reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NH-L12: velký potenciál

23.3.2012, Jan Vítek, recenze
Noctua NH-L12: velký potenciál
Nízkoprofilové chladiče se dostávají na výsluní, což nedávno potvrdila i společnost Noctua, která na jejich rozmach zareagovala představením vlastního modelu NH-L12. Právě ten bude tématem dnešní recenze, v níž se postaví dříve testovaným modelům.
Kapitoly článku:
Horká novinka v podobě potenciálně nízkoprofilového chladiče Noctua NH-L12 byla představena za účelem umožnit nám jako uživatelům zajistit výkonné chlazení procesoru i v malých skříních. Očekávat můžeme tradičně kvalitní zpracování, na jaké jsme u produktů firmy Noctua zvyklí, stejně jako možnost využití na všech moderních i starších socketech Intel a AMD s dobře využitým montážním mechanismem SecuFirm2.





To nejdůležitější, tedy výkon, velmi závisí na způsobu využití. Vůbec nejlepší je se 120mm ventilátorem umístěným na vrchní straně žeber, ovšem pak se již Noctua NH-L12 nedá považovat za nízkoprofilový chladič a jeho výkon je vzhledem k pořizovací ceně pouze průměrný.

Pak je tu ale možnost provozovat ventilátor pod žebrovím, kde je ve výchozí podobě pouze 92mm ventilátor, s nímž je chladicí účinek znatelně slabší než při použití 120mm ventilátoru. Jenomže ten se pod žebra nemusí vejít, přičemž záleží na základní desce a jejím provedení (jde především o chladiče a moduly operačních pamětí).

V důsledku tedy bude vaše spokojenost s chladičem Noctua NH-L12 velmi záviset na způsobu jeho použití, takže nelze vyvozovat jednoznačné závěry. Nicméně potenciál má tento chladič velký, to mu nelze upřít.


Potenciálně vysoký výkon
Vyšší cena
Kvalitní zpracování
120mm ventilátor se nemusí vejít pod žebra
Dobrý montážní systém
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1 350 Kč s DPH


Za zapůjčení chladiče NH-L12 děkujeme Noctua.


 
---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Brand new potentially low-profile CPU cooler Noctua NH-L12 is aimed at users who would need a powerful cooling solution for small computers. One can expect traditionally high-quality product, which is certainly no surprise in connection with such a well reknowned company and there will be no problem using it with all modern and also older Intel and AMD sockets thanks to the SecuFirm2 mounting system.

The most important aspect, that is cooling performance, in this case highly depends on the manner of use. The cooler performs best with the supplied 120mm fan placed on its top; however, such a cooler cannot be called low-profile and then its performance is (also in relation with its price) only average.

Another way to use this cooler is to place a fan below its aluminium fins, where is by default placed the supplied 92mm fan that is much weaker than the 120mm fan from the top position. But this fan may or may not fit, which depends on the used motherboard and arrangement of its components (coolers and DIMM slots).

In result, users' satisfaction with Noctua NH-L12 highly depends on the manner of use and hence I cannot draw a simple conclusion, but I also cannot deny its great potential.
reklama