reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nízkoprofilové chladiče v testu

14.10.2010, Jan Vítek, srovnávací test
Nízkoprofilové chladiče v testu
Tématem pro dnešní srovnávací test se staly tři nízkoprofilové chladiče, tedy takové, které se hodí do nízkých počítačových skříní. Takové se používají především pro HTPC, tedy domácí multimediální PC a my se podíváme, jaké možnosti nám testované trio skýtá.

Akasa AK-CCE-7106HP



Společnost Akasa je na poli PC komponent celkem známá, a to především díky svým ventiltátorům a chladičům grafických karet a procesorů. Mezi její základní modely patří testovaný AK-CCE-7106HP s výškou pod 3 cm, který je tak výrazně nižší nejen v porovnání s ostatními dvěma testovanými chladiči, ale také s originálním chladičem Intel pro Lynnfield/Clarkdale. Náš model v testu ale zdaleka není jediným nízkoprofilovým z nabídky firmy, jak můžete sami vidět zde. Ovšem v ostatních případech jde spíše o chladiče pro profesionální využití, čímž myslíme rackové skříně a najdou se tam dokonce i chladiče pro staré procesory Pentium III či Athlon XP.



Akasa AK-CCE-7106HP přichází v malé lepenkové krabici s velmi prostým černým potiskem, takže se tento chladič výrobce ani nesnaží nějak více propagovat líbivým obalem. Ostatně se jedná o běžný model, od nějž nemůžeme očekávat vysoké výkony. A nyní k jeho specifikacím.

Model
Akasa AK-CCE-7106HP
Rozměry
87 x 85 x 29,5 mm
Hmotnost
205 g
Materiál
hliník, měď
Ventilátor
74 x 15 mm
600 - 3000 RPM (PWM)
18,9 - 31,9 dBA
až 33,5 CFM
Kompatibilita
LGA 1156/775

Tento chladič je vyroben z kombinace mědi a hliníku, kde měď je využita pouze pro jádro chladiče, aby bylo teplo lépe rozvedeno do zbytku těla. Stejný systém využívají i originální BOX chladiče Intelu, jenž mimochodem firmě Akasa schválil výrobu chladičů AK-CC067, které jsou kopií jeho modelů. AK-CCE-7106HP se ale přeci jen liší, neboť jeho ventilátor nesedí na hliníkovém těle, ale je do něj přímo zasazen, což dovoluje snížení jeho výšky na minimum. Chladič tak připomíná starou řadu Zalman CNPS7000 nebo Thermaltake Orb.



Stejně jako BOX chladiče Intel sez de setkáme s původně tlustými hliníkovými žebry, jež se však asi v polovině své délky rozdělují vedví, takže vypadají jako rozeklaný hadí jazyk. Důvod je prostý - zvětšení aktivní plochy chladiče. Při pohledu zespoda přijdeme ještě na to, že lesklý kovový rámeček s montážními kolíky je v podstatě také stejný jako u chladičů Intel BOX a stejně je i zpracováno kulaté měděné jádro.

Toto jádro má na sobě tlustou vrstvu teplovodivé pasty, kterou jsme před testy setřeli a nahradili rozumnějším množstvím Arctic MX-2. A pak můžeme také najít stopy po broušení, které za sebou nezanechalo jako jinde rovné rýhy, ale kruhové rýhy, což je další vlastnost společná s intelovskými chladiči. Můžeme tedy odhadnout, že tento má s nimi společný původ.



Ventilátor má průměr pouze 74 mm, což je oproti ostatním chladičům v testu citelná nevýhoda, ale co se dá dělat. Jeho lopatky jsou uzpůsobeny tak, aby tlačily vzduch i do stran, kde je rovněž masa žeber. Otáčky ovládá systém PWM stejně jako u ostatních, a to v rozmezích 600 - 3000 RPM. Maximální jsou tedy o mnoho vyšší, což je vzhledem k velikosti ventilátoru i absenci heatpipe pochopitelné.



Podívejme se ještě na detail základny, na níž celé je vrstva teplovodivé pasty. Stejně jako u Arctic Freezer 11 LP bych ji doporučoval setřít a nahradit menším množstvím v podobě menší "kapky" umístěné doprostřed, protože toto množství je příliš. Příslušenství se u tohoto chladiče nedočkáme vůbec žádného, neboť ani není potřeba. Proto přistupme rovnou k instalaci.


Instalace


V balení se nenachází žádný návod, a tak by instalace měla být jednoduchá, což tedy opravdu je. Když se rozhodneme nechat původní teplovodivou pastu na místě, tak bude stačit chladič přiložit na socket s čistým procesorem, slícovat otvory v desce s montážními kolíky, které jsme předním nastavili do krajní polohy pootočením po směru hodinových ručiček a zacvaknout je do desky. Kompatibilta s oběma sockety LGA 775 a 1156 je docílena prostě tím, že kolíky mají jistou vůli v pohybu.



To je pochopitelně třeba udělat tak, že využijeme vždy dva diagonálně protilehlé. Osobně také oceňuji, že tento systém v poslední době už dospěl a nesetkávám se s chladiči, po jejichž instalaci mě den bolí palce.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu AKASA AK-CCE-7106HP poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama