reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NF-P12 - devítilopatkový dříč

14.1.2008, Jan Vítek, recenze
Noctua NF-P12 - devítilopatkový dříč
Společnost Noctua se uvedla excelentními chladiči procesorů Noctua NH-U12 a NH-U9 a pak kvalitními ventilátory NF-S12 zaměřenými na tichý provoz. Jenže zkrácené lopatky u NF-S12 si vybraly daň v podobě nižšího výkonu. A na to se má zaměřit NF-P12.

Co je nového?


Samotná společnost Noctua říká, že NF-P12 byl speciálně vyvinutý pro prostředí, kde je třeba překonávat větší odpor, což znamená, že vzduch tlačený ventilátorem musí mít vyšší statický tlak. Kromě toho je tento model zaměřen i na vysoký průtok vzduchu a již tolik se v tomto případě nehledí na hlučnost.

Noctua to ukazuje na následujícím grafu, kde se ukazují klasické ventilátory (čímž se nejspíš rozumí 120mm ventilátory obvyklého tvaru lopatek - např. Nexus, Scythe, atd.) a dále dva její produkty - NF-S12 a NF-P12. Tento orientační graf nám pak utvoří celkový obrázek, na co se oba modely zaměřují z hlediska tří aspektů - hluku (quietness), průtoku vzduchu (airflow) a statického tlaku (static pressure).




Následují pak tři grafy, kde je podrobně ukázán průběh všech tří veličin u ventilátorů NF-S12 a NF-P12 v závislosti na otáčkách.



Z hlediska hluku si má NF-P12 vést průměrně o 2 dBA hůře, kterýžto rozdíl se má s přibývajícími otáčkami snižovat.



Průtok vzduchu má v prostředí, kde ventilátory nemusí překonávat odpor vzduchu, být stejný u obou modelů při cca 1030 RPM. Při nižších hodnotách je dle firmy Noctua lepší starší NF-S12 a při vyšších naopak nový NF-P12. Noctua udává průtoky v metrech krychlových za hodinu. Pokud chceme přepočítat m3/h na CFM (kubické stopy za minutu), pak je musíme vydělit koeficientem 1,696. Ventilátor s výkonem 100 m3/h bude tedy moci být označen výkonem 58,96 CFM.



V reálných podmínkách jde však ruku v ruce s průtokem vzduchu také schopnost ventilátorů vyvinout statický tlak. Ventilátor v počítačové skříni má totiž před nebo za sebou překážky a pokud máme co do činění s těmito, tedy axiálními ventilátory, je pro optimální výkon lepší, když je překážka před nimi, protože tu dokáží díky tvaru svých lopatek lépe překonat. Překážkami myslíme například žebra chladiče, jež mají být profukovány, nebo také úzké nasávací otvory skříně a komponenty, které svou pozicí a tvarem brání vyfukujícímu ventilátoru ve vyvinutí maximálního průtoku vzduchu. Zde se měří v jednotkách mm H2O - milimetrech vodního sloupce. Je také jasně vidět, že NF-P12 má mít díky počtu a tvaru svých lopatek nad staršími ventilátory jasně navrch (a také ostatní výrobci při otáčkách 1200 RPM udávají spíše pod 1 mm H2O), což by se mělo v našich testech jasně ukázat. Budeme totiž měřit průtok vzduchu v restriktivním prostředí, kdy ventilátory budou nasávat nebo tlačit vzduch skrz úzkou trubici.



A nakonec nám Noctua při porovnání svých dvou modelů naservírovala graf s vyjádřením poměru průtoku vzduchu ke hlučnosti při různých otáčkách. Tady se ukazuje, že při nižších otáčkách by NF-S12 měla mít jasně navrch, avšak samozřejmě pouze při srovnání z hlediska průtoku vzduchu samotného bez ohledu na statický tlak.
reklama