reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na ostří nože: Radeon X1800GTO vs. GeForce 7900GT

4.5.2006, Zdeněk Kabát, recenze
Na ostří nože: Radeon X1800GTO vs. GeForce 7900GT
Přestože nejsme první, kdo nabízí recenzi nového Radeonu X1800GTO, rozhodli jsme se na něj podívat z trochu jiného úhlu. Zatímco tato karta je díky své ceně soupeřem GeForce 7600GT, my jsme se rozhodli do srovnání přidat ještě GeForce 7900GT, která je sice přibližně o 2000 Kč dražší, ale zato nabízí velmi slušný výkon.

Radeon X1800GTO



Nejdříve bych rád zhodnotil Radeon X1800GTO. Tato karta je právem označována jako hit mainstreamu. Nejdříve jsem k němu chtěl v této recenzi přistoupit skeptičtěji, ovšem v posledních doslova hodinách začínají na internetových obchodech vyskakovat jeho ceny prudce padající k 6000 Kč. Zatím ho berme jako kartu za cenu kolem 6500 Kč.



Výkon je samozřejmě nejpatřičnější srovnávat s GeForce 7600GT, která se cenově pohybuje asi o tisíc Kč levněji. Z tabulky na předchozí straně je vidět, že průměrně je Radeon o 4% rychlejší, ale ve vysokých rozlišeních se zapnutým FSAA získává náskok až přes 10%, což může být někdy pro hratelnost rozhodující. V každém případě zde ale nejde o nějaké jednoznačné vítězství.

V úvahu ale musíme vzít ještě další faktory. V přetaktování na tom byl v této recenzi lépe Radeon, ovšem opravdu záleží na štěstí, protože testovaná GeForce 7600GT na tom nebyla ideálně. Nárůst výkonu byl po přetaktování podobný, Radeon ještě více těžil v nastavení s FSAA. Další věcí je spotřeba karty, která mluví pro 7600GT (X1800 je velký žrout), kvalita obrazu je u obou karet velmi podobná. Více jsem se pokusil shrnout do následující tabulky:

Výkon v nových hrách
Stále cca o 1000Kč dražší než 7600GT
Výkon v FSAA a vysokém rozlišení
Catalyst Control Center (ovladače)
O něco rychlejší než 7600GT
Hlučnější chlazení
Slušné přetaktování
Vyšší spotřeba a rozměry
Podpora SM3.0, HDR+FSAA
Ikona Odkaz na databázi
VIVO a HDTV funkčnost
Ikona Odkaz na databázi
Velmi slušná cena
Ikona Odkaz na databázi

Jestli se rozhodnout pro GeForce 7600GT nebo Radeon X1800GTO nechám na Vás, protože důvodů proč to nebo ono je hodně. Také záleží na tom, jak se budou dále vyvíjet ceny obou typů grafických karet. V tuto chvíli bych vyzdvihl spíše GeForce 7600GT, ale za týden to může být Radeon.

GeForce 7900GT



Grafická karta GeForce 7900GT je také velmi podařený počin na scéně vyššího mainstreamu, protože se v tuto chvíli trefila do hluchého místa ATi. Největším problémem je asi dostupnost, ale pokud bude tato karta k dostání v dostatečném množství za cenu pod 8500 Kč, bude velmi zajímavou volbou. Proč?



Výkonnostně totiž GeForce 7900GT o 26% překonává Radeon X1800GTO a cenový rozdíl proti Radeonu X1800XT je přes 2000 Kč (ten se navíc přestává vyrábět). Bohužel jsme se v této recenzi nepodívali, jak na tom je tato karta právě vzhledem k vyšším Radeonům, ale ve své cenové kategorii je opravdu ojedinělá. Když k tomu přičteme vynikající možnosti přetaktování, máme tu další až 20% nárůst výkonu.

Oproti Radeonům série X1800 má ještě 7900GT výhodu v tom, že je menší a méně hřeje, což je pro lidi, které zajímá spotřeba, velké plus. Dále to jsou již zmíněné ovladače, protože ne každý má nervy na Catalyst Control Center (ten lze nahradit něčím příjemnějším, ale úplně se mu vyhnout nelze), tak by raději volil nVidii. Opět je zde tabulka s klady a zápory:

Vysoký výkon
Špatná dostupnost
Menší spotřeba než 7800GT(X)
Cena na hranici high-endu
Skvělé přetaktování
Ikona Odkaz na databázi
Příjemnější ovladače oproti ATi
Ikona Odkaz na databázi
Poměr cena/výkon
Ikona Odkaz na databázi

GeForce 7900GT je v každém případě velmi zajímavou kartou, a to hlavně díky svému poměru cena/výkon. Průměrně je o čtvrtinu rychlejší než X1800GTO a po přetaktování nabízí další zrychlení. Pokud bude k dostání za cenu pod 8500 Kč, je velmi zajímavou volbou na hranici mainstreamu a high-endu.

Za zapůjčení grafické karty Radeon X1800GTO děkujeme společnosti Sapphire
Za zapůjčení grafické karty GeForce 7900GT děkujeme společnosti FOX Computers
Za zapůjčení grafické karty GeForce 7600GT děkujeme společnosti Czech Computer
reklama