reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI X48: rychlá kombinace CD-RW a DVD-ROM

16.2.2004, Josef Brož, recenze
MSI X48: rychlá kombinace CD-RW a DVD-ROM
Společnost MSI je známa především jako výrobce dobře vybavených základních desek a grafických karet. Nyní uvedla na trh novou "kombo" mechaniku, která spojuje vlastnosti CDR rekordéru a DVD mechaniky. Jednou ze zajímavých vlastností této mechaniky jsou velice dobré parametry zápisu a přepisu CD-R/CD-RW médií.
Kapitoly článku:
Zadní strana

Zadní část mechaniky obsahuje konektory pro ATAPI rozhraní a napájecí kabel. K dalšímu vybavení patří analogový konektor pro propojení mechaniky se zvukovou kartou, jumpery pro nastavení (Master / Slave / Cable select), atd. Za zmínku rovněž stojí testovací jumpery. Podobně jako nedávno recenzovaný Teac DW-548D je MSI X48 podstatně kratší. Proto ji lze bez problému nainstalovat i do menších towerů.


Obr. 4 – Zadní část

Technologie

Společnost MSI do svých produktů integruje moderní podpůrné technologie. Žádná mechanika se dnes neobejde bez burnproof ochrany, u MSI vsadili na SuperLink. Na podpoře zápisu se dále podílí 2 MB buffer. MSI mechaniky využívají systém ABS (Anti-Bumping System). Tato technologie snižuje vibrace, chvění mechaniky a tak zaručuje kvalitnější zápis.

Od dob Toshiby SD-M1612 jsem neměl v počítači tišší mechaniku. I při nejvyšších otáčkách je mechanika sotva slyšitelná. Podle firemních materiálů se na tichém chodu podílí (mimo jiné) speciální technologie SoftBurn. MSI X48 umí pracovat s Mount Rainier formátem. Díky CD-MRW lze pracovat s CD-RW médiem jako s disketou. Bez nástaveb typu InCD lze přímo z Windows na médium kopírovat, mazat, atd.


Obr. 5 - Logo

HyperGuard

Speciální technologie, která určuje bezpečnou rychlost zápisu. Méně kvalitní média jsou tak chráněna při vysokých otáčkách před zničením, příp. rozlomením. Mechanika standardně čte CD 40x rychlostí. Provoz je díky nižší hodnotě tišší a bezpečnější. Pokud však chcete rychle překopírovat obsah média na harddisk lze zapnout čtení v nejvyšších otáčkách. Delším přidržením výsuvného tlačítka (cca 3s) se mechanika přepne na plnou rychlost, produkce hluku se zvýší jen nepatrně. Osobně bych volil opačný postup. Tedy manuální tišení mechaniky, které je velmi žádoucí např. při sledování filmu či poslechu muziky.
Po vysunutí média se mechanika vrátí k původnímu nastavení – 40x rychlosti. Zkusil jsem malý test čtení 80 min média. V „tišším“ testu bylo cca 700 MB překopírováno za 2min 40s. Při plné rychlosti byl obsah CD přesunut za 2min 15s.

MSI X48 podporuje tzv. Live Update. V podstatě se jedná o komfortní online upgrade firmware. Tuto „technologii“ využívá většina produktů společnosti MSI – motherboardy, GFX karty, atd.

Testovaná mechanika měla firmware 1.10, aktuální verzi lze získat zde : http://www.msi.com.tw/program/support/driver/dvr/spt_firmware_detail.php?UID=499

Nero Info Tool

Podle Nero Info Tool mechanika umožňuje 48x zápis a 24x přepis. Program správně detekuje technologii Just Link. Mechanika umí zapisovat CD-Text, Mount rainier, atd.


Obr. 6 – Nero Info Tool

Info tool přesně určil všechna podporovaná DVD média (včetně DVD-RAM). Zvláštní je, že ostatní programy (např.) DVDInfo nedokázaly u mechaniky správně určit podporu DVD+R(W) médií. Přesto je mechanika dokáže přečíst bez sebemenších problémů.


Obr. 7 – DVDInfo
reklama