reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Myslíte ekologicky? Úsporné 3,5" HDD v testu

23.10.2009, René Pfeifer, recenze
Myslíte ekologicky? Úsporné 3,5" HDD v testu
Ekologie a úspora energie jsou dnes nejvíce propagované atributy IT výrobků a kdo nemá v portfoliu alespoň jeden produkt s označením "green", "eko" nebo "low power", jako by ani nebyl. Proto si dnes některé ze zástupců "úsporných" pevných disků představíme a hlavně otestujeme.

Zelená vlna v IT


Na úvod si pojďme povědět něco o původu tohoto eko-boomu. První vlnou, která měla vliv na ekologičtější výrobu elektronických součástek, bylo schválení evropské směrnice RoHS v roce 2003. "Restriction of the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment" neboli "Omezení užívání některých nebezpečných látek v elektronických a elektrických zařízeních" je nařízení EU, které omezuje používání šesti označených škodlivých látek (olovo, rtuť, kadmium, šestimocný chróm a zhášeče hoření PBB a PBDE) při výrobě těchto zařízení.

Restrikce se vztahuje rovněž na importované zboží, navíc podobné směrnice přijali i Švýcarsko, USA, Čína a Jižní Korea, což v podstatě znamenalo celosvětový přechod na nové technologie výroby. Přechod byl dle směrnice dokončen do roku 2006 a výrobky splňující RoHS se dnes staly naprosto běžnými.



Tu dnešní "zelenou vlnu" má s největší pravděpodobností na svědomí americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA - Environmental Protection Agency) a její program Energy Star. Ten byl zahájen v roce 1992 jako dobrovolná certifikace energeticky úsporných produktů. Mezi prvními výrobky byly zahrnuty počítače a monitory, postupně se program rozrostl do všech odvětví spotřební elektroniky.

V současné době je platná verze směrnice Energy Star 4.0 z roku 2007. Otázka nákladů na spotřebu počítačových systémů se stává ve firemní sféře velmi důležitou, proto není divu, že se program Energy Star neustále rozšiřuje a prohlubuje. Poslední specifikace tak požaduje například minimální účinnost zdrojů 80 %. Dále definuje stavy počítačových systémů a jejich spotřebu v jednotlivých fázích chodu.


Stavy PC dle Energy Star S. 4.0

Aby byli výrobci PC na americkém trhu konkurenceschopní, nechtějí samozřejmě ve vládním programu Energy Star chybět, a proto tlačí dále na své subdodavatele. Tím se konečně dostáváme i ke spotřebě HDD, hlavnímu tématu dnešní recenze.


Za HDD úspornější


Přístupem k problematice úspornosti hlavních hráčů v segmentu úložných zařízení jsme se okrajově zabývali již v recenzi 1TB disků, kde jsme měli možnost vyzkoušet jednoho z prvních "zelených" zástupců – WD Caviar Green (jehož výsledky přidáváme i k dnešnímu testu). Metody, jak nějaký ten Watt ušetřit, jsou různé, v zásadě však jen tři. Všichni producenti jednak sledují trend zhušťování dat a tím snižování počtu ploten. Dá se tak docílit mírné úspory energie pro práci menšího počtu čtecích/zapisovacích hlaviček a na pohon menšího ramínka (actuator / arm).


HDD actuator

Druhou metodou je slučování elektronických součástí na destičce. SOC (system-on-chip) architektury 2,5" pevných disků jsou navrhovány s důrazem na úsporu již od prvopočátku, neboť delší výdrž baterie laptopů je jejich klíčovou vlastností. Výrobci tak pouze aplikují na větší desktopové "bratry" již ověřené technologie.

Příklad nastavení úsporného čipu Samsung dle Energy Star 4.0:

Mode
R/W
Spindle
VCM
Servo
Interface
CPU
ADC
Pre-Amp
Sleep
Off
Off
Off
Off
disk Off
Off
Off
Off
host Off
Standby
Off
Off
Off
Off
disk Off
Off
Off
Off
host Off
Idle
Off Partially
On
On
On
disk Off
On
On
On
(Time base generator)
host Off
Normal
On
On
On
On
On
On
On
On


Významnější způsob snížení spotřeby spočívá v regulaci rychlosti otáčení ploten. Tady existuje více možností, jak úspor docílit. Například Seagate se vydal cestou kompromisu, když se plotny jeho modelu Barracuda LP otáčí rychlostí 5 900 RPM. U výrobců Western Digital a Samsung je zajímavé, že se rychlostí otáčení ploten příliš nechlubí. Přitom je veřejným tajemstvím, že plotny úsporných Samsungů (tedy série EcoGreen F2) rotují 5 400 otáčkami za minutu a technika IntelliPower u WD spočívá ve snižování otáček ze 7 200 na 5 400 v nečinných režimech.
reklama