reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC ND-4551: DVD-RAM, LabelFlash a kvalita

28.3.2006, Jan Dedek, recenze
NEC ND-4551: DVD-RAM, LabelFlash a kvalita
Protože jsme ještě nerecenzovali vypalovačku s podporou technologie LabelFlash, tak to dnes napravujeme. I když už se na našem trhu objevuje model ND-4571A, my se podíváme na jeho staršího bratříčka NEC ND-4551A. Tak jako ostatní výrobci začlenil NEC do této vypalovačky podporu zápisu DVD-RAM, LabelFlash už je jen taková třešnička na dortu. A jak všechny tyto technologie pracují v praxi se dozvíte v tomto článku.

Kvalita zápisu


Standardy ECMA

Podle specifikací ECMA 267 (DVD-ROM), 337 (DVD+R/RW) a 338 (DVD-R/RW) je disk vyhovující, má-li v osmi po sobě jdoucích ECC blocích počet PI (PIE) chyb maximálně 280 a v jednom ECC bloku počet chyb PO (PIF) maximálně 4. Tyto hodnoty norma ECMA vztahuje k rychlosti čtení 1x.

V testu je pro testování kvality použita rychlost 4x, protože testování rychlostí 1x by trvalo neúměrně dlouho. I když je použito vyšší rychlosti, tak jsou výsledky jasně vypovídající. Pro testy je použit program Nero CD/DVD Speed, ve kterém stačí nastavit pouze rychlost čtení, ostatní parametry, které se nastavují v jiných programech, má CD/DVD Speed přednastavené.

Pokud nějaký disk má hodnoty, které uletí přes hranice stanovené dle ECMA a není to souvislý blok, nic se neděje a takovýto disk je bez problémů čitelný.


DVD+R DL Verbatim 2,4x@8x

I při osmirychlostním zápisu na disk certifikovaný pro rychlost 2,4x podává NEC opravdu vynikající výsledky. Vůbec není rozeznatelný přechod mezi vrstvami, což je způsobeno tím, že data nejsou zapsána až k okraji a přechod vzniká na hranici 3 GB (asi centimetr od okraje). U hodnot PIF jsou vidět drobné úlety, ale není to na škodu.




DVD+R DL Verbatim 8x

Na tomto disku už je vidět zřetelný přechod mezi vrstvami, zde vypalovačka zapisovala data až k okraji disku. I zde je vidět vynikající kvalita, přestože i tady některé hodnoty PIF uletěly.




DVD-R DL Verbatim 4x



Vypalování disku DVD-R DL ještě není ve firmwaru zcela vyladěné, na přechodu z jedné vrstvy do druhé má vypalovačka s kvalitou drobné problémy, které ale nejsou na závadu a disk je bez problémů čitelný. Jasně je vidět i přechod mezi vrstvami.


DVD+R Verbatim 16x

Disk je vypálen ve vynikající kvalitě, sice hodnoty PI jsou větší než 4, ale to není na závadu, mechaniky si s tímto snadno poradí. Vynikající výsledek je hodnota počtu PIF, číslo 47 je opravdu velmi překvapivé a pozadu nezůstává ani hodnota PIE, která je "pouze" 16531.




DVD-R FUJIFILM LabelFlash 16x



Pozadu za "plusovým diskem" nezůstává ani "minusový" a kvalita je rovněž vynikající. Na prvním obrázku je kvalita před vypálením popisku LabelFlash. Na následujícím je kvalita měřená po vypálení popisku LF. Je jasně vidět, že vypálení popisku nemá na kvalitu disku téměř žádný vliv a rozdíly mohou být způsobeny chybou měření.



NEC dokáže vypálit kvalitní média vždy, když si vzpomenete. Lehkým doladěním firmwaru lze poopravit i nepatrné úlety u hodnot PIF, což se nejspíše také stane s vydáním nové verze. Jinak NECu ND-4551A není co vytknout.
reklama