reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC P242W: sen webového grafika?

8.8.2013, Pavel Kovač, recenze
NEC P242W: sen webového grafika?
Dnešní trend 16:9 či dokonce 21:9 naštěstí míjí grafické monitory. NEC si samozřejmě uvědomuje, že na práci je daleko lepší 16:10, a tak si pro nás přichystal sRGB monitor s úhlopříčkou 24". Navíc si přichystal simulaci Rec. 709 pro filmový průmysl.

Odezva


Bohužel v OSD menu nelze regulovat technologii OverDrive. To je pro nadšené hráče samozřejmě nepříjemná zpráva, ale pro ty není monitor ani určen. Pro grafiky je daleko důležitější informace, že odezva nemá překmit. Při pohybu tedy neuvidíte světlý stín za objekty. V celkovém pohledu sice není odezva zrovna dvakrát rychlá, ale pro grafické použití naprosto dostačuje. Na hraní to však nebude. V řeči čísel to vypadá následovně: odezva rise 12,6 ms a fall 9,9 ms.


NEC P242W odezva tabulka


Na druhou stranu je výhoda, že odezva nemá až tak výrazné výkyvy. Ano, není všude stejná, ale rozdíly nejsou markantní jako u TN panelů.

NEC P242W odezva graf

Při bližším pohledu na sledovanou odezvu 0-175-0 si můžete všimnout lehce pozvolnějšího dokreslení barvy. To znamená, že se z počátku velmi rychle změní barva na cca 80 % požadované a zbylých 20 % trvá klidně i dvakrát tolik než oněch předchozích 80 %. To je jasný znak nasazení velmi jemného OverDrive. Přepětí na pixelech tedy není nikterak velké. Na druhou stranu se ani jednou neobjevil překmit.


NEC P242W odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Prakticky stejně je na tom odezva 50-200-50. Rozdíly můžete hledat lupou.


NEC P242W odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Pokud se chystáte pořídit monitor na hry, tak asi těžko pořídíte tento drahý NEC. Také inputlag pro vás nebude zrovna příjemný. Celých 31 ms je pro profesionální použití zkrátka moc, naopak na grafiku ještě stále dostačuje. Sice si lidé co přejdou z nějakého rychlého monitoru musí trošku zvykat na pohyb myši co lehce plave za pohybem ruky, ale není to nic tragického. Po chvilce používání si to už ani neuvědomíte.


NEC P242W inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Při sledování videa nejvíce oceníte kvalitní barvy a prostor sRGB, resp. dokonce zabudovaný Rec. 709 (rozdíl pouze v gamě, kdy Rec 709 je kontrastnější, resp. má tmavší černou). Díky tomu se můžete pěkně pohodlně posadit a film si vychutnat opravdu jak se patří. Navíc už při prvním pohledu asi bude všem jasné, že podsvícení je takřka dokonalé, ale k tomu se dostaneme později.

Odezva pro filmy dostačuje a jen u opravdu akčních scén se můžete setkat se ztrátou kontrastu. Ovšem to je obvykle vykompenzováno efektem rozmazání pohybu způsobeným kamerou či postprodukčním programem.

Celkově se na filmy dívá více než dobře. Máte dostatek prostoru na titulky díky poměru stran 16:10. Využívat monitor pouze na sledování filmů by ovšem bylo přece jen trošku škoda. Má totiž na víc.





Podání černé barvy je díky polomatné povrchové úpravě o poznání lepší než u zcela matných obrazovek. Také je téměř eliminován špinavý efekt. Bohužel je zde jeden drobný průsvit v levém horním rohu. Zachytí jej však jen sonda nebo při maximálním jasu a zcela černé barvě. Dokonce jsem tento jev proměřil několikrát, abych si byl jistý, okem opravdu není vidět.


NEC P242W jas černé barvy při maximálním jasu


NEC P242W jas černé barvy při 120cd/m2


NEC P242W průsvity


Fotografii podsvícení se tentokrát nepodařilo vytvořit tak, aby odpovídala skutečnosti. Buď jde o černou/šedou plochu bez průsvitů, nebo je průsvit extrémně zvýrazněn a neodpovídá realitě. Ve výsledku to je ale jedno, podsvícení je totiž tak dobré, že to fotka nezmění.


Hraní her


Na hraní her tento monitor moc není. Delší odezva a vyšší inputlag pro většinu lidí bude opravdu odrazující. Pokud si jej ovšem přesto na hry pořídíte, tak vás monitor odmění hlavně absencí překmitů, a tím pádem absencí světlých stínů, které jsou vidět nejvíce právě ve hrách. Také barvy provádí s hrami opravdu psí kousky. Většinu her oproti běžnému monitoru nemusíte ani poznat. Z počátku se vám mohou zdát takové mdlé, ale to je jen tím, že většina herních monitorů má barvy dost přesaturované.





reklama