reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC ND-4551: DVD-RAM, LabelFlash a kvalita

28.3.2006, Jan Dedek, recenze
NEC ND-4551: DVD-RAM, LabelFlash a kvalita
Protože jsme ještě nerecenzovali vypalovačku s podporou technologie LabelFlash, tak to dnes napravujeme. I když už se na našem trhu objevuje model ND-4571A, my se podíváme na jeho staršího bratříčka NEC ND-4551A. Tak jako ostatní výrobci začlenil NEC do této vypalovačky podporu zápisu DVD-RAM, LabelFlash už je jen taková třešnička na dortu. A jak všechny tyto technologie pracují v praxi se dozvíte v tomto článku.
Protože vypalovačka NEC obsahuje technologii LabelFlash, ukážeme si ve zkratce, jak vytvořit popisek disku pomocí této technologie v programu Nero Burning ROM. Nepotřebujete tedy žádný speciální ovladač, stačí pouze program s podporou této technologie.

Dříve jste potřebovali k tvorbě popisku speciální verzi Nera, která to umožňovala. Tyto edice byly označeny přídomkem F, nebo bylo třeba zadat speciální sériové číslo, které podporu LF odemkne. Protože tuto verzi Nera nevlastním a k vypalovačce ve verzi "bulk" se u NECu žádný software nepřibaluje, rozhodl jsem se použít poslední verzi 7.0.8.2 a hádejte, co se stalo, Nero technologii LabelFlash podporuje i bez zadání speciálního čísla (je to ta ikonka žlutého disku a červeným V).



Po jejím stisknutí se otevře následující dialog, dopředu si připravte obrázek v nějakém grafickém editoru, je to lepší, než ho poté vytvářet přímo v této aplikaci:



Dávejte hlavně pozor na hodnoty rozměrů vpravo, LabelFlash lze tisknou od průměru 50 mm (rádius 25) do průměru 116 mm (rádius 58 = rádius 25 + šířka 33). Pod tlačítkem "Change" se skrývá nastavení kvality tisku, pro nastaveni "custom" máte na výběr i rychlost otáčení disku, při výběru nejvyšší kvality se rychlost nastaví automaticky na maximum.



Poté už jen čekáte na výsledek:



Dnes jsme si ukázali potisk horní strany disku, jak ukazuje následující obrázek. Technologie LF ale umí víc, můžete popisovat i spodní stranu DVD, kde jsou zaznamenána data.



Předcházející obrázek ukazuje, jak ve skutečnosti výsledný produkt vypadá, fotka je udělána tak, že je v disku zrcadlen bílý papír. Ve skutečnosti disk nevypadá tak dobře a popisek má zlatožlutý nádech. A povrch disku má ještě takovou nešikovnou vlastnost. Že je zrcadlový by nevadilo až tolik jako to, že značně přitahuje prach.

Náhled technologie LabelFlash byl dnes opravdu krátký, a to z jednoho jediného důvodu - brzo si totiž o této technologie počtete v samostatném článku.
reklama