reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC ND-4551: DVD-RAM, LabelFlash a kvalita

28.3.2006, Jan Dedek, recenze
NEC ND-4551: DVD-RAM, LabelFlash a kvalita
Protože jsme ještě nerecenzovali vypalovačku s podporou technologie LabelFlash, tak to dnes napravujeme. I když už se na našem trhu objevuje model ND-4571A, my se podíváme na jeho staršího bratříčka NEC ND-4551A. Tak jako ostatní výrobci začlenil NEC do této vypalovačky podporu zápisu DVD-RAM, LabelFlash už je jen taková třešnička na dortu. A jak všechny tyto technologie pracují v praxi se dozvíte v tomto článku.
Ochrany

Nejprve se podíváme, jak si NEC poradí s několika zabezpečenými médii a musím říci, že to není nejhorší. Starší ochrany herních CD jsou pro něj hračkou, problémy má ale s novějšími ochranami. Lepší je to už u ochran audio CD, kde si poradí i novějšími verzemi ochrany CDS 200 (Cactus Data Shield).


Ochrany na herních CD
Laserlok
zálohuje
Safedisc 2
zálohuje
Safedisc 2.5x
zálohuje
Safedisc 2.9x
záloha nefunkční
Safedisc 3.xx
záloha nefunkční
SecuROM
zálohuje
SecuROM 4.x
zálohuje
SecuROM 5.x
zálohuje s RPMS
Ochrany na audio CD
key2audio v.3
grabuje bez problémů
CDS 200.0.4.3b12
grabuje bez problémů
CDS 200.5.1x
grabuje bez problémů


Hodnocení

NEC ND-4551A je opravdu výborná vypalovačka, nemá nejmenší problém se čtením a zápisem médií, stejně tak je na tom kvalita vypálených disků, která je vynikající.



Jako všechny vypalovačky NEC je i tento model omezen délkou záznamu a čtení 99 minutových CD, dokáže zapsat data do velikosti 92 minut a přečíst do 94 minut. Tento menší nedostatek ale není na závadu, když médium DVD stojí kolem 10 Kč.

Takovou třešničkou na dortu je podpora technologie LabelFlash, díky které si kvalitně vypálené disky můžete ve vypalovačce i popsat. Dalším plusem je i celkem slušné překonávání nejrůznějších ochran. A v neposlední řadě je třeba zmínit i cenu, která je také velmi dobrá.


Podpora 5x zápisu DVD-RAM
Čtení poškozených CD
Podpora 8x zápisu DVD+R DL a DVD+RW
Ikona Odkaz na databázi
Podpora 6x zápisu DVD-R DL a DVD-RW
Ikona Odkaz na databázi
Podpora 16x zápisu DVD±R
Ikona Odkaz na databázi
Kvalitní a rychlá extrakce CD-DA
Ikona Odkaz na databázi
Vynikající kvalita zápisu na všechna média nejvyšší rychlostí
Ikona Odkaz na databázi
Čtení poškozených DVD
Ikona Odkaz na databázi
Čtení DVD-RAM 3x rychlostí 5x
Ikona Odkaz na databázi
LabelFlash
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 1072,- Kč bez DPH


V současnosti na našem trhu asi neseženete lepší vypalovačku, než je tenhle NEC ND-4551A, přestože nevylučuji, že novější model ND-4571A může být ještě o chlup lepší.


Martin Daniel (mající u nás rubriku Storage také na starosti) komentuje:
NEC ND-4551A je vlastně stejná mechanika jako NEC ND-4550A pouze s tím rozdílem, že má upravený firmware pro použití technologie LabelFlash. NEC ND-4550A lze dokonce bez problémů přeflashovat a LabelFlash dodatečně naučit, což jistě mnoho majitelů už udělalo. Co se týče výsledků v recenzi, tak ničím nepřekvapily.

Už tradičně kvalitní zápis na všechny typy médií na straně jedné a horší čtení na straně druhé. Ano, to je NEC, jak ho známe už dlouhou dobu, byť tady se zdá, že přeci jenom po půl roce od vydání ND-4550A zapracoval na firmware a zlepšilo se alespoň čtení DVD.

Co se týče technologie LabelFlash, tak já osobně nejsem jejím příznivcem a to ani podobné LightScribe, protože kvalita ani jedné se zdaleka nepřiblíží tomu, čeho lze dosáhnout potiskem v inkoustové tiskárně na Printable média, ale zase je fakt, že tady se bez té tiskárny obejdete a navíc, v případě LabelFlash můžete tisknout i do volného místa v datové oblasti.

Za své vlastnosti a výsledky při testech si od nás mechanika NEC ND-4551A odnáší ocenění:

NEC ND-4551A - Vynikající poměr cena/výkon


Mechaniku NEC ND-4551A zapůjčila společnost Abacus, které tímto děkujeme

reklama