reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC 20WGX2 - nemožné se stává skutkem

18.4.2006, Pavel Kovač, recenze
NEC 20WGX2 - nemožné se stává skutkem
Největší problém LCD monitorů je pomalá odezva, popřípadně špatné podání barev. Pokud měl nějaký monitor v našich testech dobré barvy, odezva byla špatná nebo opačně. Doba se však mění a společnost NEC přišla s opravdu zajímavým modelem - jedná se o panel s technologií S-IPS a s odezvou 6ms. Dnešní recenze je také první, u které je využita nová testovací metodika.

Pozorovací úhly



Technologie S-IPS má teoreticky nejlepší pozorovací úhly. Barevné degradace při velkých úhlech jsou prakticky nulové a jediné, co se lehce mění, je jas a kontrast.


Základní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod úhlem 45° nezpozorujete prakticky žádnou změnu, jas sice malinko klesne, ale to je naprosto pochopitelné.


Pohled ze strany (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu ze strany barvy zůstávají, avšak je již celkem výrazný odraz. Barevné přechody jsou však naprosto perfektní.


Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)

I pohled zespoda není pro panel absolutně žádný problém. Barevné podání zůstává zachováno a přechody nejsou ostré.

Pohled na testovací obrazec zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Pokud zvětšujeme úhel pohledu ještě více, tak můžete hledat nějaké změny, ale asi se vám to moc nepovede. Inu technologie S-IPS opět ukázala, jak má správný LCD monitor vypadat.


Barevné podání



Pokud jste pravidelným čtenářem našich recenzí LCD monitorů, tak jistě víte, že technologie S-IPS má nejlepší barevné podání. Rozlišení v tmavých tónech nebývá sice nejlepší, ale zato věrnost barev je opravdu obdivuhodná. A i tento panel je na tom vskutku dobře. Je to i díky lesklé obrazovce, která vytváří uhlazenější dojem z obrazu.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Jako vždy se nejprve podíváme na klasický bílo-černý přechod. Ten obvykle odhalí proužkování (nejvíce u TN panelů). Zde je ovšem přechod neuvěřitelně plynulý. Chvílemi jsem měl dokonce pocit, že se dívám na CRT Trinitron monitor.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (1,2MB), malý výřez (0,21MB).


Duhový přechod (ilustrační foto)

Duhový přechod opravdu věrohodný, Barvy jsou více zářivé, než tomu je u MVA/PVA panelů, avšak nejsou zase přepálené jako u TN. Inu takto si představuji LCD monitor. Žádná pasterizace, a již vůbec ne žádný dithering.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,7MB), malý výřez (0,6MB).


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

I praktický test ukázal, že monitor patří k absolutní špičce. Ani červená ani žlutá barva nečiní žádné problémy. Inu kdo umí, ten umí.

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (4,5MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Technologie S-IPS má obvykle menší schopnost rozlišení v tmavých tónech. I tento panel byl schopen rozlišit pouze 6/0, ale rozlišení světlých tónů je již dostatečné - 253/255.


Podsvícení



I testování homogenity podsvícení prošlo několika změnami. Opět je využita optická sonda a osciloskop. I když v tomto případě je osciloskop využit jen jako obyčejný voltmetr. Homogenitu podsvícení reprezentuje nyní graf.



3D graf je dobrý pro představu, avšak někdy neposkytuje pohled do všech koutů - především na horní okraj obrazovky. A proto je zde uveden i 2D graf.



Z něho lze již vypozorovat, jak je podsvícení v různých částech obrazovky intenzivní. Nejnižší hodnota je 67%, ta je však jen v jednom rohu (pravý horní). Celkově je homogenita celkem slušná.

Opět pro porovnání uvedu i graf Dellu 2405FPW.



reklama