reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia Lumia 920: hrdý nástupce osmistovky?

14.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Nokia Lumia 920: hrdý nástupce osmistovky?
V poslední době kontroverzní firma Nokia přinesla svou vlajkovou loď Lumia 920. V jejím těle nově šlape operační systém Windows Phone 8, který samozřejmě přináší mnoho změn. Místo OLED displeje je nově nasazen LCD IPS. Jaká tedy je?

Testy výkonu


A protože je v telefonu dvoujádrový procesor, tak lze očekávat slušné výsledky i v teoretických testech. Ty sice nevyjadřují rychlost samotného telefonu v jeho nativním prostředí (plynulost otevírání nabídek atd.), ale dají nám představu o tom, jak rychlý bude při načítání stránek.





V testu Octane od Googlu dosáhl výsledku 583, což je docela nízký výsledek. Ovšem jde o test od Googlu, který provozujeme na Microsoft technologii. Bylo by s podivem, kdyby zde podával Windows perfektní výsledky. Přesto je vidět, že telefon nemá k dispozici tak velký výkon jako například nejnovější čtyřjádrové telefony, které mají i více jak třínásobný výkon.

Dalším je AnTuTu Benchmark. Ten podal 11535 v celkovém skóre. Bohužel tento benchmark je zatím ve fázi beta a testování 2D grafiky vždy končí pádem aplikace.





Dále tu je je BrowserMark 2.0 od RightWare. V něm podal již lehce lepší výsledek 1756,17. Přesto je stále Lumia 920 na 47. příčce v tomto benchmarku. Prostě existují hardwarově výkonnější telefony.





Posledním testem je KrakenBenchmark od Mozzily.





Displej


Předchozí generace telefonu používala OLED displej, který byl opravdu dobrý. Tentokrát se Nokia rozhodla nasadit klasický LCD s IPS matricí. To má za následek trošku horší podání černé barvy a samozřejmě trošku horší pozorovací úhly. Nokia však má velmi dobré krycí sklo, které téměř dokonale eliminuje odlesky a prohlubuje černou barvu.





Obdobně jako u staršího modelu je maximální jas velmi vysoký. Tentokrát dokonce předčil svého předchůdce. Lumia 800 měla maximální jas 300 cd/m2 a minimální naopak pouze 25 cd/m2. Pokud tedy budete sledovat film někde v parku, tak vám slunce rozhodně u nové Lumie vadit nebude.





A protože se jedná o IPS resp. klasický LCD displej, tak se podíváme i na průběh černé barvy. Ten dosahuje o poznání lepších hodnot, než je zvykem u většiny e-IPS monitorů. Kontrast samotného displeje přesahuje hodnotu 1150:1, což je na IPS velmi dobrý výsledek.


Gamut






Pokud se podíváme na barevný gamut, tak ten má nová Lumia pouze průměrný až lehce podprůměrný. V předchozí generaci byl použil OLED s velmi širokým gamutem. Dnes u IPS displeje bohužel nedosahuje ani sRGB. To u telefonu však není až tak velký problém. Přesto, pokud by displej měl sRGB gamut, tak by jistě podal daleko lepší výsledky.

Ještě se podíváme na strukturu samotného displeje. Vzhledem k velikosti pixelu, resp. subpixelu, však fotografie nebude tak detailní jako u monitorů. Přesto lze vypozorovat klasickou IPS strukturu, a to včetně složení RGB. PenTile displej, co byl použit u osmistovky, je tedy minulostí a je to jedině dobře.





Bohužel antireflexní sklo velmi vzdorovalo ostrým fotkám. I při použití takzvaného "tapetrick" jsme nedosáhli zrovna nejlepších výsledků. Je to dáno strukturou antireflexního skla z rubové strany. A tam se zkrátka nedostaneme.


reklama