reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.5.2012, Pavel Kovač, recenze
Požadujete od monitoru dobré barevné podání a nespokojíte se s 24"? Požadujete zkrátka něco navíc? NEC PA301W je 30" velikán slibující dobré barevné podání a extrémně mnoho možností v OSD menu. Jak se daří tomuto téměř dvacetikilovému obrovi v našich testech?
spc | 14.5.201223:36
Dalsi vyborny clanok, monitor sa mi uz tak nepaci... ­(za tu cenu prilis vela nedostatkov ako kontrast, maly rozsah realnej regulacie podsvietenia atd.­)

Ozaj, zaujimal by ma vas nazor ako skuseneho cloveka na nasledny problem:
http:­/­/hardforum.com­/showthread.php?t=1509360

Naozaj neexistuje ine riesenie ako kupa NVIDIA karty na takyto monitor?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 15.5.20129:18
Onen menší rozsah podsvícení bych neviděl až tak tragicky. Díky kvalitnímu zpracování signálu si toho nevšimnete. Kontrast je lehce horší, ale pro grafiku docela stačí. Jde o grafický monitor a ne o monitor na filmy, kde je kontrast daleko důležitější.

btw. Na kartách AMD bylo dříve možné normálně roztáhnout obraz s interpolaci ­(asi bikubická­). Bohužel nemohu potvrdit jak je to na nových. Již nějakou tu dobu mám nvidia. Až se mě dostane do rukou nová ATI, tak to zkusím prozkoumat a dám vědět do tohoto příspěvku ;­-)
Odpovědět0  0
spc | 15.5.201216:10
V danej dost brutalnej cenovej hladine by som ocakaval vyrobok bez kompromisov, alebo s minimalnymi...
Nemal by som napr. nic proti tomu, ak by `vyzdimali` s CCFL podsvietenia max. rozsah regulacie jasu a pridali k tomu aj moznost pouzit regulaciu `softwarovu`...
Ak si spominate, tak som nedavno pisal ze na taku technicku prisernost ako regulacia jasu cez TFT panel som uz davno nevidel :o­)
Ale ak ma `bezny` 30­" CCFL monitor kludne aj par rokov stary za polovicu penazi cisty rozsah 100 az 500 cdm , tak od premioveho vyrobku ocakavam minimalne tolko...

Takisto popisovane chyby v podsvieteni ­(mozno subjektivne velmi nekricia ale su tam podla vasho testu­) nemaju v premiovom vyrobku co hladat.

Ale aj co sa tyka vybavy ­- nejaka chybajuca citacka kariet sa da prezit, no absencia VGA a kompozitneho vstupu naozaj zamrzi ­- monitor uz nato DSP ma a niektore ine 30­"ky tuto moznost umoznuju.
Na jednej strane monitor vyuziva `klasicke overene technologie` ako CCFL a na druhej ignoruje `klasicke overene standardy` ­-> to je dost schizofrenicke

Jednoducho skusam sa vcitit do pocitu majitela premioveho vyrobku, ktory zisti ze v niektorych technicky a racionalne neodovodnenych oblastiach je na tom horsie ako majitel standardu.

Co sa tyka tych AMD kariet, mal som skor na mysli nejaku imaginarnu moznost upravit BIOS, pretoze problem je aktualny okamzite po postovani systemu. No aj riesenie dodatocneho SW by bolo pouzitelne :o­)
Realisticky to skor vidim ale tak, ze jak vyjde schopna NVIDIA alternativa rade HD77xx, tak AMD `poleti` z pocitaca nadobro prec!
Nervy mi pije aj `socialne inzinerstvo` AMD ­- ked mainstream zakaznikom natlaca radsej spustu displayportov na ukor dnes najuniverzalnejsieho a najbeznejsieho DVI rozhrania :o(
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 15.5.201216:45
Přesně vím co tím chcete říci. Osobně jsem byl také trošku zklamaný z podsvícení ­(regulace­). Na druhou stranu, pokud si pořídíte monitor za takovouto cenu, ta jistě řešíte o optimální osvětlení kanceláře. tzn z 99,9% budete mít nastavený jas na 120cd­/m2. NEC na tuto hodnotu monitor jistě směřoval a je to z něj docela cítit. Samozřejmě pokud chcete zcela univerzální monitor, tak zde je asi lepší nějaký EIZO s regulací jasu od 4cd­/m2. Je sice pravda, že také používá v nízkých hodnotách softwarovou, ale nejnižší HW regulace je obvykle nižší.

