reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NAS QNAP TS-119: profi backup i domů?

1.9.2009, René Pfeifer, recenze
NAS QNAP TS-119: profi backup i domů?
Chtěli byste zálohovat jako skuteční profesionálové i doma? Chcete sdílet své fotografie a videa s přáteli nebo provozovat vlastní webovky a nevíte, jak na to? S recenzovaným řešením od QNAPu, které vám dnes představíme, by to nemuselo být tak těžké.

Jak jsme testovali?


K prozkoušení Turbo NASu QNAP nám posloužila testovací PC sestava se základní deskou Gigabyte EP45-UD3P, osazenou gigabitovou sítí Realtek RTL8168C. Jak jsme uvedli v úvodu, zapojili jsme do boxu 1TB pevný disk Samsung F1.

TS-119 jsme vyzkoušeli z přenosu dat směrem na server a zpět přes FTB i SMB s nastavením Jumbo Frames na 1500 a 9000 MTU. Kopírovali jsme všemi způsoby archiv o velikosti 513 MB. K testu FTP jsme použili klienta FileZilla, na kterém testoval přenosové rychlosti i výrobce.


FileZilla klient

Pro zajímavost jsme přidali test práce s multimediálními soubory, přesněji řečeno upload fotografií a videa. V obou režimech MTU jsme do Multimedia Station natáhli nejprve složku 114 ks fotografií o velikosti 97 MB, poté krátký .avi film 170 MB a nakonec 1,02GB složku s šesti kusy těchto filmů včetně titulků.

Na závěr jsme QNAP otestovali v obecném srovnávacím benchmarku, který si pro NAS boxy připravil Intel - Intel NAS Performance Toolkit. Test je volně ke stažení ze stránek výrobce včetně manuálu, ale běží pouze na platformách Intel (jak jinak). Ze všech sekvencí jsme vybrali některé zajímavé, na kterých si můžete snadno porovnat výkon s konkurenty.


Intel NASPT


Výsledky testů



Nejprve k testu multimédií. Průběh zkoušky jsme nastavili jednoduše, měřili jsme čas kopírování zvolených souborů z PC na síťovou jednotku. Přepočítané výsledky prezentuje graf níže.



Jak vidíme, přenosové rychlosti různě velkých multimédií v základním režimu nejsou nějak oslnivé a určitě se vyplatí přepnout Jumbo Frames na maximum. I tak jsou výsledné hodnoty spíše průměrné.


Při zkoušce přenosu dat jsme se snažili využít maximum možností nastavení NASu pro FTP i Sambu.






Ačkoli to tak po přepočtu nevypadá, výsledné časy byly velmi vyrovnané, když rozdíly dosahovaly rozmezí jen několika málo sekund. Pouze upload Samby byl v obou režimech o poznání pomalejší než ostatní disciplíny. Zprůměrované výsledky neprokazují dramatické odchylky rychlosti obou protokolů, ale SMB se celkově jeví jako mírně pomalejší. Vůbec zpracování Samby testovaným Turbo NASem vykazovalo velké odchylky v jednotlivých pokusech a jeden z downloadů při MTU 9000 jsme museli úplně přerušit, když odhadovaný čas vyběhl do řádu desítek minut.


Balík testů NASPT simuluje reálnou práci serveru s různými aplikacemi. Z dvanácti možných sekvencí jsme prozkoušeli QNAP TS-119 z uploadu a downloadu souborů i adresářů, zpracování videa (průměr z přenosu při nahrávání a přehrávání) a práce s fotoalby.



Dosažené rychlosti přenosu celkem odpovídají předchozím reálným testům. Pouze práce s fotografiemi zde vychází podstatně pomalejší i upload adresářů přenosovou rychlost degradoval.

Nyní už nastavá čas bilancovat a hodnotit, proto obraťme list.
reklama