reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear WNDR3700: nejdražší z testovaných

23.3.2010, Martin Kuchař, recenze
Netgear WNDR3700: nejdražší z testovaných
Dnes se v naší sérii testů WiFi routerů zaměříme na zástupce od Netgearu, jenž se na první pohled tváří velmi ambiciózně a uživatelům má nabídnout ten nejvyšší možný standard. Pracuje v pásmu 2,4 i 5 GHz, má jeden sdílený USB port a 4 gigabitové LAN konektory.
Závěr tohoto článku bude trochu nejednoznačný. Měli jsme zde totiž papírově velmi dobře vybavený router se slušnými parametry a podporou mnoha pokročilých standardů. Na druhé straně ale stojí vysoká cena a ne zrovna přesvědčivé výsledky při testování přenosových rychlostí s běžným 802.11 N adaptérem.

Podívejme se napřed na pozitiva. Router nás překvapil přehledným webovým managementem s opravdu velmi vysokým počtem speciálních (pokročilých) funkcí, a to i v oblasti sdílení USB dat. Dále chválíme podporu DLNA certifikátu, která se může v moderní domácnosti s novým televizorem nebo herní konzolí hodit. Stejně tak se nám opravdu líbil vysoký počet tlačítek na těle přístroje, díky kterým můžete např. vypínat či zapínat celé zařízení, nebo jednoduše odpojovat samostatnou WiFi část přístroje.



Je jasné, že tyto specialitky spoustu uživatelů zcela jistě nadchnou a marketingové propagace na webu nebo v letácích nalákají na bezkonkurenční rychlosti. Ty k takovémuto zařízení bezesporu patří a za cenu pohybující se lehce pod 3000 Kč by je člověk i očekával.

Bohužel ale situace je po zakoupení trochu složitější. Vzhledem k tomu, že přístroj pracuje s pokročilejšími technikami, mezi které patří především Dual Range, je jasné, že bude podporovat velmi vysoké přenosové rychlosti, ale pouze s patřičně vybavenými přijímači (klientskými zařízeními). To se ukazuje jako hlavní problém, neboť Netgear opravdu představuje rychlostní špičku na trhu, avšak pouze při kooperaci s jimi vyrobenými doplňky.

V případech, kdy chcete z routeru vymáčknout opravdové maximum skrze svou integrovanou WiFi v notebooku nebo přidanou v počítači, pak se nejspíše s nadšením nesetkáte. Pro nejvyšší možné přenosové rychlosti, které jsme si rozebrali v testech, totiž musíte pracovat s Netgear WNDA 3100, který duální přenosy podporuje. Cena adaptéru připojitelného do USB 2.0 portu se pohybuje kolem 1000 Kč s daní, což celkovou pořizovací cenu celého bezdrátového řešení nepříjemně navyšuje.

Tak jako tak ale Netgear se svým dual range řešením poskytuje nejvyšší možnou rychlost, jakou můžete na českém trhu získat. Vyšší cena je zcela vyvážena i více než 100% nárůstem přenosových rychlostí ve srovnání s běžným 802.11 N řešení, což notoričtí kopírovači a stahovači zcela jistě ocení.


Rychlost při použití WNDA3100
Nutno kombinovat s WNDA3100
USB ReadyShare
Vysoká cena
DLNA
Pouze 802.11N draft 2.0
Ovládací tlačítka
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 2 900 Kč s DPH


Za zapůjčení routeru Netgear WNDR3700 a WNDA3100 děkujeme Netgearu.
reklama