Můj závěr je tedy takový: Monitor je perfektní, ale má ­(jako cokoli­) svá omezení. S ohledem na cílení monitoru ­(grafická práce­) jsou tyto omezení zcela logické.
Odpovědět0  0
spc | 15.5.201218:38
Prave tomu nechapem ked sa skusam vzit ko koze vyrobcu, co im branilo spravit to poriadne ako napr. to Eizo?
Preco potencialnemu zakaznikovi ­(odovodnene­) nasadzovat `chrobaka do hlavy` ci to Eizo nahodou nie je lepsia kupa?

`obmedzenie` u vyrobku, ktory nie je obmedzeny financne `budgetovou` ci `mainstream` cenovou latkou si predstavujem ako napr. ­->
-velka obrazovka si vypyta viacej Wattov ako lacna mensia, aj ked ju vyborne odladim
-kvalitne odolne prevedenie bude za cenu vyssej hmotnosti
-kvoli kvalitnym farbam a zobrazeniu bude dlhsia doba odozvy
atd...

vyhovarat sa na akesi `cielenie vyrobku` pri ospravedlnovani menejcennosti je znacne ubohe napr. otrepane `kto ma na takyto drahy vyrobok spotrebu predsa neriesi` ­(pri omluvani v zasade primarne chabej ucinnosti­),
alebo spominane `grafici pracuju v zatemnenej miestnosti` ­(toto by som 100% akceptoval, ak by monitor bol optimalizovany na nizky jas a ponukal v tomto smere vynimocne vlastnosti na ukor max. mozneho jasu ­- co ale neponuka)
Odpovědět0  0
kurtd.. | 16.5.20128:11
"Prave tomu nechapem ked sa skusam vzit ko koze vyrobcu, co im branilo spravit to poriadne ako napr. to Eizo?
Preco potencialnemu zakaznikovi ?­(odovodnene?­) nasadzovat `chrobaka do hlavy` ci to Eizo nahodou nie je lepsia kupa?­"

High endový eizo sx2761 je začíná 70cd­/m2. Tady je Omezení na straně CCFL trubic toho LG panelu. Když se podíváte na datasheet LM300WQ05 tak jsou tam jisté elektrické charakteristiky vůči CCFL trubicím napětí proud atd. A NEC si je prostě nemůže dovolit obcházet jinak dochází ke zbytečnému nahání a poškozování těch trubic ;­-)
Odpovědět0  0
spc | 16.5.201211:43
Presne taketo ohranicenie som mal na mysli ­-> jednoducho vymacknut z toho co je este technicky mozne bez komplikacii a nie pohodlne hodit limit na dvojnasobok a akoze hotovo...
Zaco potom clovek plati tie mastne peniaze vyrobcovi navyse?
Odpovědět0  0
spc | 17.5.20121:43
Ako pozeram aktualny clanok ohladne makrofotiek subpixelov, tak mi napadlo ze EIZO moze byt schopne tak nizkeho jasu oproti NEC aj kvoli strukture pixlu ­(mensia aktivna plocha­).
-> predpokladam ze jas je merany po prechode LCD vrstvou a nie na samotnom telese podsvietenia ;o­)

No potom ale nerozumiem dost nizkemu ohraniceniu max. jasu zhora
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 17.5.20125:46
Nižší ohraničení jasu z horní části je hlavně z důvodu vyrovnání homogenity podsvícení.
Odpovědět0  0
spc | 17.5.201213:37
Aha ­- to znamena ze vyrobca `poriesi` homogenitu podsvietenia tym, ze jednoducho usekne oblast kde sa najviac prejavuje? 8­-O
No pekne ­- a zaco si pytaju tu dvojnasobnu cenu? Za taketo `riesenia`? V mojej naivite by som takuto strategiu priradil cisto k noname vyrobcom.

Beztak, aj v tom uzkom rozsahu, ma ta homogenita podla vasho testu velmi daleko k dokonalosti...
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 17.5.201213:49
Tento postup pro kompenzaci podsvícení je jediný co se používá. ­"noname­" výrobci nic takového nemají.
Nejde o to, že by výrobce usekl oblast kde se to projevuje. Jde o to, že pokud překročím určitou hranici jasu, tak není monitor již schopen zaručit kvalitní podsvícení. Zkrátka ta kompenzace již nenbude 100%. Jde o to, že pokud je podsvícení v některých částech např. tmavší, tak se zbylé části uměle ztmavý ­(natočením krystalů­) a tím dojde k této kompenzaci. Je to asi jediné možné řešení. Navíc funguje. Používá to i EIZO.
Odpovědět0  0
spc | 17.5.201219:31
Mate urcite vecsiu prax, tak skutocne ste nadobudol dojem, ze nejde spravit samotne podsvietenie ­(ani pomocou spusty trubic nachadzajucich sa v monitoroch tejto kategorie­) samo o sebe dostatocne homogenne?
S pouzitim spominanych trikov by sa potom malo blizit k dokonale homogennemu.
Nejde mi do hlavy, ked vy po chvilke testovania najdete ostrovceky vyraznejsej nehomogenity, tak neexistuje aby o nich nevedel aj vyrobca. A to skutocne nemohol uz s tym nic urobit aj za cenu o nieco vyssich nakladov? Alebo sa jednoducho nato vyprdli a nechali to tak ako to od LG dostali a obmedzili iba max. jas?

