reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear WNDR3700: nejdražší z testovaných

23.3.2010, Martin Kuchař, recenze
Netgear WNDR3700: nejdražší z testovaných
Dnes se v naší sérii testů WiFi routerů zaměříme na zástupce od Netgearu, jenž se na první pohled tváří velmi ambiciózně a uživatelům má nabídnout ten nejvyšší možný standard. Pracuje v pásmu 2,4 i 5 GHz, má jeden sdílený USB port a 4 gigabitové LAN konektory.
Výrobce u tohoto produktu slibuje podporu nespočtu moderních funkcí – ostatně hned v úvodu jsme přehled již trochu nakousli. Podle webové stránky produktu by mělo toto zařízení pracovat s nejvyššími možnými rychlostmi a dosahem vysílané sítě. Hlavní doménou celého přístroje má ale být již zmíněný USB port podporující několik zajímavých funkcí – slibovaná vysoká rychlost má pak umožnit efektivní sdílení bez zbytečného čekání.


ReadyShare


Již v předchozí kapitole jsme si řekli, že ReadyShare je vlastně označení podpory připojených USB datových úložišť – ať už v podobě flash-disků nebo jakýchkoliv pevných disků připojených přes tuto univerzální sběrnici. Zařízení dokáže disk indikovat hned po zapojení, a pokud se podíváte do webového managementu, najdete všechny složky hezky seřazené v řadě a můžete k nim přidělovat jednotlivé atributy.



Skrze FTP, HTTP nebo i běžné síťové sdílení tak můžete přistupovat k datům uloženým na připojeném disku – přístroj podporuje následující souborové systémy – FAT16, FAT32, NTFS, EXT2, EXT3. Ve vytvořené síti pak máte data k dispozici jak na bezdrátové části, tak samozřejmě i na metalické – vzhledem k rychlostem, kterými router disponuje, ale není sdílení žádnou pohádkou, nýbrž drobným dramatem. Ostatně v testech se budete moci sami přesvědčit, jakých výsledků jsme dosáhli.


DLNA certifikace


Certifikát DLNA, kterým je přístroj označen, znamená, že toto zařízení může sloužit jako univerzální media server ve vaší domácnosti. Mnoho televizorů na trhu tuto technologii podporuje a vy si tak budete moci přímo z křesla přehrát veškerý multimediální obsah dostupný na připojeném USB disku v samotném routeru.



Na tento obsah se pak můžete připojit jakýmkoliv jiným DLNA certifikovaným zařízením, a to bez nutnosti využít jakéhokoliv počítače – přístroje mají v sobě potřebný software samozřejmě integrovaný.


Dočasné WiFi sítě


Skrze webový management můžete v přístroji aktivovat vysílání dalšího SSID (názvu bezdrátové sítě). Takto pojmenovaná síť pak bude vysílána současně s vaší primární sítí a vy tu sekundární můžete například použít pro připojení hostů nebo návštěv, kterým nechcete sdělovat heslo do své vnitřní sítě.

Tuto funkci je navíc možné velmi rychle aktivovat i deaktivovat a řídit si tak veškerý síťový provoz podle libosti. Obecně vzato bude ale tato funkce využita spíše ve firemním prostředí, než v jakýchkoliv domácnostech, kde se vám stejně cizí lidé k internetu stěží připojují.



Nakonec jsme si nechali obrázek z propagačního materiálu společnosti Netgear. Ten pouze shrnuje všechny výše zmíněné speciality do přehlednější podoby. Zda dané vlastnosti opravdu využijete, již ale samozřejmě necháme pouze na vašem uvážení – ostatně v diskuzi je prostoru pro vaše názory dostatek.
reklama