reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC P242W: sen webového grafika?

8.8.2013, Pavel Kovač, recenze
NEC P242W: sen webového grafika?
Dnešní trend 16:9 či dokonce 21:9 naštěstí míjí grafické monitory. NEC si samozřejmě uvědomuje, že na práci je daleko lepší 16:10, a tak si pro nás přichystal sRGB monitor s úhlopříčkou 24". Navíc si přichystal simulaci Rec. 709 pro filmový průmysl.

NEC P242W: celkové hodnocení


Shrňme si vlastnosti, klady a zápory dnešního kousku. V prvé řadě tu je perfektní podsvícení, které prakticky nemá obdoby. Okem nemáte šanci rozeznat jediný rozdíl v podsvícení po celé ploše monitoru. Díky tomu vypadá monitor o poznání lépe než kdejaká konkurence. Dále tu máme téměř perfektní pokrytí sRGB, resp. Rec. 709, barevného prostoru včetně simulace obou z jmenovaných. Díky tomu se hodí jak na webovou grafiku, tak na film. Ve své podstatě obvykle stačí sRGB monitor i na filmy, ale přednastavený profil jistě potěší. Nemusíte měnit gamu.

V další řadě tu je takřka ideální konstrukce, která je ovšem trochu tužší a monitor je potřeba hodně hrubě nastavovat. Samozřejmě je to otázka zvyku, ale EIZO FlexStand stojan je přece jen o něco lepší.

Hledat mouchy na tomto skvostu je problém. A proto si vysloužil i naše ocenění TREFA. Jediné, kde lehce pokulhává, je odezva a inputlag, ale to je zkrátka daň za grafický monitor. Navíc, kdo by si pořizoval monitor na hry za téměř 19 000 Kč?


NEC P242W TREFA

Ocenění TREFA získává monitor NEC P242W
za perfektní barvy a inovativní přístup.
Logo ocenění je ke stažení zde.


V celkovém hodnocení dopadl monitor více než dobře. Podsvícení je 100 %, protože jde o tak malé odchylky, že je lidským okem nelze rozeznat. Barevné podání je "pouze" 89 %, a to hlavně z důvodu, že jde jen o sRGB monitor. Pokud by šlo o Adobe RGB, jistě by získal přes 95 %. Pozorovací úhly jsou také dobré, avšak stále to není OLED. Proto 90 %. A odezva je bohužel pouze podprůměrná. Přesto si ocenění TREFA zaslouží, jelikož jde o výjimečný monitor.


NEC P242W hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Webovou grafiku a film
2) Fotografii v sRGB

Monitor je zaměřen stejně jako obdobný EIZO CS230, který je ovšem pouze Full HD s 16:9. Tento má tedy lepší poměr stran, ovšem je také o poznání dražší.


Plusy


+ Prakticky dokonalé podsvícení
+ sRGB a Rec. 709 opravdu funguje
+ Pozorovací úhly
+ Výborné rozložení barev po ploše monitoru
+ Dobré barevné podání (zcela logicky)
 
 

Minusy


- Odezva a inputlag
- Konkurence má autokorekční senzor
- Drobná odchylka v modré barvě gamutu
 

Cena v době testování: cca 19.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru NEC P242W děkujeme NECu.
Jak hodnotíte monitor NEC P242W?
V anketě šlo hlasovat od 8.8.2013 do 30.7.2014. Počet hlasujících: 18
Výborný89 %
Průměrný6 %
Špatný6 %
reklama