reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.2.2006, Jan Vítek, recenze
Na pole chlazení procesorů vstoupil nový adept – rakouská firma Noctua. Ta má prozatím ve svém repertoáru pouze dva modely, na které se dnes zaměříme. Jsou to chladiče využívající čtveřice heatpipe a hliníkových žeber rovnoběžných se základní deskou, což je dnes již zažitý a osvědčený design a výsledky testů budou tedy záležet hlavně na kvalitě zpracování - rozhodně ale překvapí.
Buchi (35) | 18.9.200623:27
Lze ten chladic NH­-U9 posadit na socket AM2 ?
Odpovědět0  0
Jajator (130) | 18.9.200616:31
proc tady nekolikrat pisete ze maji stejny pocet zeber..tedka mam z toho spatnou odpoved v expertiade :(
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3363) | 18.9.200616:53
Nebojte, v expertiade budou kvuli zmatkum spravne obe odpovedi. Specifikace Noctuy dodnes mluvily jinak ­- puvodne mela mit bezne prodavan NH­-U9 38 zeber, ale kvuli zlepseni prutoku vyrobce jedno vypustil, coz jsme se dozvedeli az ted, stejne jako nekteri z Noctuy.
Odpovědět0  0
Shuster | 15.6.200611:52
Tak asi ostanem pri HR­-01, poslali mi sice K8 verziu z eshopu, ale nejak ho na tu P4­-ku namontujem ­(P4 631­)

Aj tak beham na 1990MHz :­) ­(nie zeby sa to hrialo ale vsetko stiha aj pri tejto frekvencii aj hry, tak naco zvysovat spotrebu el. energie :)
Odpovědět0  0
Marek V. | 27.4.200611:32
Myslíte, že by se dal tenhle chladič ­(ten menší ­- NHU­-9­) použít jen pasivně, tedy bez větráčků, bez ujmy na zdraví procesoru a teploty uvnitř skříně? Mám P4 3GHz ­(patice 775­)? Nemám přetaktováno, 3D hry nepařím, dělám spíše 2D grafiku ­(photoshop apod.­). Díky. M.
Odpovědět0  0
Tomi01 | 16.2.200615:37
Chcel by som sa spytat aky chladic by bol najvhodnejsi na P4 ­- 550 ­(3,4ghz­) revizia D0 ­- TM1 je osadeny v doske od MSI 925XE neo platinum, HDD: 1xWD Raptor 37GB + 2xSeagate SATA160GB grafika je X600. Rozmyslal som medzi chladicmi Zalman 9500 ­(viacmenej som bol rozhodnuty pre kupu­), ale v diskusii boli k nemu prispevky od dvoch stran jedna tvrdila ze ­"nestoji za vela­" druha ho vychvalovala. Dalej som uvazoval o TT Big Typhoon, ale velmi ma zaujal aj chladic AC freezer7pro ­(ma vemi zaujimavu cenu, este ak by bol aj dobry bola by to super kupa­). Ak by ste mi mohli poradit cim to osadit bol by som velmi rad a keby ste to pripadne aj zdovodnili ­(inak privitam aj ine navrhy ­- nie vodnikov ­- su drahe a potrebuju vela priestoru­). A este by som sa chcel spytat vzhladom na to ze teraz sa testovalo pri teplote okolia 22,5C ze vlastne ci bolo potrebne odpocitavat toho 1,5C kedze 22,5 je stale menej ako idle 32C. A potom analogicky ak by som nechal otvoreny kejs a teplota okolia by nebola 29C ­(predpoklad­) ale len 22C tak aj teplota procika by bola o 7C nizsia?
A dakujem za kazdu radu.
Odpovědět0  0
Manicz.Ka | 15.2.200617:10
Diky za ten test se zmenou polohy heatpipe. Byl jsem strasne zvedavy jaky to muze mit vliv na jejich funkcnost a nedopadlo to tak spatne jak jsem cekal ­(presvedcilo me to­). Diky.
Odpovědět0  0
Gabriel Očenáš | 15.2.200616:44
Slušne sa pýtam nakoľko nechcem zneužívať diskusiu na propagaciu vlastného denníka.
Odpovědět0  0
Gabriel Očenáš | 15.2.200616:04
Zdravím autora recenzie chcem len dodať pár dodatkov nakoľko mi obe chladiče prešli detailne pod rukami. Ta základňa bola aspoň v prípade mojho testu opracovaná veľmi dobre a bez škrabancov. Dal by som tu aj odkaz na náš rozsiahly test, ale neviem či to je povolené. Ak áno doplním ho tu.
Odpovědět0  0
abro666 (8) | 15.2.200614:33
jeste bych navazal na svuj predchozi dotaz souvisejici s mou deskou. ­- mohli byste mi rict, v jake vysce od zeme ­(zakladny stzcne plochy s cpu­) se nachazi prvni patro zebrovani ­- pisete ze na s pametma by problem bejt nemel, ale bojim se spis prave tech pasivu na north ­/ south bridgi.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3363) | 15.2.200614:44
Dobry den, ted jsem to premeril a u NH­-U 9 vyska cini 31.5mm a u NH­-U 12 to je jen o 1mm méně, ale packy po stranách chladice zasahují ještě asi o 1,5mm níže. Jenze ty by nebyl problém prípadně ohnout.
Odpovědět0  0
abro666 (8) | 15.2.200614:56
DEKUJU MOC, TAK JE IO KOUPI ASI ROZHODNUTO:­-)
Odpovědět0  0
abro666 (8) | 15.2.200617:40
muzu mit este jeden ­- opravdu uz posledni dotaz:­-­) ?
samozrejme na tenhle chladic narvu dva vetraky 12*12. Pokud mi to usporadani patice umozni a chladic bude natocen tak, aby pripevnene vetraky mirily na zadni chassis fan ­- rovnez 12*12 cm ­(chieftec bigtower­), doporucujete, aby oba vetraky nasavaly vzduch do stredu chladice ­- anebo aby nasaval ten co je ­"nad pametna­" a ten co je bliz k tomu chassis fanu z chladice vzduch vysaval?, Tim by se udelal opravdu silnej proud vzduchu skrs cely dolni patro bedny. Priklanal bych se spis k te druhe variante asi ­- doporucovali byste to tak?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3363) | 15.2.200618:00
Vetraky maji foukat samozrejme stejnym smerem.
Odpovědět0  0
abro666 (8) | 15.2.200614:06
Myslite si,ze vzhledem k architekture desky a8n32­-sli deluxe ­- mam vsechny pametove sloty zaplnene + okolni pasivy a heatpipe ­- sel by na ni narvat tenhle chladic?
Odpovědět0  0
abro666 (8) | 15.2.200614:02
diky za rychloodpovedi.
Odpovědět0  0
abro666 (8) | 15.2.200613:19
btw, asi sem to prehlid, ale jaky ma rozmery ten chladic Noctua NH­-U 12 teda hlavne vysku???
Odpovědět0  0
Libor (54) | 15.2.200613:25
opravdu přehlídl, protože je to hned na první stránce recenze
Odpovědět0  0
abro666 (8) | 15.2.200613:15
dotaz, osadili jste v tomhle testu ninju 12*12 vrtuli? 54°C s vrtuli mi pripadaj nak moc. prave uvazuju o poradnym cpu chladici pro svuj 4200+ dual core a ninja je horkej favorit:­-)
Odpovědět0  0
Libor (54) | 15.2.200613:22
testy Ninja jsou zde:
http:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-9ED65BF3E7C85F12C12570D50047994E.html
je nutno si uvědomit, že tyto výsledky Ninja podává s 12cm vetrákem na 700 ot­/min. na procáku FX55@2600MHz při 1.6V
Odpovědět0  0
Libor (54) | 15.2.200612:17
-nikdo vás nenutí tyto macky používat, můžete jet na Boxu
-strach jsem svého času měl, když jsem měl těžší chladič na socket A, aby to přežilo jádru, teď se nebojím
-z pádu case bych měl strach, i kdybych měl na procáku sebelehčí chladič ­(i když nevím, proč by mi měla padat skříň)
Odpovědět0  0
imag.muchachan | 15.2.20068:32
..nemám rád velké chladiče...začínají ohýbat desku a člověk aby se bál to postavit na bok :o. mám pak strach abych si nezničil pcb :­-­(

Asi se vrátí čas desktopů nebo to budu muset strkat do racku :o.
Odpovědět0  0
Marek.. | 15.2.200613:23
Tak zkuste zavesit pasiv do nejakeho pruzneho zavesu ­(no obycejnyma gumickama do vlasu asi ne :­-­)­) k horni stene skrine, tim hmotnost muzete hrave kompenzovat.. samozdrejme proti vetsim otresum pri stehovani to reseni neni, ale pasiv vam alespon neurve soket z nenadani pri beznem provozu.
Odpovědět0  0
snajprik | 15.2.20066:48
Tak toto ani nahodou by som nedal do bedni na dosku 0,7kg na taku paku to je šialene na tie bakelitove dosky je to pribela a aj keď mam BIG skruňu, ale dvierka pri tom druhom chladiči by som nezavrel nič v zlom ale keby mi nahodou spadla skriňa tak to by som ťaško vysvetľoval pri reklamacii čo sa stalo že je doska rostrhana na kusky
Odpovědět0  0
Patrik Steiner (31) | 15.2.200610:30
Desky uz se davno delaji z materialu FR4 ­(epox. pliskyrice + skelne vlakno­) a lepsich, takze pevnost ma, ale je pravda kdyz se da do paky 700g chladic + cca 150g*2 PAPSTy tak to je kilo a to uz je myslim nad limit specifikace. Ale zas kdyz je vyhovujici skrin a deska je namontovana na vsechny diry, tak by to mohla snest..ale otres uz asi ee ;)
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3363) | 15.2.200610:36
Kdyz mohou desky unest 1200g ThermalTake Tower 112, tak 700g Noctua uz neni takovy problem. Take podstatnou cast hmotnosti tvori medena zakladna a ta je hned u CPU.
Odpovědět0  0
Patrik Steiner (31) | 15.2.200612:25
Tak to mi uteklo kolik tato vez vazi..tak pak neni problem se obavat..stejne je hmotnost rozprostrena pres zadni kriz na celou plochu DPS a ne jen na 4 diry okolo socketu.
Odpovědět0  0
speedsnail | 15.2.20061:33
a ta fotka Upside Down mě fakt pobavila :)
Odpovědět0  0
Shuster | 15.6.200611:41
Aj mna :­). Normalny clovek si fakt asi pusti pocitac dole hlavou...
To ze vacsina ludi to ma namontovane bokom, to nikto nevyskusa....
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.