reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NH-U 9 a 12: dvě věže z Rakouska

15.2.2006, Jan Vítek, recenze
Noctua NH-U 9 a 12: dvě věže z Rakouska
Na pole chlazení procesorů vstoupil nový adept – rakouská firma Noctua. Ta má prozatím ve svém repertoáru pouze dva modely, na které se dnes zaměříme. Jsou to chladiče využívající čtveřice heatpipe a hliníkových žeber rovnoběžných se základní deskou, což je dnes již zažitý a osvědčený design a výsledky testů budou tedy záležet hlavně na kvalitě zpracování - rozhodně ale překvapí.
Teplotní testy probíhaly na sestavě, kterou jsem popisoval na předchozí stránce. Pro pořádek uvedu podmínky testů: okolní teplota se držela na 22,5°C a to je důležitá hodnota, pokud budeme chtít srovnávat s výsledky ostatních chladičů. Ty jsem testoval při okolní teplotě 21°C, tedy o 1,5°C nižší a ten jsem musel také od dnešních výsledků odečíst.



Funkci topítka obstaral procesor Athlon FX55, sice nepřetaktovaný, ale s napětím zvednutým z 1,5V na 1,6V. Procesor byl zahříván pomocí programu Prime95 nastaveným na největší tepelný výkon procesoru a teploty jsem zaznamenával až poté, co přestaly růst. Pro účely porovnání jsem chladiče testoval v následující sestavě: menší NH-U9 s 92mm ventilátorem nastaveným na 1350 a 1600RPM a větší NH-U 12 s 120mm ventilátorem 700 a 1200RPM. Výsledky těchto testů se následně dají srovnat s předchozími chladiči. Byla by ale škoda nevyužít i možnosti NH-U 12 nainstalovat dva 120mm ventilátory a zjistit výsledky při této konfiguraci, ovšem výsledky již samozřejmě stojí samy o sobě a nebylo by fér je použít pro srovnání s ostatními chladiči, které využívají pouze jeden ventilátor.



Ventilátory jsem použil od firmy Papst - konkrétně modely 92mm 3412 N/2GLE a 120mm 4412 F/2GL.




NH-U 9 + 92mm@1350RPM a NH-U12 + 120mm@700RPM

Noctuy budeme porovnávat s již dříve testovanými chladiči, jejichž výsledky jsem nasbíral v průběhu třech recenzí, byly to:
  • ThermalRight XP90C
  • Zalman CNPS 9500 LED
  • Scythe Ninja
  • ThermalTake Tower 112 Cu
  • Arctic Cooling Freezer 64 Pro
  • ThermalRight HR-01 "HighRiser"
  • ThermalTake Big Typhoon

Ještě jednou připomínám, že rozdíl teplot v místnosti je již v grafech zohledněn, takže od výsledných teplot chladičů jsem odečetl ještě 1,5°C.



Graf odhaluje, že tu máme opět nového vítěze testů, jímž není nikdo jiný než Noctua NH-U 12. Ten se se svým výkonem při nízkých otáčkách 700RPM u 120mm ventilátoru nejvíce blíží Thermalrightu HR-01 - HighRiser, s nímž má vedle výsledků podobný ještě vzhled. Minulý vítěz Thermaltake Big Typhoon se při těchto otáčkách výkonově propadl, což je zapříčiněno vysokou hustotou jeho žeber, což se rozhodně neslučuje se slabým průchodem vzduchu, jaký nabízí ventilátor při otáčkách 700. Menší verze NH-U 9 také není žádné ořezávátko a společně s verzí 12 mají HighRisera zarámovaného z obou stran. Noctuy sice trochu trpí slabším výkonem při IDLE režimu, což je dané nejspíše způsobem práce heatpipe, ale tato skutečnost nás nemusí nijak znepokojovat, však tyto teploty nás tolik nezajímají.



Tento graf ukazuje, jak chladičům pomohl zvýšený proud vzduchu daný otáčkami 1600, respektive 1200RPM. Jak je vidět, NH-U 12 se dokázal zlepšit o celých 6°C v zátěži a 3°C v klidu. NH-U 9 nám zase nabídl teplotu nižší o 4,5°C v zátěži a 2,5°C v klidu. Pokud budeme brát teplotu při zátěži jako klíčovou, tak mohu prohlásit, že tu opět máme nového vítěze mezi testovanými chladiči, jímž se stává Noctua NH-U 12, nabízející nám zdaleka nejvyšší výkon překonávající i Thermaltake Big Typhoon.

Uvést musím také výsledky chladiče NH-U 12 se dvěma 120mm ventilátory, tzv. sandwich. Noctuy NH-U mají dobře vyřešený průchod vzduchu skrz tělo chladiče. Vzduch je usměrňovaný a je zabráněno mu opustit prostor žeber předčasně a možná i to je důvod, proč rozdíl ve výkonu nebyl tak signifikantní. Při zátěži teplota spadla na nějakých 42,5°C, což je o 1,5°C lepší výsledek než s jedním, stejně roztočeným ventilátorem.



V diskuzích u nedávných recenzí chladičů vznikaly spekulace, jak je to vlastně s výkonem heatpipe v závislosti na různých polohách. Dnešní heatpipe by měly díky vnitřní struktuře fungovat prakticky v jakékoliv poloze, ovšem otázkou zůstává, zda budou stále stejně efektivní. Abych vyhověl přáním, zapojil jsem desku s NH-U 12 v obrácené poloze a zkusil otestovat, jak pracují trubice otočené o 180°. Při 1200RPM teploty z 29/44°C stouply, ale nijak hrozivě. Ve výsledku to bylo 29,5/45,5°C, což ukazuje, že heatpipe přece jenom nejlépe pracují ve svislé poloze, kde je zahříván jejich dolní konec, ale změna polohy jim nijak zvlášť neuškodí.
reklama