reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Největší z obrů - HP LP3065

4.1.2007, Pavel Kovač, recenze
Největší z obrů - HP LP3065
Máte zálusk na velký monitor a zdá se vám úhlopříčka 24" (1920x1200) málo? Možná právě pro vás je zde nový 30" (2560x1600) monitor od společnosti HP. Tento obří LCD panel využijete na pohodlnou práci s více programy, sledování HD videa, v CAD či pro editaci videa a navíc se můžete chlubit návštěvám. Ale je zde jeden háček - na jakýkoli menší panel se poté přechází velmi, velmi těžko.

Celkové hodnocení


Monitor zaujme hlavně velkým rozlišením a svou příjemnou cenou (na velikost, technologii a rozlišení je cena opravdu více než dobrá). Design nikterak nevybočuje z řady, ale dokáže zaujmout a hlavně je praktický. Uprostřed nohy se nachází odkládací prostor pro tužky apod. Relativně tenký rámeček ještě umocňuje velikost panelu. Noha sice neposkytuje pivot, ale zdvih a náklon jsou dostatečné i pro sledování filmů z postele.

Monitor si zaslouží velkou pochvalu za odezvu, která nemá žádný překmit a nepřesáhne hodnotu 21ms (celková odezva, rise+fall). Samotné obrazové vlastnosti jsou na velmi vysoké úrovni, barvy zkrátka odpovídají technologii S-IPS a hloubka obrazu je prvotřídní.


Doteď jsme monitor jen chválili, ale jsou zde i negativní vlastnosti. Tou hlavní zůstává absence OSD menu, které prostě neuvěřitelně chybí. Například taková funkce zobrazení dvou vstupů vedle sebe (PBP) či klasický PIP by se u takto velkého monitoru určitě uživil. Další zápor - podsvícení - také nesmí zůstat opomenut. Takto nekvalitní podsvícení se může stát pro profesionální grafiky doslova zabijákem, na druhou stranu pro profesionální grafiky není tento monitor určen a domácí uživatelé si jej užijí ve vší kráse. Podsvícení tedy nemusí tolik vadit.




Z celkového hodnocení dobře vidíte, že jediné, v čem monitor pokulhává, je podsvícení. Ergonomie se sice může zdát také nízko ohodnocená, ale na takto velký panel naprosto dostačuje. Opravdu nebýt toho podsvícení a OSD menu, zasloužil by si monitor ocenění Trefa Světa hardware.

Opět zde dávám odkaz na přehled výsledků námi testovaných LCD panelů. Do tohoto přehledu jsou zařazeny pouze monitory testované s metodikou pomocí osciloskopu.


Velká plocha a rozlišení
Špatné podsvícení
Příjemná cena
Absence OSD menu
Dobré barevné podání
Ikona Odkaz na databázi
Velice dobrá odezva
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 34 660,- Kč bez DPH


Na závěr dvě perličky. Když jsem testoval tento monitor a měl jsem svůj 24" Dell "odstavený", byl jsem nadmíru spokojen. Poté však přišla chvíle, kdy jsem musel monitor chtě nechtě vrátit a já si na stůl postavil opět Dell. Takový šok jsem dlouho nezažil. I přesto, že 24" s 1920x1200 není málo, zdálo se, jako bych přesedlal na nějakou devatenáctku. Naštěstí jsem si zase asi po dvou dnech zvykl a už mě dvacetčtyřka opět stačí.

Druhá perlička je ta, že u velkého monitoru občas musíte lehce otočit hlavou, abyste viděli to, co potřebujete. Zní to divně, ale naopak je práce celkem příjemná a od té doby, co mám velký monitor, mě již nebolí za krkem. U tohoto 30" jsem se však přistihl, že již neotáčím hlavou, ale dokonce občas popojedu židlí. Opět to může vzbuzovat smích, ale věřte, že i přes tyto "neduhy" je práce nesmírně příjemná. Koneckonců trošku protáhnout tělo při práci na PC nikdy nezaškodí.

Na úplný závěr jedna poněkud nepříjemná zpráva. K 1.1.2007 došlo ke změně celních pravidel Evropské Unie a počítačové monitory vyrobené mimo EU s DVI vstupem spadají do kategorie televizí, ty mají clo 14% (dříve měly LCD monitory s DVI clo 0%). To bude mít za následek skokové zvýšení cen prakticky všech nových monitorů.


Orientační vývoj ceny


Graf ceny produktu HP LP3065 - LCD 30 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení LCD panelu HP LP3065 děkujeme společnosti HP.



Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřicích přístrojů.


reklama