reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nexus Drive-A-Way: Tlumič pevných disků - zároveň i chladič?

13.7.2005, Tomáš Svoboda, recenze
Nexus Drive-A-Way: Tlumič pevných disků - zároveň i chladič?
Pod nizozemskou značkou Nexus jsou k dostání různá originální řešení pro snižování počítačového hluku a ze stejného soudku je i novinka pro odhlučnění pevných disků – Nexus Drive-A-Way. Jde o hliníkové odhlučňovací pouzdro do 5,25" pozic, specialitou tohoto kusu je vrstva zvukoabsorbční pěny.


Instalace je otázkou okamžiku. Detailní návod je součástí zadní strany krabice a v balení je vše potřebné: kabely pro připojení P-ATA, S-ATA (včetně redukce napájení) i 2,5" disků a sáček šroubků. Samotná instalace spočívá pouze v přišroubování dvou postranních kolejnic k disku, pak upevnění kolejnic do hliníkové vany. Poté stačí připevnit víko a nainstalovat do 5,25" pozice. Vše je mimo jiné také popsáno na webu výrobce, včetně obsahu balení.



Při instalaci je však třeba brát v úvahu nemalou délku 20,5cm. Pro klasický midditower, který disponuje čtveřicí 5,25" pozic, je to naprosto nevhodná záležitost, protože do spodních dvou pozic délkou Drive-A-Way zasahuje do slotů RAM (viz foto). Pro instalaci tedy zbývají jen dvě horní pozice, o které by se Drive-a-Way musel dělit spolu s optickou mechanikou, a to má zase negativní vliv na chlazení. Ideální situace je u bigtoweru, kde lze zachovat mezery. Pro případ, že z přední strany nemůžete dovřít kryt skříně, dodává Nexus v balení dvojici malých šroubů, které lze zaměnit za dvojici šroubů s velkou hlavičkou, problém by pak neměl nastat.



Hluk a teploty

Problém o kterém jsem se zmínil v minulé kapitole spočívá v tom, že disk, ač je zespodu "odpružen", horní stranou pevně dosedá na víko, které je se zbytkem konstrukce včetně skříně pevně spojené. Tudy se přenáší část vibrací a pouzdro do skříně lehce rezonuje, což je škoda, protože jinak tlumí pouzdro hluk na výbornou. Když do Drive-A-Way dáte disk a celé pouzdro umístíte mimo skříň na nějaký nerezonující povrch (třeba koberec), tak ani z půlmetrové vzdálenosti nepoznáte, že disk pracuje, a to ani pří jinak hlučném seeku (přesunu hlaviček). K tomu musíte s uchem do bezprostřední blízkosti. Jako disk jsem použil postarší Seagate Barracuda IV 60GB, který má sice celkem "civilizovaná" fluidní ložiska, proto je při rotaci ploten tichý sám o sobě, ovšem pokud jde o zvuk při seeku, je disk nepříjemně hlasitý - ostatně má už taky odtočené 3 roky. Výsledek mě tedy příjemně překvapil.

Ve skříni už to bohužel tak dobé není, protože při seeku vše lehce rezonuje, ale i tak je úroveň utlumení velice dobrá. Pokud nemáte skříň dokonale odhlučněnou (v mém případě tichý chladič grafické karty + 2 pomaloběžné 80mm větráky), seek sice zaznamenáte, ale pokud se na nej nesoustředíte, nebudete ho vnímat. Ovšem ve srovnání se situací, kdy je disk ve skříni zcela napevno, je hluk zlomkový... ale mohlo to být ještě lepší.

