reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z170A Gaming M5: střední třída s USB 3.1 typ C

17.9.2015, Jan Vítek, recenze
MSI Z170A Gaming M5: střední třída s USB 3.1 typ C
Po recenzi výborně vybavené, ale drahé desky Gigabyte Z170X-Gaming G1 patří dnešní článek konkurenční MSI Z170A Gaming M5, kterou seženeme za cca třetinovou cenu. Jde přitom také o herní desku pro Skylake se slušnou výbavou.
Společnost MSI na svých stránkách vyzdvihuje řadu vlastností, o nichž jsme ale již mluvili. Jedná se o podporu procesorů Skylake pro LGA 1151, pamětí DDR4 s taktem až 3600 MHz, rozhraní USB 3.1 Gen2, dva M.2 s propustností 32 Gb/s, LAN s kontrolerem Killer, atd. My se ale na této stránce podíváme především na funkce, o nichž jsme ještě moc nemluvili.



Herní deska musí mít samozřejmě i herní síťovku, čili v tomto případě Killer E2400, jež přináší nový Advanced Stream Detect 2.0. Jde v podstatě o systém řídící provoz na síti a určující prioritu různých aplikací, takže v tomto podání budou mít nejvyšší prioritu automaticky právě hry. K tomu poslouží také MSI GAMING LAN MANAGER, aplikace, která nám umožní prioritu různých aplikací stanovit ručně a také omezit šířku pásma, které mohou používat. Port RJ-45 je také chráněn proti elektrostatickým výbojům (až 15 kV)



Nahimic Audio je softwarové vylepšení audia zajišťující virtuální prostorový zvuk 7.1 a pak i nějaké obvyklé věci jako zitenzivnění basů, nastavení grafického ekvalizéru či nastavení zvuku pro lepší podání lidského hlasu. Jinak tu máme běžné věci jako pozlacené audio konektory, kvalitní kondenzátory či sluchátkové zesilovače, jaké na herní desce s takovou cenou nemohou chybět.



Game Boost zajistí přetaktování procesoru stiskem jednoho tlačítka v BIOSu, přičemž pokud máme k dispozici procesor Core i7-6700K, bude jeho výsledná frekvence 4,4 GHz a Core i5-6600K deska přetaktuje na 4,1 GHz. Potenciál těchto procesorů je ale vyšší a uživatel s kvalitním vzduchovým chladičem se může pokusit o frekvence 4,6 či 4,7 GHz, pak už Skylake potřebují výrazně zvýšit napětí, a kvůli tomu i daleko lepší chlazení. O přetaktování se tak budeme moci pokusit i sami díky OC Engine 2, jenž nabídne změnu frekvence Base Clock po 1 MHz. Pak může přijít vhod i debugovací číslicový displej hlásící případné problémy, body pro měření napětí v jednotlivých komponentách pomocí multimetru a pro LN2 chlazení také přepínač pro Slow Mode, speciální nastavení BIOSu pro vysoce přetaktované sestavy, ale o tom všem jsme již mluvili v předchozí kapitole.



Gaming Hotkey je zase aplikace, která dokáže programovat i běžnou klávesnici, čili změnit funkce jednotlivých kláves, přiřadit jim makra (max. délka 8 příkazů) nebo vybranou klávesou spustit vybranou aplikaci/hru.



Co se týče komponent desky pro napájení, jde o Military Class 5, čili cívky Titanium a kondenzátory Dark Cap. Cívky zvládnou pracovat při teplotě až 220 °C, což snad nikdy nebudou muset a kondenzátory s hliníkovým jádrem mají vydržet přes 10 let. Co se týče výdrže, pak novinkou nových desek pro Skylake jsou posílené sloty PCI Express x16 pomocí kovového obložení a dalšího ukotvení v desce, což MSI nazývá STEEL ARMOR. Nabízí je i Gigabyte na své Z170X-Gaming G1, dle jehož stránek čeká na patent, ale spíše to vypadá, že za chvíli bude mít takto upravené sloty kdejaká deska.

Nakonec můžeme zmínit přídavné aplikace jako třeba Mouse Master pro nastavení myši, XSplit Gamecaster pro streamování videa z her přes Internet nebo MSI Gaming App pro snadné přetaktování z prostředí operačního systému s rychlou změnou režimu na Silent, Gaming či OC. Aplikace bude zároveň sledovat i takty, teploty či chlazení.



MSI dokonce přináší i utilitu CPU-Z s upraveným rozhraním. Jde tedy pouze o téma či skin, který nic jiného než vzhled nemění.

reklama