reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC P242W: sen webového grafika?

8.8.2013, Pavel Kovač, recenze
NEC P242W: sen webového grafika?
Dnešní trend 16:9 či dokonce 21:9 naštěstí míjí grafické monitory. NEC si samozřejmě uvědomuje, že na práci je daleko lepší 16:10, a tak si pro nás přichystal sRGB monitor s úhlopříčkou 24". Navíc si přichystal simulaci Rec. 709 pro filmový průmysl.

Pozorovací úhly


Kvalita pozorovacích úhlů je dnes odvozena od technologie a povrchové úpravy. Dnešní IPS s polomatnou povrchovou úpravou patří k těm lepším. Sice se při extrémním pohledu již objeví odrazy okolí, ale stále to není nic tragického. Efekt IPS glow je zde hodně potlačen a je vidět, že NEC o tomto jevu ví a snaží se jej potlačit nasazením lepšího panelu.


NEC P242W pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Kontrast grafických monitorů je obvykle o něco nižší než u běžných komerčních. Je to často dáno tím, že jsou nasazeny razantní barevné úpravy a hlavně kompenzace podsvícení pro vylepšení homogenity jasu a barev po ploše monitoru. Dnešní NEC ovšem lehce vybočuje z řady. Sice nemá kontrast až na úrovni 1200:1 jak tomu bývá u levných e-IPS panelů, ale ani 1100:1 není problém. Můžete si všimnout levého horního rohu, kde je kontrast o něco nižší. Potvrzuje to tedy fakt, že v tomto rohu je drobný průsvit.


NEC P242W kontrast při maximálním jasu


NEC P242W kontrast při jasu 120cd/m2


Průměrný kontrast je 1001:1 při jasu 120 cd/m2 a 1017:1 při jasu maximálním. Tedy prakticky neměnný a lze to považovat za odchylku měření. Stabilita kontrastu je tentokrát trošku, no řekněme nezvyklá. Ovšem je třeba si uvědomit, že monitor reguluje jas trošku odlišným způsobem než valná většina monitorů. Krajní hodnoty (označeny oranžově) mají tu vlastnost, že se deaktivuje technologie kompenzace podsvícení či jiné barevné korekce. Zkrátka NEC již v těchto hodnotách jasu nezaručuje 100% funkčnost monitoru. Je to ovšem zcela standardní chování grafických monitorů. Menu vás upozorní, že překračujete krajní mez a je jen na vás, zda chcete pokračovat.

NEC P242W stabilita kontrastu


Průběh jasu


Stejně jako stabilita kontrastu, se chová i průběh jasu. Regulace je velmi slušná od 23 do 350 cd/m2. To je ovšem pouze teoretická hodnota a v praxi doporučuji využít regulace pouze v rozsahu cca 60-300 cd/m2.


NEC P242W průběh jasu


Podsvícení


A nyní přichází zlatý hřeb večera. Tedy možná pro někoho rána. Podsvícení. To je jedním slovem perfektní. Nyní bych klidně mohl přestat psát a vy byste si již odvodili z grafů, ale bylo by to trošku nefér vůči ostatním monitorům. Z grafů je patrné, že si monitor poradil i s velmi problematickými kraji, a to i s těmi nejzazšími. Při pohledu na plochu monitoru zkrátka nikde nevidíte žádnou změnu v jasu. To je i na grafický monitor více než dobrý výsledek, a pokud to porovnám například s podstatně dražším EIZO CX240, tak je podsvícení o trošičku lepší. Sice opravdu jen o trošičku, ale je to znatelné.


NEC P242W podsvícení 3D graf


NEC P242W podsvícení 2D graf


NEC P242W rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


NEC P242W rozložení jasu v procentech


NEC P242W rozložení jasu při 120cd/m2


NEC P242W rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Pokud si grafy převedeme do gamy 2,2, tak aby odpovídaly lépe lidskému zraku, tak jde už o téměř rovinu. Takže opravdu je podsvícení prakticky dokonalé.


NEC P242W podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


NEC P242W podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama