Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nanoxia – nanotechnologie pro ventilátory

9.8.2007, Jan Vítek, recenze
Nanoxia – nanotechnologie pro ventilátory
Poněkud senzační titulek má základ v popisu dnes představených ventilátorů firmou Nanoxia. Ta se chlubí, že ložiska ventilátorů FX08, FX09 a FX12 byla vyrobena s přispěním nanotechnologií a původně byla určena pro průmyslové účely. My se ale podíváme, zda mají co přinést i „obyčejným“ uživatelům.
Ventilátory Nanoxia FX08, FX09 a FX12 jsou pěkně zpracované kusy hardwaru, jež bych zařadil asi na úroveň minule testovaných BlackSilentFan od firmy Noiseblocker. Je to hlavně kvůli velmi podobnému zpracování, designu a hlavně výkonu. Jejich cena není ani vzhledem k dodávanému příslušenství přemrštěná, ale stále je to cca 2x více, než zaplatíte za zmíněné BlackSilentFan, ke kterým ale kromě obalu nedostanete zhola nic.



Po stránce hluku se mi nejvíce líbily 92mm verze s bezhlučnými motorky, ale oproti nim stojí 120mm, jejichž motorky vrčely a šustily. Zažil jsem ale daleko horší, takže to neberte fatálně. V příslušenství dostanete velmi pěkne zpracovaný regulátor otáček a také pěkné zelené sloupky pro utlumení vibrací. Nanoxia by ale mohla prodávat i OEM verze, protože přeci jenom každý nechce kupovat ventilátory za takovou cenu s příslušenstvím, které možná nevyužije.


Pěkné zpracování
Oproti srovnatelným vyšší cena
Slušný výkon
120mm verze měly horší projev motorku
Tichý provoz 80mm a 92mm verzí
Ikona Odkaz na databázi
Hodnotné příslušenství
Ikona Odkaz na databázi
Orientační ceny: 303/326/390,- Kč

Za zapůjčení ventilátorů Nanoxia FX08, FX09 a FX12 děkujeme společnosti Bostar



Za poskytnutí digitálního anemometru HH-31A děkujeme firmě OMEGA
zabývající se výrobou měřicích přístrojů.



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Nanoxia FX08, FX09 and FX12 fans are nicely done pieces of hardware which may be put on the same level as previously tested BlackSilentFan from Noiseblocker. That is mainly because of similar design, level of machining and especially performance. Moreover, their price is not so high, if we take into account their accessories, but it is still about 2 times more than we pay for BlackSilentFans. On the other hand, BlackSilentFans' accessories is zero.

From the noise viewpoint I liked the 92mm model the best, because of its noiseless motor and bearings. On the other hand, both 120mm models had significantly more noisy bearings, but still, I have heard much worse, so don't take it too seriously. Together with Nanoxia fan you'll find four nice vibration dampeners and also a good and useful voltage regulator. Nanoxia should in my opinion sell also OEM versions of their fans without accessories, because I think that not everybody wants to spend their money for something that he or she may not find useful.