reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NAS QNAP TS-119: profi backup i domů?

1.9.2009, René Pfeifer, recenze
NAS QNAP TS-119: profi backup i domů?
Chtěli byste zálohovat jako skuteční profesionálové i doma? Chcete sdílet své fotografie a videa s přáteli nebo provozovat vlastní webovky a nevíte, jak na to? S recenzovaným řešením od QNAPu, které vám dnes představíme, by to nemuselo být tak těžké.

Základní vlastnosti a funkční vybavení


Základní informace o TS-119 shrnuje tabulka níže.

Model
TS-119 Turbo NAS Server
Rozměry
210 x 60 x 182 mm
Hmotnost
1,20 kg
Materiál
hliník, plast
CPU, paměť
Marvell 1,2 GHz, 512 MB DDR II RAM, 16 MB Flash
HDD
1 x 3.5" SATA 150/300
Ext. rozhraní
3 x USB 2.0, LAN 1 Gbps, eSATA
Služby
File, FTP, Web, Backup, MySQL, Printer, uPnP Media, Multimedia Station, iTunes, Download
Sítě
TCP/IP, DHCP Client, DHCP Server, CIFS/SMB, AFP, NFS, TTP, HTTPS, FTP, DDNS, NTP
Gigabit Jumbo Frame, UPnP & Bonjour
Souborové systémy
EXT3 (Internal/ external HDD), EXT4 (Internal/ external HDD),
FAT (External HDD), NTFS (External HDD)
OS
Microsoft Windows 98/ ME/ NT/ 2000/ XP/ 2003/ Vista
Mac OS X
Linux and UNIX


All-in-one Server


Z označení serveru i tabulky jeho vlastností vyplývá široká podpora funkcí a služeb. Pro jejich detailní popis vás odkážeme na stránky výrobce, abychom měli prostor pro ty hlavní. K těm se dostaneme přes libovolné webové prohlížeče (Internet Explorer 7 & 8, Safari 3 & 4, Firefox 3, Google Chrome). Z úvodní stránky lze přímo přejít ke čtyřem hlavním funkcím – Web File Manager, Download Station, Multimedia Station a Administration a dvou doplňkovým - Web Server a Surveillance Station, jsou-li aktivovány.


Úvod webového rozhraní

Multimedia Station nám umožní snadno sdílet multimediální soubory. Kromě kompletních informací o jednotlivých souborech včetně miniatur lze audia i videa lokálně přehrávat. Hlavní funkcí správce je ovšem řízený přístup různých uživatelů k různým albům. Přímo odtud z pozice admina můžeme povolit našim přátelům jejich vlastní alba a omezit či zcela zakázat přístup k albům, o která se podělit nechceme.


Správa multimédií

Náhrávání fotografií nebo filmů je v tomto rozhraní možné pouze po jednom souboru, proto je lépe využít připojenou síťovou jednotku.


Download Station slouží k snadnému zadávání stahování dat pomocí protokolů HTTP, FTP a BitTorrent. Stačí jednoduše zadat příslušnou adresu nebo cestu k .torrent souboru.


Správa stahování

U stahování lze nastavovat prioritu úkolů, rychlost, porty, maximální počet aktivních úkolů a také dobu stahování. BT download podporuje protokoly TCP/UDP a zadání až pětiset úkolů. Pro vzdálenou kontrolu a zadávání úloh je určena vnější aplikace QGet, kterou jsme krátce popsali na předešlé straně.


Web File Manager je prostředí pro sdílení adresářů a jejich souborů. Práva jednotlivých uživatelů se nastavují jinde, zde můžeme adresáře pouze organizovat a kontrolovat.


Souborový správce

Službu Web Server využijeme v případě publikace našich vlastních stránek a Surveillance Station pro správu připojené kamery (TS-119 zvládá dvě)


Administrace serveru


Po přihlášení do administračního prostředí můžeme nastavovat a nastavovat. V nabídce postupně objevujeme systémové nastavení, správu disků, řízení přístupových práv, síťové služby, aplikace, zálohy, externí zařízení a stav systému. Popis celé sekce by vydal na malou knihu, naštěstí je většina důležitých služeb nastavena automaticky. Je těžké vyjmenovat to nejdůležitější, proto se pokusíme vypsat alespoň některé zajímavosti.


Prostředí administrace

Ve složce obecného nastavení System Administration jsme vyuzkoušeli změnu volby sítě, konkrétně Jumbo Frame Setting z MTU 1500 na 9000 pro plné využití gigabitové sítě při přenosu velkých souborů. Ve správě disků můžeme, kromě obvyklého, volit komunikaci NASu s dalšími úložných zařízení pomocí protokolu iSCSI.


Nastavení disků

Z hlediska síťových služeb podporuje NAS téměř všechny známé, stačí jen odkliknout, kterou potřebujeme. Co se týče aplikací, pokud by nestačily ani všechny výše popsané, disponuje QNAP službou QPKG Plugins. Ta nám pomůže s vyhledáním a instalací dalších rozšiřujících balíčků.


Sítě


Backup


Ještě než přejdeme k vlastnímu testování, povíme si krátce o zálohování. K řízení záloh z PC na NAS lze využít jakýkoli námi oblíbený nástroj. QNAP s NASem dodává již zmiňovaný software NetBak Replicator, který nabízí všechny základní funkce. Další možností je funkce USB One Touch Copy, která nám spolu s předním USB portem a tlačítkem Copy rychle a pohodlně zazálohuje naše přenosná data například z flash disku.


Zálohy záloh

TS-119 je však rovněž dobře připraven na zálohování svých dat na další úložiště. Dva USB porty a jeden eSATA konektor vzadu umožňují připojení externích disků, na která v administraci načasujeme zálohování jednotlivých složek. V neposlední řadě je tu ještě možnost zálohy dat na jiný NAS v síti (nebo naopak) pomocí Remote Replication.

Tolik o funkcích NASu, pojďme ho konečně vyzkoušet v praxi.
reklama