reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC ND-4551: DVD-RAM, LabelFlash a kvalita

28.3.2006, Jan Dedek, recenze
NEC ND-4551: DVD-RAM, LabelFlash a kvalita
Protože jsme ještě nerecenzovali vypalovačku s podporou technologie LabelFlash, tak to dnes napravujeme. I když už se na našem trhu objevuje model ND-4571A, my se podíváme na jeho staršího bratříčka NEC ND-4551A. Tak jako ostatní výrobci začlenil NEC do této vypalovačky podporu zápisu DVD-RAM, LabelFlash už je jen taková třešnička na dortu. A jak všechny tyto technologie pracují v praxi se dozvíte v tomto článku.

Testy zápisu na DVD


Ještě než se podíváme na zápis DVD, podíváme se na nastavování BookType.


BookType

Tak jako mnoho jiných vypalovaček, tak i tento NEC umožňuje nastavovat BookType "plusových" disků DVD pro větší kompatibilitu se stolními přehrávači. BookType můžete nastavit přímo v Neru



...nebo v aplikaci Nero CD-DVD Speed:



Můžete také využít služeb programu DVDInfoPro, který přehledně ukazuje implementaci a nastavení Book Type pro jednotlivé typy disků.



Standardně je BT nastaven na typ disku, tedy DVD+R a DVD+R DL. U dvouvrstvých disků můžete BT změnit na DVD-ROM, u jednovrstvých disků to nejde, tedy pokud máte nahraný originální firmware, s upraveným už můžete Book Type nastavovat i u jednovrstvých disků DVD+R.


DVD±R 16x

Pro zápis na disky DVD±R používá vypalovačka metodu CAV a oba druhy disků mají prakticky totožný průběh zápisu. Disky jsou zapsané asi za 5:30 minuty při průměrném zatížení procesoru 30% a rychlosti na okraji disku 16,18x.



V obrázku představuje fialová křivka naplnění bufferu, světle modrá křivka zatížení procesoru, zelená křivka rychlost vypalování (patří k ní levá stupnice) a žlutá křivka otáčky disku (pravá stupnice).


DVD+R DL 2,4x@8x a DVD+R DL 8x

NEC dokáže na disk certifikovaný pro zápis rychlostí 2,4x použít rychlost 8x. Při zápisu je použita metoda Z-CLV a průběh je totožný pro oba disky. Na okraji bylo dosaženo rychlosti 7,96x při průměrném zatížení procesoru 29%, přičemž byl disk vypálen za 18:46 minuty.



V kapitole o kvalitě se podíváme jaký je rozdíl mezi oběma disky v kvalitě při použití vypalovací rychlosti 8x.


DVD+RW 4x

Disk je zapsán za 13:41 minuty rychlostí 4,13x při zatížení procesoru na 32%.




DVD-R DL 4x

Na disk DVD-R DL umí NEC zapisovat 2x, 4x a 6x. Dvouvrstvý disk DVD-R DL byl zapsán metodou Z-CLV za 21:19 minuty, přičemž rychlost na okraji média dosáhla hodnoty 6,38x při průměrném zatížení procesoru na 29%. Při zápisu dochází k častému poklesu naplnění bufferu, v některých místech dochází téměř k jeho vyprázdnění.




DVD-RW 6x

Při zápisu disku DVD-RW použil NEC zápis metodou Z-CLV, disk byl vypálen za 10:57 minuty, přičemž rychlost na okraji disku dosáhla hodnoty 6,22 a průměrné zatížení procesoru bylo 29%. Na obrázku je krásně vidět, že při změně rychlosti došlo téměř k vyprázdnění bufferu.




DVD-RAM 3x

Protože jsou disky DVD-RAM 5x stále ještě nedostatkové zboží, ukážeme si zápis pouze rychlostí 3x. Na obrázku je vidět simulaci zápisu, kde aplikace Nero CD-DVD Speed vypíná kontrolu disku. Ve skutečnosti je rychlost zápisu přibližně poloviční. Zápis na disk byl ukončen za 19:18 minuty při průměrném zatížení procesoru na 26%.



Formát DVD-RAM je u NECu implementován poměrně krátce. Ale to nic nemění na tom, že s ním není sebemenší problém, a to jak se zápisem, čtením, tak i formátováním a zamykáním v programu Nero InCD, prostě dobře odvedená práce.

Se zápisem disků není sebemenší problém a NEC plní co slibuje ve specifikacích, necháme se překvapit tím, jak na tom budou disky s kvalitou.
reklama