Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Navigační software Smart Maps

2.8.2006, Jaroslav Salcer, recenze
Navigační software Smart Maps
Hodně cestuji služebně po celé České republice, a proto jsem uvítal možnost otestovat navigační balík Smart Maps pro PocketPC. Sice jsem hodně zvyklý používat konkurenční TomTom, ale musím přiznat, že rastrové mapy se mi prostě odjakživa líbily víc. Sice co do přesnosti jsou lepší mapy vektorové, ale o co nám v autě nakonec jde. Abychom bezpečně dojeli na určené místo, a jestli je to o několik kilometrů jinak, než spočítal jiný software, tak z toho se snad nestřílí. Na vektorových mapách jste ochuzeni právě o ten přirozený vzhled, na který jste zvyklí u tištěných turistických map.
Program jsem testoval na PDA HP iPaq hx4700 s BT GPS Adapt N500. Najel jsem přibližně 1500 kilometrů po vlastech českých a pro porovnání jsem používal při stejné cestě zpět právě konkurenční software TomTom. Cílem bylo porovnat, zda a jak moc se budou trasy navržené jednotlivými aplikacemi lišit. Ve všech případech to znamenalo najít nejrychlejší trasu bez vyhýbání se dálnicím a silnicím první třídy.

Dovolil jsem si pro úplnost zkopírovat přímo ze stránek PDAmapy základní údaje o tom, co Smart Maps nabízejí :

SmartMaps(R) - to je rozsáhlý mapový a navigační systém, který Vám umožní mít vždy po ruce všechny mapy a informace.
  • Nejrozsáhlejší nabídka map - automapy, cyklomapy, plány měst, turistické mapy
  • Nejobsažnější databáze - rejstřík obcí včetně PSČ, turistické informace včetně popisu a kontaktu atd.
  • Nejvíce bonusů - další databáze bodů zájmu zdarma ke stažení
  • Aktualizace zdarma - nová data pro hledání cest zdarma ke stažení

Program SmartMaps(R) je připraven ve dvou verzích - Standard a Navigator.

Verze Standard umožňuje práci s mapami, vyhledávání v rejstřících a propojení s GPS. Umožňuje ukládání bodů a tras, po připojení GPS jej lze používat k pasivní navigaci vytyčením trasy pomocí značek a jejich sledování.
Ve verzi Navigator je navíc obsažena funkce vyhledání cesty (tzv. routing) a vizuální i hlasová navigace po ní. Navigace je zobrazována nad všemi nainstalovanými mapovými podklady, mezi kterými lze libovolně přepínat (tzn. navigace je funkční i v plánech měst a turistických mapách).

Kompatibilita
Aplikace je kompatibilní se všemi PDA a komunikátory s OS těchto verzí:
  • PocketPC 2002
  • Windows Mobile 2003/SE
  • Windows Mobile 5.0 *
* komunikátory pouze s dotykovým displejem

Podporuje všechna běžná rozlišení: VGA 480x640, QVGA 240x320, 240x240

Porovnání funkcí obou verzí
standard
navigator
Instalace více map (automapy, plány měst, turistické mapy)
ano
ano
Hledání a zobrazení bodů zájmu
ano
ano
Volba měřítka mapy (úrovně mapy)
ano
ano
Volba formátu souřadnic (WGS84 nebo S42)
ano
ano
Vstup zadáním souřadnic
ano
ano
Zobrazení souřadnic aktuální polohy
ano
ano
Automatická detekce připojené GPS
ano
ano
Upozornění ztráty a obnovení signálu GPS
ano
ano
Zobrazení rychlosti, azimutu a nadmořské výšky
ano
ano
Zobrazení počtu a stavu satelitů
ano
ano
Ukládání bodů (waypoints)
ano
ano
Ukládání projetých tras (tracks)
ano
ano
Přehrávání uložených tras
ano
ano
Hledání doporučené cesty (routing)
-
ano
Zobrazení nalezené cesty v mapě
-
ano
Výpis itineráře
-
ano
Vizuální navigace po nalezené cestě
-
ano
Hlasová navigace po nalezené cestě
-
ano
BONUS - Politická mapa Evropy 1:4 mil.
-
ano

Nyní se již podíváme podrobně na to, jak se softwarem pracuje a já se budu snažit vypíchnout co nejvíce kladů a zároveň objevit i nějaké ty nedostatky.


Instalace


Firma Plan Studio má již takové zkušenosti s vývojem map pro PDA, že nás při instalaci nečekají absolutně žádné potíže. Skoro až nuda, protože nemusíte číst nějaké návody typu jak na to a podobně. Nuda také z toho důvodu, že podklady nejsou zrovna malé a ukousnou vám na kartě okolo 400 MB a instalace tedy trvá dlouho. Registrace na webu je automatická a aktivační klíč obdržíte během několika vteřin. Tím se odemknou veškeré nainstalované mapy a vy se můžete vrhnout do testování.


Ovládání







Jelikož jsem nepřítelem návodů, začal jsem se proklikávat programem a musím zde opět říci, že kdo umí ovládat PDA, tak zvládne i práci z programem Smart Maps. Ovládání je plně uživatelsky přívětivé a popisky v rozbalovacích menu jsou voleny výstižně, takže hned poznáte, co tím chtěl básník říci. Zbývá tedy jen zvolit mapu a natavit GPS. Za velmi šikovnou funkci považuji volbu automatického zoomu, takže pokud přijíždíte do města, které má dostupný podrobnější plán, tak se vám mapa sama přepne do většího rozlišení, třeba až na úroveň názvů ulic. Několik kilometrů za městem se opět mapa vrátí do přehledného zobrazení, takže vidíte okolní vesnice, včetně rybníků, zřícenin a jiných podrobností, které právě míjíte. Tomu říkám autoturistika.


