reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Naostro: Clié PEG SL-10, nejdiskutovanější low-end do detailu

10.9.2002, Tomáš Bobek, recenze
Naostro: Clié PEG SL-10, nejdiskutovanější low-end do detailu
Můžete o něm psát jako o život, můžete o něm vášnivě diskutovat a hltat fotky ze zahraničních serverů, ale dokud ho nemáte pár dní v ruce, znáte ho stále jen virtuálně.
Provedení, hardwarové vychytávky a bolístky
A nyní následuje exkurze po povrchu strojku. Horní hrana skrývá standardní IR port, Memory Stick slot s prachotěsnými dvířky, zapuštěné a přes miniaturní rozměry vcelku dobře mačkatelné tlačítko ON/OFF (přidržením zapnete podsvícení displeje) a šachtu s důkladně zaparkovaným stylusem.

Horní řadu tlačítek a prohlubní překrývá hřbet odnímatelného koženého krytu displeje, který je přichycený na zadní stranu strojku a směrem dozadu se také odklápí. Kryt je pevný a solidní a má obvyklé „packy“, díky kterým chrání hardwarové tlačítka před nechtěným stiskem. Kombinace černé barvy krytu spolu s šedou barvou jeho hřbetu a velmi příjemným použitým materiálem je rozhodně atraktivní.

Postřehy k vypínání a zapínání: máte-li nasazen kožený kryt displeje, je velmi nesnadné zapnout Clié pouze levou rukou, v které ho bude většina praváků držet: byť se k tomu ukazováček levé ruky přímo nabízí, nedokáže se obtočit kolem hřbetu krytu. Vypínání i zapínání však lze nastavit na přidržení tlačítka „back“ pod jogem.


Kromě páru otvorů pro přichycení krytu displeje je na zadní straně nezbytný resetovací otvor a dole pak dvířka prostoru pro dvě AAA baterie. Dvířka drží pevně a neviklají se, nicméně jejich pantíky působí přeci jen trochu křehčeji a navozují všetečnou otázku typu „Tipni si za jak dlouho se asi ulomíme?“. Nad dvířky baterií jsem nalezl ještě jeden „tajuplný“ otvor, ze kterého se však posléze vyklubala prohlubeň pro aretační kolík kolébky. Kolébky? Ano, tuhle mršku lze vložit do kolébky, ale k tomu se ještě dostaneme.

Dále tu máme boky strojku. Začnu pravým, ten je jednodušší, protože obsahuje pouze šachtu pro stylus. Ta je zajímavá tím, že je kompletně zapuštěna do těla PDA a navenek vlastně vypadá jen jako malý otvor na horní straně, zaplněný stylusem. Velmi decentní. Stylus je oproti všem low-endovým předpokladům hezky kovový a trojdílný, přesně v duchu SONY je však i tento novodobý brk nevyvinutý - krátký a tenký. Také jeho vysouvání není bůhvíjak pohodlné a vyžaduje jistou námahu a soustředění, byť je vybaven obvyklou vroubkovanou letkou.


Levý bok strojku je mnohem zajímavější. Hned v jeho horním rohu nalezneme žlábky, které do nich umožní navléknout například ocelové poutko a strojek k něčemu přikšírovat. Otázkou však je co všechno vydrží pár gramů plastu v tahu či trhu.

Hned pod očkem je už zmíněné jog kolečko doplněné o dnes už celkem obvyklé tlačítko „back“, přičemž oba buttony jsou přiměřeně zapuštěné.

Jog je samo o sobě skvělé zařízení, jehož popisu bylo věnováno na našich stránkách dost místa, doplním proto jen že v menu nechybí položka „Jog“ v „Preferences“. Jinak mi tento osobně připadal o cosi menší a tužší než to, na co jsem byl u SONY zvyklý. Ale jen o trochu - přítomnost jogu samu o sobě vnímám jako velké plus.

Úplně dole na levé straně je druhá z příčin láce tohoto Clié – USB konektor. Prťavé cosi, do kterého se zasouvá dodávaný jeden a půl metru dlouhý USB kabel. Na kvalitu konektoru USB kabelu jsem byl před vybalením hodně zvědavý, přeci jen to neustálé vysouvání a zasouvání nemusí dělat dobrotu.

Hádám, že tyhle obavy sdílí i většina ostatních zájemců o koupi, takže raději rovnou dodávám, že USB kabel se nejenom dobře zastrkuje do konektoru v Clié, ale také dobře drží a propojení s konektorem působí vcelku důvěryhodně.


Spodní strana skrývá konektor, kompatibilní s „T“ řadou Clií. Ten umožňuje zasunout do SL-10 do kolébky, protože i když není součástí dodávky, lze ji dokoupit samostatně. A nejenom kolébku, ale i další externí zařízení od SONY jako je například klávesnice PEGA-KB20 nebo herní ovladač PEGA-GC10 a další.
reklama