reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová architektura Radeonů: zaostřeno na Polárku

15.1.2016, Pavel Šantrůček, recenze
Nová architektura Radeonů: zaostřeno na Polárku
Nebojte, dnes to nebude o astronomii. Dnešní článek bude o architektuře připravovaných grafických karet společnosti AMD s názvem Polaris. Ale kdo ví, třeba se v budoucnosti kolem této architektury bude vše točit tak, jako kolem skutečné Polárky.

Demonstrace Polaris


Protože součástí prezentace společnosti AMD byla také živá demonstrace předprodukčního vzorku nespecifikované grafické karty architektury Polaris, která později v diskuzích vzbudila řadu nejasností a otázek, rozhodli jsme se provést nějaká svá vlastní měření a případné nejasnosti se pokusit osvětlit.

Jelikož jsme na CES u této demonstrace přitomni nebyli, využijeme informace z článku Ryan Smitha (Anandtech.com).

Jednalo se o předprodukční vzorek grafické karty, který sice byl novinářům ukázán, nikdo z přítomných však nesměl pořizovat fotografie. Dle odhadu autora článku se rozměry grafického čipu blížily velikosti současného grafického čipu Cape Verde, tedy nějakých cca 120 mm2. Pro demonstraci grafické karty byla využita počítačová hra Star Wars Battlefront, která byla nastavena na střední detaily, rozlišení nastaveno na 1920x1080 px a zapnuta vertikální synchronizace obrazu (VSYNC). Testovací sestava byla tvořena procesorem Intel i7 4790K se 16 GB DDR3 RAM a pro srovnání byla využita konkurenční grafická karta GeForce GTX 950 od Nvidie. Při testech pak u obou grafických karet byla měřena spotřeba celé testovací sestavy. Průměrná spotřeba sestavy s GeForce GTX 950 se pohybovala kolem 150 W a spotřeba předprodukčního vzorku Polaris pak kolem 88 W.


AMD následně zveřejnilo prezentační video, na jehož konci jsme se mohli dozvědět také vice informací z testovacích sestav.

Testovací sestava

Předprodukční vzorek Polaris běžel na frekvenci 850 MHz a u GTX 950 bylo uvedeno „Stock Clocks“. Obě grafické karty dosáhly maximální snímkové frekvence 60 FPS, která byla limitována zapnutou vertikální synchronizací obrazu. Na rozdíl od článku na Anadtech.com však zde AMD uvádí spotřebu 140 W u GTX 950 a 86 W u Polaris, tedy mírně nižší u obou grafických karet.

Další ukázku z CES jsme mohli vidět také na videu Ryan Shrouta (PC Perspective)


Protože použitá testovací sestava AMD je prakticky totožná s testovací sestavou, kterou využíváme také my v našich recenzích, rozhodli jsme se některé skutečnosti z této živé demonstrace ověřit. Ano, budeme dnes měřit spotřebu.
reklama