reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NF-A12x25: Sterrox zasahuje

19.7.2018, Jan Vítek, recenze
Noctua NF-A12x25: Sterrox zasahuje
Noctua už ukončila vývoj svých prvních ventilátorů, které jsou vyrobeny z materiálu Sterrox. Ten má být mimořádně pevný, aby se lopatky časem nedeformovaly, díky čemuž ventilátory NF-A12x25 slibují mimořádné vlastnosti. 

Testy průtoku vzduchu


Teď si už dnes testované ventilátory porovnáme z hlediska průtoku vzduchu na základě už několikrát dříve použité metodiky popsané v samostatném článku. Osobně si od vylepšeného způsobu testování slibuji kromě nových zjištění i přesnější údaje týkající se průtoku vzduchu, a to díky jedné podstatné věci. Ventilátory při tomto testování totiž nebudou muset překonávat tak silný odpor právě díky větší sondě, což by mělo lépe odpovídat reálnému nasazení a ostatně ventilátoru NF-A12x25 by to také mělo sedět. Použitá sonda navíc umožní lépe utěsnit celou komoru, takže můžeme zajistit, aby opravdu veškerý vzduch proudil skrz ni.

Protože jde o vůbec první použití této nové metodiky, nelze provádět přímé porovnání s dřívějšími výsledky. Vše je nutné naměřit znovu.

Tématem dnešního testu je tak ventilátor NF-A12x25, který se bude moci utkat s dalšími modely firmy Noctua, pak tu máme otestované i dva Enermaxy a nakonec velice silného soupeře, ventilátor Papst 4412 F/2GL
  • Noctua NF-A12x25
  • Enermax Twister Storm
  • Enermax Twister Pressure
  • Noctua NF-S12
  • Noctua NF-S12B
  • Noctua NF-S12A
  • Noctua NF-P12
  • Papst 4412 F/2GL
Ze tří dostupných modelů FLX, ULN a PWM jsme otestovali právě ten poslední, ale to na věci nic nemění, neboť jde pouze o otáčky a způsob jejich regulace a jinak jsou ventilátory naprosto stejné. Ty byly stejně regulovány pomocí zátěžového potenciometru a sledovány na počítači, aby opravdu odpovídaly kýženým hodnotám. 

Vertikální osa znázorňuje rychlost proudění vzduchu ve FPM (stopy za minutu) a horizontální ukazuje otáčky za minutu.
 
 
V prvém testu tak ventilátory tlačily vzduch do testovací komory, čili sonda byla umístěna na odtokové straně. Tento test tak ukazuje, který ventilátor je dobrý v situaci, kdy musí překonávat třeba odpor chladiče či vodního radiátoru, nebo nabírat vzduch do skříně. 
 
Ukázalo se zde, že Noctua NF-A12x25 je nejvíce výkonná při cca 1000 otáčkách za minutu, což je dobrá zpráva, neboť při těchto otáčkách už kvalitní 120mm ventilátory přestávají být slyšitelné. Při takových otáčkách dokonce překonala i Papst, i když na vyšších a nižších je o něco slabší. I tak je ale právě při vyšších otáčkách výkonnější v porovnání s dosavadní jedničkou v průtoku vzduchu firmy Noctua, ventilátorem NF-P12. 
 
 
V případě nasávání vzduchu, čili třeba v pozici zadního skříňového ventilátoru, je Noctua NF-A12x25 už zcela na úrovni ventilátoru Papst a právě při otáčkách kolem 1000 RPM se od něj odpoutává a nabízí vyšší výkon. Je už tak výrazně výkonnější než Noctua NF-P12, takže rozhodně jde o pokrok v průtoku vzduchu. 
 
Co se týče hlučnosti, chod ventilátoru NF-A12x25 je velice kultivovaný. Ložiska jsou v podstatě neslyšitelná, takže se neprojevují žádným šustěním, cvakáním a podobně, a to v jakékoliv poloze ventilátoru. Zbývá už jen hluk tvořený proudícím vzduchem, který ani na nejvyšších otáčkách není rušivý, ale co naplat, ventilátor slyšet prostě je, s tím se nedá nic dělat. Pokud jeho napájení ale snížíte na 9 V, hlučnost začne zanikat v okolí a po snížení na 7 V, což je kolem 1050 - 1100 RPM, se už hluk začne zcela vytrácet i na vzdálenost pouhého metru. 
 
Zkrátka a dobře, po stránce hlučnosti nemám ventilátoru NF-A12x25 co vytknout.  

reklama