinak jde o velmi podobná zařízení včetně jejich zpracování a v něčem má navrch MSI a v něčem zase Asus. Ten nabízí dle mého názoru lepší softwarové vybavení, na němž je vidět, že si dal výrobce záležet. MSI oproti tomu nabízí především volně šiřitelný software třetích stran a jeho vlastní software nevypadá tak dobře. A potom Asus nabízí také lepší ovládání frekvence procesoru, na což MSI zapomíná, takže se u Eee Top PC dočkáme i mírného přetaktování. Poslední významný rozdíl pak vidím v perifériích, jež mi u MSI připadly lépe zpracované a použitelnější, i když na oko možná vypadají hůře.



Nettop Wind Top AE1900 je tedy počítač vhodný pro použití jako multimediální centrum pro nenáročné, jež by si zasloužilo ovšem lepší softwarové vybavení především pro tyto účely. Díky dotykové obrazovce k němu v ideálním případě není zapotřebí klávesnice ani myš, pokud si tedy vše potřebné předem nastavíme. Jinak se bude dát dobře využít jako přístupový bod k internetu, k čemuž ale již minimálně klávesnici využijeme.

Co se týče zpracování, k tomu nemám žádné větší výhrady. Možná je škoda, že nelze nastavit zcela neutrální sklon obrazovky, ale to je u takto pojatého zařízení velmi těžké provést. Hodila by se ale možnost pomocí VESA držáku přimontovat tento počítač na zeď, nebo na nastavitelné rameno. Celkově jde ale o dobře použitelnou alternativu k jiným nettopům, tedy dnes asi hlavně ke zmíněném Asusu. Mezi další možnosti patří samostatné nettopy bez obrazovky, kam patří i takové, jež můžeme právě pomocí VESA přidělat na zadní stranu LCD monitorů. Na výběr již tedy máme.


Velká dotyková obrazovka
Nízký výkon (ale dostatečný)
Slušné zpracování
Chybí Bluetooth
Použitelné periferie
Myš především pro praváky
Tichý provoz a nízká spotřeba
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 15 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu MSI Wind Top AE1900 poskytuje server Heureka.cz



Za zapůjčení nettopu MSI Wind Top AE1900-05GR děkujeme společnosti MSI


---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

MSI Wind Top AE1900 can be considered a similar product to Eee Top PC by Asus, which was already introduced. AE1900 has a significant advantage in larger LCD panel and also in optical drive (DVD-RAM Super Multi). Otherwise these two products are more or less the same - in some aspects is Asus better, in other aspects leads MSI. In my opinion Asus offers much better software equipment that is more useful. MSI offers just an open source software by third parties and its own applications do not appear much good. Moreover, nettop by Asus controls its CPU frequency including slight overclocking above the default frequency. The last significant difference I could see is in supplied peripherals, that is keyboard and mouse. Here MSI created according to my opinion more useful keyboard, but their mouse is more suitable for right-handed users.

Nettop Wind Top AE1900 is a simple computer useful as a multimedia centre for not-so-demanding users who would deserve a better software equipment for these purposes. Thanks to its touch screen we ideally do not have to use mouse, nor keyboard in case we set it up before. Otherwise it can be also used as an information point or internet purposes, but in this case at least the keyboard comes in handy.

Considering its overall design there are no major negative issues. Users may not set the screen into neutral position, because then the computer cannot stand by its own, but that is hard to provide without a proper stand. Otherwise there could be a possibility to use VESA mounting devices in order to fix this computer on the wall or an arm, but generally it is a well manufactured computer. Nowadays we as users can choose among various nettops including those which can be mounted on the rear side of LCD panels (thanks to VESA) or others that can be just put on our tables. This is just one of many.
reklama