reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NH-U12A: 120mm chladič na steroidech

29.4.2019, Jan Vítek, recenze
Noctua NH-U12A: 120mm chladič na steroidech
Společnost Noctua si nedávno připravila chladič NH-U12A, který posunuje možnosti 120mm věžovitých chladičů díky dvěma standardně dodávaným ventilátorům z materiálu Sterrox, díky nimž si mohl dovolit i patřičně zhustit žebra. Právě na něj se podíváme.

Zpracování chladiče

 
Máme tu před sebou dobře známý koncept věžovitého chladiče, který se skládá z měděné základny, rovněž měděných heatpipe o průměru 6 mm a z hliníkových žeber. Vše má ovšem stříbrnou barvu, protože měděné části byly kvůli vzhledu i jejich ochraně poniklovány.  
 
 
Chladič je sendvičově obklopen dvěma ventilátory v klasické push-pull konfiguraci, takže první tlačí vzduch do žebroví a druhý jej vysává ven. Noctua na rozdíl od řady jiných výrobců na své chladiče nedává doplňky, které by nepřispívaly k celkové funkčnosti. Nemáme tu tak žádné krytky konců heatpipe, žádné LED nebo celkovou plastovou "kapotáž". Vzduch zde budou mezi žebry udržovat jejich ohnuté konce, které zároveň slouží k tomu, aby si chladič lépe držel svůj tvar. 
 
 
Ventilátory jsou připevněny pomocí kovových spon, což je systém, který Noctua využívá už od svých začátků, ovšem nyní už byl vylepšen tak, aby spony jednak zbytečně nezasahovaly do prostoru nad a pod chladičem a aby také pořádně držely. Ve ventilátorech jsou tak pevně zaklesnuty a pak už je stačí natáhnout a opřít o vyklenuté konce žeber.  
 
 
Heatpipe je zde celkem sedm a jak už bylo řečeno, víc by se jich do základny chladiče nevešlo. Mají také zajímavé rozmístění. Šest z nich tvoří kruh v těch nejexponovanějších místech těla chladiče hned u nasávacího ventilátoru a zbylá je umístěna tak aby ji co nejvíce pokrývala žebra druhého ventilátoru, což vcelku dává smysl. Stejně tak má smysl i to, že žebroví je zde řádně zahuštěno, aby dva výkonné ventilátory měly co dělat. To ale také bude znamenat, že se do žebroví bude více chytat prach, takže to vypadá, že jej bude třeba častěji čistit, aby neklesal jeho výkon. 
 
 
 
Podíváme se samozřejmě také na základnu tohoto chladiče, která využívá dobře známý systém montáže. Najdeme tu tak napevno přimontované packy vybavené šroubky s pružinkami, které zajistí aby byl přítlak na procesor rovnoměrný. Heatpipe jsou umístěny hned vedle sebe do měděné základny, čili samy o sobě styčnou plochu netvoří.  
 
 
Styčná plocha je velice pěkně vyhlazena, však se v ní šroub odráží jako v zrcadle, ale přesto jsou jasně vidět rýhování po broušení. Kdo tak chce, může se pokusit styčnou plochu co nejvíce srovnat lapováním, ale při podrobnějším zkoumání se ukázalo, že rýhy jsou zde spíše opravdu jen optickou záležitostí, než aby byly opravdu cítit a fyzicky byly hluboké.
 
 
Nakonec se ještě podíváme na odstrojený chladič, jehož nedílnou součástí je také montážní spona se šroubky a pružinkami. Díky pružinkám bude mít i tento dvoubodový systém uchycení chladiče rovnoměrný přítlak na procesor a také se není třeba bát toho, že by se chladič na procesoru vrtěl. Naopak se ani nehne, neboť spona také drží pevně a zbytek zajistí rámečky, kterými se obdaří patice. 
 

Příslušenství

 
Vše potřebné najdeme už v pouhé jedné papírové krabici. Někoho ve firmě Noctua konečně napadlo, že opravdu není nutné rozdělit příslušenství do třech krabiček, jak tomu bylo doposud, takže tu máme pěkně vše najednou a to skutečně vše, co budeme potřebovat včetně teplovodivé pasty (3,5gramová tuba NT-H1) a dlouhý křížový šroubovák. 
 
 
Montážní systém je ve všech případech velice jednoduchý. Využije se zde jednak zadní podpůrný rámeček (pro patice AMD ten původní dodávaný k desce), vrchní spony jeho jeho obdoba na druhé straně desky a tyto díly pak pospojujeme pomocí plastových distančních sloupků, šroubků či matek. V podstatě ani není třeba manuál, i když bude vhodné se přesvědčit, zda máme v případě AM4 použít černé sloupky, nebo bílé a také jak máme orientovat spony. 
 
My jsme instalovali chladič ještě na starou patici AM3, takže se využil originální zadní rámeček z příslušenství desky, který se nasadil ze spodní strany patice. Pak už jen stačilo si vzít ty správné plastové sloupky (bílé), na ně umístit spony a zajistit to šroubky. Nakonec přišroubujeme chladič se sundanými ventilátory a máme hotovo.  

reklama