reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia Lumia 920: hrdý nástupce osmistovky?

14.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Nokia Lumia 920: hrdý nástupce osmistovky?
V poslední době kontroverzní firma Nokia přinesla svou vlajkovou loď Lumia 920. V jejím těle nově šlape operační systém Windows Phone 8, který samozřejmě přináší mnoho změn. Místo OLED displeje je nově nasazen LCD IPS. Jaká tedy je?

Nokia Lumia 920: Celkové hodnocení


A jak tedy nová Lumia dopadla? Na jednu stranu tu je perfektní tělo, které je pevné a ani hrubší zacházení mu nevadí a na straně druhé tu jsou různé kompromisy. Tím je hlavně použití klasického LCD oproti OLED, který byl použit u předchozí verze. LCD zkrátka takových kvalit nedosahuje, ale většině uživatelů bude jistě zcela dostačovat. Displej je na mobilní telefon stále nadprůměrný, a to i díky potlačení odlesků.

Výdrž na baterii je na takto velký mobil velmi dobrá a i při častém volání a prohlížení webových stránek se nemusíte bát toho, že mobil budete denně nabíjet.

Samotné Windows Phone 8 jsou rychlý a intuitivní systém, který díky svému propojení všeho se vším vytváří z Nokie perfektní mobil. Systém běží za jakýchkoli okolností rychle, nikdy na nic nečekáte, a to i přestože v těle Lumie 920 tepe "pouze" dvoujádrový procesor. Také vykreslování stránek je pocitově rychlejší než na nejvýkonnějším Androidu. Právě tato plynulost dělá telefon vysoce použitelným. Nerozčilují vás nějaké záseky aplikací apod.

Synchronizace s účty funguje zcela bez problémů a až neuvěřitelně rychle. První načtení všech kontaktů trvalo necelých pět vteřin přes WiFi. To se mi ani jednou u Androidu nestalo.



Celkově jde o velmi zdařilý telefon, který si jistě vaši pozornost zaslouží. Jeho cena je ovšem trochu vysoká, a to hlavně s ohledem na surový výkon procesoru. Zkrátka za cenu Lumie 920 koupíte i čtyřjádrový Android. Ale k čemu čtyři jádra, když systém funguje zcela rychle i na dvou?

Poslední otazníkem je absence bezdrátové nabíječky v základním balení. Tento krok opravdu nechápu. Pro spoustu uživatelů je bezdrátové nabíjení velkým lákadlem a nutnost si k takto drahému telefonu ještě přikupovat nabíječku za min. 1 300 Kč nám přijde jako bodnutí do zad. Ano, stále můžete využívat klasické nabíjení, ale opravdu je výrobní cena bezdrátové nabíječky tak vysoká, aby nemohla být přibalena alespoň ona základní DT 900?


Telefon je vhodný pro:


1) Uživatele vyžadující vysoký komfort a bezproblémový chod
2) Náhrada za navigaci do auta

Asi největší výhodou Windows Phone 8 telefonů je okamžitá připravenost na použití ihned po prvním spuštění telefonu. Nemusíte si nic sáhodlouze přizpůsobovat jako u Androidu a hlavně vše, co telefon umí, funguje. Naopak pokud vám z nějakého důvodu dlaždice vadí, tak s nimi nic neuděláte.


Plusy


+ Skvělá ergonomie a design
+ Rychlý, bezproblémový a dospělý systém WP8
+ I přes nižší hrubý výkon je systém zcela plynulý
+ Displej je perfektně čitelný i na slunci
+ Dobrý fotoaparát s 1080p videem
 
 

Minusy


- Vysoká cena
- Slušel by mu OLED displej
- Někomu se může zdát počet aplikací u WP 8 malý
- Bezdrátovou nabíječku je nutné dokoupit
 

Cena v době testování: cca 15.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení telefonu Nokia Lumia 920 děkujeme Nokii.



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte telefon Nokia Lumia 920?
V anketě šlo hlasovat od 14.3.2013 do 11.3.2014. Počet hlasujících: 41
Výborný73 %
Průměrný17 %
Špatný10 %
reklama