A podle zlatého pravidla "to nejhorší nakonec" se podíváme na dosažené teploty. Protože jsem neměl k dispozici bigtower (a Drive-A-Way šel umístit jen do horních dvou pozic), odstranil jsem ze skříně optickou mechaniku, abych vytvořil prostor pro tepelnou výměnu, zmíněná mechanika totiž disku jinak pěkně zatápěla. Disk byl pod hodinovou zátěží celkovým antivirovým testem, pro srovnání jsem použil redukci (kolejnice) do 5,25" pozice a disk bez jekéhokoli chlazení umístil do stejné pozice, jako následně Nexus. Teplota byla snímána ze SMART čidla disku, okolní vzduch měl 25°C, použítý disk pak opět Barracuda IV se 7200 ot/min.

Poznámka: Stejně jako otřesy, tak i vysoká teplota zkracuje životnost disku – například Seagate udává u nových Barracud horní mez provozní teploty na 60°C (u ostatních výrobců to bude velmi podobné). Za pro disk optimální teplotu lze označit cokoli pod 40°C.



Disk v 5,25" kolejích v klidu dosahoval 42°C, při zátěži jen o 5°C více. Teplota sice rychle vyskočí o několik stupňu, ale na druhou stranu po skončení zátěže zase rychle opadne. Na řadu přichází Drive-A-Way:



Po zahřátí (rozuměj několikahodinový provoz bez zátěže) se teplota disku uvnitř ustálila na vysokých 46°C. Po spuštění testu se rychle vyhoupla na 50°C a nakonec skončila na 56°C (!!), což je skoro o 10°C více, než při provozu disku "jen tak". Povrch chladiče přitom nebyl nijak zvlášť horký. Můj předpoklad se tedy potvrdil, jenže takovou nálož jako 56°C jsem opravdu nečekal, obvzlášť, když na webu Nexus čtete toto:

The cooling capacity of this enclosure is tremendous and sufficient to be able to handle the newest disk up to 15.000 RPM. (tedy ve volném překladu: Chladící kapacita tohoto pouzdra je obrovská a dostatečná na to, aby byla schopná uchladit nejnovější disky až do 15,000 ot/min – ani první, ani druhou část tohoto souvětí nelze brát vážně)

Další nepříjemnou vlastností Drive-A-Way je, že po ukončení zátěže padá teplota extrémně pomalu – ani po pěti hodinách běžné kancelářské práce neklesla pod 50°C (!), Reálně jsem tedy disk provozoval spíš při oněch padesáti, a to ani neuvažuji horké počasí, které se té to recenzi vyhlo. Vůbec je trochu s podivem, že Nexus nazývá Drive-A-Way chladičem, teploty nad 50°C nelze přehlédnout ani vzhledem k odhlučňovacím schopnostem, kde má tento Nexus navíc také mezery.


Závěrem

Celý Drive-A-Way mi přijde tak trochu "jen na oko", má kvalitní hliníkovou konstrukci, odhlučňovací materiál, gumové tlumiče vibrací, hezkou krabici, ale bohužel to v reálu moc nefunguje, tedy rozhodně ne tak, jak bych si při jeho opradu vysoké ceně představoval - zpočátku bude tato novinka dostupná za zhruba 2000 korun s daní. Levnější alternativou (i když necelých 1400 s daní,- také není málo) pak může být již zmiňovaný Silentmaxx HD-case nebo ještě levnější Zalman ZM-2HC2, který naleznete ve stejném testu. Mínus si Nexus ode mě odnáší i za hodně přestřelenou popagaci na svém webu.


Závěrečné hodnocení
Klady
Zápory
"relativně" kvalitní odhlučnění pevného diskucitelně vyšší teploty než bez něj (!)
vypadá velice dobře, 4 barevné variantyvibrace tlumí jen průměrně
Ikona Odkaz na databázinevhodné do malých skříní
Ikona Odkaz na databázivysoká cena
 Doporučená koncová cena: 1675,- bez DPH (Abacus)

Nexus Drive-A-Way zapůjčila firma Abacus, které tímto děkujeme.




V třetí kapitole se krátce zmíním o jiném řešení, které jsem měl v době recenze také k dispozici.
reklama