Ja dobre viem ze v domacich podmienkach je to velmi obtiazne ­(robil som rozne veci, kde som podsvecoval ovela mensie plochy­), ale tie sa nedaju porovnat k industrialnym predsa.

Jednoducho naivne by som ocakaval, ze monitor za dvojnasobok ceny `beznej` 30­"ky bude mat aj podsvietenie na lepsej urovni ­- aj ked uznavam ze to je obtiaznejsie, kedze aj lacnejsie 30ky su dost kvalitne :­)

Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 17.5.201219:56
Tento monitor má o moc lepší podsvícení než většina ostatních 30­" ­(jak říkáte s poloviční cenou­) monitorů. Musíme si také uvědomit, že v tomto případě je podsvícení natolik dobré, že při pohledu si v praxi nemáte šanci všimnout rozdílů.

Jinak vytvořit homogení podsvícení je i pomocí trubic opravdu docela oříšek. Vždy jde o nějaký bod­/melou plochu, která svítí. A rozvést toto světlo všude a zároveň vlastně zastínit onen ­"hotspot­" je docela problém.
Odpovědět0  0
spc | 17.5.201220:36
vy ste ho videl na vlastne oci ­(a predpokladam aj potme­) tak nebudem odporovat :­)

mozno to len z grafu vyzera horsie nez v skutocnosti.
Odpovědět0  0
M-M-X | 23.5.201216:33
Samozrejme ze to Eizo vie spravit poriadne ­- za 5000 dolarov :­)
Ale je pravda ze som na tento monitor uz pred par mesiacmi cital recenziu na Extrahardware a vysledky boli v podstate rovnake.
Ak chces absolutne nekompromisny monitor s bezchybnym podsvietenim, kup si 27­" NEC, ma pomer stran 16:9, ale v recenzii dopadol ovela presvedcivejsie, dokonca tesne prekonal aj ekvivalentny 27­" EIZO.
Odpovědět0  0
spc | 23.5.201217:30
Po rokoch striedania monitorov jak ponoziek mam uz 3 roky 30palec, zatial sa neobjavilo nic, co by ma oslovilo vobec rozmyslat nad dalsou kupou...

(skor naopak, take 16:9 veru nepotesi)
Odpovědět0  0
M-M-X | 23.5.201216:39
Ja by som to podsvietenie tiez nevidel tak tragicky, keby som nevidel recenziu na 27­" NEC ktory je lacnejsi a podsvietenie ma o triedu lepsie, co ukazuje ze technologicky sa to spravit da, pricom 27­" nie je vyrazne mensi nez 30"
Odpovědět0  0
kurtd.. | 14.5.201216:02
Trochu OT
LG Display tento rok plánuje úvést IPS panely kde widegamut budou vytvářet bílé­(w­-led­) LEDiody. A nahradí tak stávající widegamut CCFL.
http:­/­/www.tftcentral.co.uk­/news_archive­/25.htm#new_lgdisplay_panels

Tohle nejspíš znamená definitivní konec klasických CCFL trubic.
Odpovědět0  0
jacerno (1) | 14.5.201210:31
Prosím o zařazení monitoru EIZO FlexScan S2243WH do testování. Děkuji.
Odpovědět0  0
Martík (7) | 14.5.201223:42
Tento monitor mám a je IMHO výborný. Pokud máš nějaké dotazy, klidně napiš.
Odpovědět0  0
kurtd.. | 14.5.20129:47
Tady je datasheet typ ­(SL­)­(A1­) http:­/­/www.hy­-line.de­/fileadmin­/hy­-line­/computer­/csv­/datasheets­/LM300WQ5­-SLA1.pdf

podle lidí z avforums http:­/­/www.avforums.com­/forums­/lcd­-led­-lcd­-tvs­/1113353­-lcd­-matrices­-differences­-what­-models­-placed.html je to poslední číslo v závorce­(A1­) označování LG Display panelů jen typ LG fabriky ve které se vyrábí.
Mimochodem Dell U3011 má také stený LM300WQ5­-­(SL­)­(A1­) panel

Tak že jde s největší pravděpodobností o 10bit panel bez FRC.
Odpovědět1  0
Pavel Kovač (1033) | 14.5.20129:53
Díky za datasheet. Doplním jej.
Odpovědět1  0
kurtd.. | 14.5.201215:54
Není zač. Ta STA verze je ­"jen­" 8bit a je v předchůdci NEC LCD 3090W a taky v Dell 3008
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.