reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NH-U 9 a 12: dvě věže z Rakouska

15.2.2006, Jan Vítek, recenze
Noctua NH-U 9 a 12: dvě věže z Rakouska
Na pole chlazení procesorů vstoupil nový adept – rakouská firma Noctua. Ta má prozatím ve svém repertoáru pouze dva modely, na které se dnes zaměříme. Jsou to chladiče využívající čtveřice heatpipe a hliníkových žeber rovnoběžných se základní deskou, což je dnes již zažitý a osvědčený design a výsledky testů budou tedy záležet hlavně na kvalitě zpracování - rozhodně ale překvapí.
Chladiče jsem instaloval na naši obvyklou sestavu:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz 1.6V, Cool'n'Quiet vypnuto
  • Operační paměť: Mushkin PC3200 (2*512MB)
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Seagate Barracuda 7200.9 40GB
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ACLY – 450W

Použil jsem tedy retenční mechanismus pro instalaci na Socket 939. Nejdříve se musí na chladič z obou stran základny připevnit masivní kovové packy pomocí klasických krátkých šroubků s jemným závitem a hlavičkou pro křížové šroubováky. Packa na základně sedí velmi pevně a nemůže být řeč o nějaké vůli, nebo ohýbání. Tu ale vyvstal jeden podstatný problém. Čekal jsem, že v balení najdu i trochu odlišné packy, aby se dal chladič přimontovat i o 90° pootočeně. Bohužel takové packy v balení nejsou a použití stávajících brání odlišná rozteč otvorů pro šroubky.



Druhým krokem je přiložení zadního rámečku zespodu na základní desku tak, aby její závity prošly montážními otvory. Rámeček se spodními SMD součástkami nijak nekoliduje, a tak můžeme přistoupit k poslednímu bodu instalace.




Tím je použití dlouhých černých šroubků s jemným závitem a pružinkami, které se prostrčí seshora otvory v packách na základně chladiče a přišroubují se k závitům v zadním rámečku. Je dobré, že šroubky nejdou utáhnout přespříliš - zastaví se o konec závitu a o celý přítlak se tak postarají silné pružinky. Doporučuji šroubky utahovat rovnoměrně, aby se tlak na procesor rozložil a ač se to nezdá, k dokončení instalace není potřeba ani šroubovák. Bohatě stačí prsty a větší síla - díky tomu můžete každou rukou utahovat šroubek zvlášť, a tak rozložit přítlak co nejvíce rovnoměrně na celou plochu. Chladič po takovéto instalaci sedí velmi dobře a ani náznakem neplave.


NH-U 9 - pohled zepředu



NH-U 9 - pohled zboku

Menší Noctua - NH-U 9 s prostorem kolem sebe nemá problémy. Její žebra začínají výše a končí níže, než u větší NH-U 12. Také její užší žebra tolik nezasahují zleva do slotů pro rozšiřující karty a zprava do banků pro operační paměti. Prostor před a za chladičem už ani nemá cenu řešit, zde je vše naprosto v pořádku a hluboko v normě.


NH-U 12 - pohled zepředu


NH-U 12 - pohled zboku

Situace se viditelně zhoršila s instalací většího chladiče - NH-U 12. Ten především kvůli své šířce zasahuje do prostoru banků pro paměti. Ty se sice do 3. a 4. banku vejdou, ale nelze s nimi už bez deinstalace chladiče manipulovat. Daleko horší je situace na levé straně, kde žebra zabírají místo prvnímu PCIe slotu. Naštěstí to není x16 pro grafické karty, ale slot PCIe x4 u této desky. Pokud se tedy pokusíme nainstalovat NH-U 12 na desku se stejně orientovaným socketem a PCIe x16 slotem na prvním místě, spolehlivě o něj příjdeme a to je velmi velký problém, který by se ještě mohl zachránit, kdyby se chladič dal libovolně nainstalovat v rozmezí 90°. Při koupi bych si tedy dal velmi dobrý pozor a desku bych řádně přeměřil. K tomuto účelu jsem si dovolil ze stránek výrobce použít dva výmluvné obrázky, které by vám měly dát lepší přehled o nárocích na místo.







Žebra NH-U 12 tedy začínají níže, ale i tak jsou dostatečně vysoko, aby nekolidovaly (s vyjímkou RAM) s ostatními součástkami na desce, jako jsou chladiče mosfetů, kondenzátory a jiné. Instalace ventilátoru, nebo ventilátorů už chladič zvětší pouze v jednom rozměru a potom už není otázka, zda se vejde na desku, ale zda se vejde do skříně.

reklama