reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear WNDR3700: nejdražší z testovaných

23.3.2010, Martin Kuchař, recenze
Netgear WNDR3700: nejdražší z testovaných
Dnes se v naší sérii testů WiFi routerů zaměříme na zástupce od Netgearu, jenž se na první pohled tváří velmi ambiciózně a uživatelům má nabídnout ten nejvyšší možný standard. Pracuje v pásmu 2,4 i 5 GHz, má jeden sdílený USB port a 4 gigabitové LAN konektory.
Předposlední kapitola se tradičně nese ve znamení výsledků provedených testů a nemáme důvod to dnes měnit. Jak sami uvidíte, Netgear WNDR3700 v testech podal velmi zajímavé výsledky, které se značně liší především z pohledu použitého klientského zařízení.


– USB přijímač Netgear WNDA 3100 –

Společnost Netgear nám do testu kromě samotného routeru zaslala i USB přijímač Netgear WNDA 3100 podporující 802.11n standard včetně dual range apod. V technických materiálech pak slibují, že při použití tohoto přijímače získáte podstatně stabilnější a rychlejší připojení než v případech, kdy se budete na AP připojovat pomocí 802.11n Draft 2.0 zařízeními a jimi podobnými. Vzhledem k tomu, že při testování pomocí běžného adaptéru, kterým jsme testovali všechny ostatní AP, podal Netgear velmi slabé výsledky, jsme se rozhodli sadu měření opakovat s použitím jejich přijímače a do výsledků tak zařadit obě hodnoty.

Netgear testovaný naproti jejich klientského USB zařízení je označený v grafech oranžovou barvou a AP testované proti běžnému přijímači je označeno zeleně.



První test probíhá na základě měření doby přenosu spousty malých souborů. Hned v něm ale můžete vidět, že se výsledky docela liší. Netgear přijímač zajistí rychlejší přenos a rozdíl v rychlosti dosahuje skoro 3 Mbps – není to sice hodně, ale při kopírování velkého množství dat to zcela jistě oceníte. Jak ale uvidíte dále, výsledky se mohou lišit daleko zásadněji.



Hned druhý test naše tvrzení dokazuje. Rozdíl je natolik zásadní, že ve výsledku posunuje celé AP z poslední na první pozici v tomto dílčím testu. V řeči čísel došlo k nárůstu přenosové rychlosti o celých 26,5 Mbps, což je více než 73 %. Již asi tušíte, že moderní klientská zařízení, která splňují finální 802.11 n standard, mají u stejně vybavených access-pointů jasný náskok.



Velmi podobná situace je i u Windows sdílení, kde můžete vidět 175% zrychlení. Z poslední pozice se tak router rychle vytáhl na stříbrnou příčku a na vedoucí model ASUS RT N13U ztrácí pouze 1 Mbps, což není zásadní rozdíl. V těchto případech, kdy je rozdíl takto zásadní, již zcela jistě oceníte investici do patřičného přijímače – při velkých přenosech budete totiž potřebovat méně než plovinu času.




Měření s běžným adaptérem


Měření s adaptérem Netgear WNDA 3100

Jednoho z největších překvapení jsme se dočkali v syntetickém testu programem IPERF. Při zatížení skrze deset vláken se plně projeví výhoda dual range řešení, které dokáže efektivněji „protlačit“ skrze jednu linku více dat. Jak můžete sami vidět, výsledek při použití WNDA 3100 je prakticky dvojnásobný ve srovnání s druhým nejlepším routerem D-Dlink DIR-615. Bohužel při použití běžného 802.11 n přijímače dosahuje Netgear pouze na předposlední příčku.




Měření s běžným adaptérem


Měření s adaptérem Netgear WNDA 3100

Opět zcela stejný výsledek, kdy za použití Netgear adaptéru dosahuje přenosová rychlost více než 400 % rychlosti s běžným přijímačem. Tento výsledek je opravdu fantastický, ovšem je škoda, že pro dosažení nejvyšších možných rychlostí musíte investovat do speciálního přijímače. Druhý nejrychlejší router v našem testu, Tenda W311R+, má rychlost prakticky poloviční – tento rozdíl je opravdu markantní.



Při testech ve starším 802.11 G standardu opět došlo k výraznému zrychlení. Router přenesl prakticky dvojnásobek dat. Z původních 7,4 Mbps zrychlil až na 18,7 Mbps, což sice na přední příčku nestačí, ale minimálně se tak dotahuje na běžný standard.
reklama