Další výbornou funkcí je výběr, co se má na displeji při jízdě zobrazovat. Například aktuální rychlost, počet satelitů nebo současně i aktuální nadmořská výška. Za to dávám plus, neboť jiné programy potřebují na zobrazení nadmořské výšky nějakou další utilitu. Zde se chvilku pozdržím. Pohyboval jsem se v rozmezí nadmořské výšky asi od 430 do 890m a i v případě, že jsem nechal GPS přijímač ustálit několik desítek minut na jednom místě, odchylka nadmořské výšky, oproti údajům na tištěných mapách, byla ve stejném bodě okolo 12m. Tedy Smart Maps ukazovaly průměrně o 12m méně. Jistě mi dáte za pravdu, že to není příliš důležité, protože přece nekalibrujeme nejvyšší horu světa, takže metr sem nebo tam. Většině z nás postačí, že poznáme, jak vysoko nad mořem se přibližně nacházíme.

V příští části se budeme věnovat mj. plánování trasy a hlasové navigaci.

Děkujeme společnosti PLANstudio za možnost otestovat SmartMaps 2 pro PocketPC.


Plánování trasy


Zde bylo uděláno mnoho vylepšení, ale přesto má Smart Maps do dokonalosti daleko. Sice můžeme naplánovat trasu téměř jako u vektorových map, ale rejstřík obsahuje pouze větší města, i když s ulicemi. Pokud se vaše trasa tedy nenachází v přednastaveném rejstříku, nezbude vám nic jiného, než najít cíl na mapě sám a vložením bodu a jednoduchým poklikem si označíte místo, ke kterému bude sledovat vaše plánovaná trasa. Místo si můžete i sami pojmenovat. Poté již proběhne výpočet trasy včetně jeho znázornění na mapě. Svižné vypočtení nečekejte, SmartMaps pracuje velmi pomalu. U trasy dlouhé něco přes 200 km to trvalo 30 vteřin. Doma při plánování cesty je vám to celkem jedno, ale provedl jsem jeden testík. Sjel jsem z dálnice o jeden sjezd dříve než jsem měl a po upozornění, že jedu špatně, se program ujal přepočítávání a počítal a počítal a počítal… Mezitím už jsem najel dobře 3-4 kilometry plné křižovatek a odboček a prostě jsem zabloudil, jak ten Jeníček s Mařenkou v lese. Přepočet trasy u konkurence je otázkou 2-3 vteřin.



Pohyb mapy při jízdě


Malá červená šipka je vždy natočena po směru jízdy. Když tedy jedete k jihu, šipka směřuje na PDA dolů. Sice lze nastavit funkci automatického otáčení mapy, ale není to moc použitelné, protože nápisy na mapě máte v ten okamžik vzhůru nohama. Mmapa se pohybuje plynule, žádné rušivé škubání či překreslování celého displeje se nekoná.


Hlasová navigace


Zde byl učiněn také velký pokrok. Dostatečné jsou i možnosti nastavení, s jakým předstihem chceme být informováni a co vše má být hlášeno. Dokonce se můžete dozvědět, že jedete po silnici třetí třídy. Hlas vás vždy dostatečně včas upozorní, že budete odbočovat. ALE že máte odbočit právě teď, se již nedozvíte. Na kruhovém objezdu doleva je velmi široký pojem pro nezkušeného cestovatele. Budiž. To vše se dá vydržet a zvyknete si. Ale co vás rozhodně překvapí, je hlas navigátora. Těšil jsem se na příjemný ženský hlas, ale to co se line z reproduktoru se nedá nazvat jinak, než ubohou bezzubou stařenkou. Chápu, že vývojáři chtěli být přívětiví k paměti. Rastrové mapy zaberou sami o sobě tolik místa, že s kvalitním zvukovým doprovodem by vám na 1 GB kartě, už nezbylo místo ani na denní tisk. Možná stačilo vypustit některá hlášení. Osobně mi příliš nezáleží na tom, po jaké kategorii silnice jedu, protože ve špatném stavu je velké množství z nich.


Hodnocení


Smart Maps vás bude bezpečně provázet na cestách. O tom není nejmenších pochyb. Cílem mé recenze bylo podrobit software důkladnému testu a odkrýt tak pokud možno jeho slabiny. Jen tak budou vývojáři usilovně pracovat a ještě více zkvalitňovat, podle mého názoru, už velmi kvalitní a propracovaný software. Pokud jste recenzi přečetli celou, jistě jste si všimli, že mé připomínky jsou pouze šťouralského charakteru.
Turisté jistě ocení, že existuje možnost nahrávat trasy, ukládat své body a rychle přepínat mezi velkou paletou měřítek. Česká republika je také zpracována do 14 balíků podrobných cyklomap, takže každý si vybere své oblíbené území turistické působnosti.

Závěr


Jak jsem se již zmínil na začátku, pro cestu zpět jsem používal TomTom pro kontrolu, zda mi jiný software nevybere lepší cestu. Zázraky se nekonaly. Pokud byl po trase vybrán odlišný úsek, vždy se jednalo o například 14 km jinudy, což bylo ve finále 12 km trochu jinak, ale se stejným výsledkem. Všem, kteří upřednostňují mapový sotware co nejvíce podobný papírové mapě, mohu SmartMaps doporučit.

Děkujeme společnosti PLANstudio za možnost otestovat SmartMaps 2 pro PocketPC.