reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová architektura Radeonů: zaostřeno na Polárku

15.1.2016, Pavel Šantrůček, recenze
Nová architektura Radeonů: zaostřeno na Polárku
Nebojte, dnes to nebude o astronomii. Dnešní článek bude o architektuře připravovaných grafických karet společnosti AMD s názvem Polaris. Ale kdo ví, třeba se v budoucnosti kolem této architektury bude vše točit tak, jako kolem skutečné Polárky.
Co říci na závěr? Ačkoliv architektura nové generace grafických čipů společnosti AMD Polaris nenese žádné známky nějaké revoluce či převratné technologie, to, co nám bylo na CES 2016 představeno, vypadá opravdu velice slibně. Velké množství změn nejen ve frontendu čipu, ale také přímo ve výpočetních jednotkách dává tušit, že by tato nová generace grafických karet mohla být pro společnost AMD velmi úspěšnou.

Radeon Technologies Group

Co se týká samotné demonstrace předprodukčního vzorku Polaris před novináři, pak můžeme říci, že se s největší pravděpodobností jednalo o nástupce grafické karty R9 370(X). Společnost AMD nám evidentně ještě výkon ukázat nechtěla, to by samozřejmě u testů nezapínala vertikální synchronizaci obrazu, jen se zřejmě chtěla pochlubit spotřebou a musíme říci, že jsme byli opravdu mile překvapeni. Marketingové praktiky jako porovnávání nového produktu se starším produktem konkurence sice příliš rádi nevidíme, nicméně prakticky čtvrtinová spotřeba proti svému konkurentovi GeForce GTX 950 zdá se být až neuvěřitelná. Nepředbíhejme ale a raději si počkejme na další informace a testy.

RTG evidentně na spotřebě grafického čipu u architektury Polaris zapracoval a celá věc tak trochu připomíná nárůst energetické efektivity u architektury Maxwell společnosti Nvidia. Samozřejmě u Polaris se díky novému výrobnímu procesu FinFET 14nm zdají být zisky energetické efektivity ještě mnohem vyšší.

Také možnost výběru a kombinace výrobních linek pro výrobu grafických čipů u GlobalFoundries a TSMC naznačuje, že tyto nové grafické čipy by mohly být optimalizované také na nižší cenu a samozřejmě by do značné míry mohla být snížena rizika spojená se špatnou výtěžnosti jediného výrobce.

Polárka časosběr

Takže uvidíme a nezbývá nám než popřát, aby se všem věcem dařilo a nová generace grafických karet tu byla co nejdříve. Přeci jen, grafické karty na výrobním procesu 28nm jsou tu s námi už nezdravě dlouho a chtělo by to nějakou změnu. Ať už se bude jednat o nové grafické karty společnosti AMD nebo Nvidia, věřte, že se máme v tomto roce na trhu grafických karet věru na co těšit.
 
 
Za zapůjčení grafických karet děkujeme Gigabyte.

reklama