reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA GeForce 8600GTS - DX10 v mainstreamu

19.4.2007, Petr Papež, recenze
NVIDIA GeForce 8600GTS - DX10 v mainstreamu
Máme se na co těšit? Prognózy výkonu se střídaly jako počasí. Od výkonu převyšujího ATI Radeon X1950PRO a nízkou cenu, po úplný propák zachraňující pouze podpora DirectX 10. Jak je to ve skutečnosti? Schopnosti nové karty prověří nejen GeForce řady 7, GeForce 7900GS a 7950GT, ale i karta stejné architektury GeForce 8800GTS. Z konkurenčího tábora ATI zavítaly karty Radeon X1950PRO a X1950XT. DirectX 10 "compatible" mainstream jde do boje!

Závěr


Konečně jsme se zde sešli. Ti co test přeskočili, aby se podívali pouze na závěr, i ti co podrobně zkoumali každý aspekt těchto nových karet. Pojďme si letmo zopakovat, co karty řady NVIDIA GeForce 8500/8600 přinášejí. Novinka, na kterou všichni čekají, je plná podpora DirectX 10. DirectX 10 přináší další průlom v herním segmentu a podpora tohoto rozhraní zvedne prodej těchto i všech ostatních DirectX 10 kompatibilních karet. Nějaký háček? Ano a to ne ledajaký. Pořádným hákem je nutnost nového operačního systému MS Windows Vista. Mnoho uživatelů bude donuceno migrovat na novější OS jen kvůli podpoře DirectX. Uvidíme, zda se nechá Microsoft přesvědčit a vydá knihovny DirectX 10 i pro svůj nejrozšířenější systém, MS Windows XP.

Skvěle zní nové multimediální schopnosti karet v čele s plnou akcelerací kodeku H.264. Jste-li movitější, určitě je pro Vás radostnou novinkou podpora HDCP skrz rozhraní Dual-link. Musíme ocenit přístup firmy NVIDIA, která tyto funkce zpřístupnila i u nejlevnějších bežně prodávaných karet.

Co se změnilo na grafickém čipu? NVIDIA se snažila vylepšit stávající jádro G80 a vytvořila nové jádro G84, které nové "tweaky" (zlepšení texturovacích jednotek, zvýšenní frekvence...) již má v sobě. Nesmíme zapomenout ani na nový výrobní proces firmy TSMC. Velikost tranzistoru je nyní 80nm oproti 90nm v čipu G80 (GeForce 8800GTS/GTX).

Důležitým zlepšením i pro stávající grafické karty řady GeForce 8 jsou nové ovladače. Ty zpřístupňují druhou MUL jednotku pro běžné operace (zejména shadery) a přidávají další výkon.



Teoretickou část máme za sebou a přichází část, která není zdaleka tak růžová. Řekněme si na rovinu, výkon v poměru k ceně 8600GTS je slabý. Karta mnohdy ani nestačí na ATI Radeon X1950PRO s cenou pod 4000 Kč s DPH. Naopak NVIDIA si nové GeForce 8600GTS cení na 5000 Kč.

Referenční chlazení není žádným skvostem. Chlazení není nijak vyjímenčně hlučné, ovšem to samé lze říci o účinnosti. Celkově lze chlazení ohodnotit jako průměrné (a níže).

Spotřeba? Vzrostla, a nemálo. Celá sestava si ukousla v zátěži 174W (např. výkonnější 7950GT si vezme "pouze" 163W).

Pesimismu bylo dost. Lze kartu vzít i z té lepší stránky? Pokud cena sleze o několik set níže (což by se teoreticky mohlo stát s příchodem mainstreamových karet ATI/AMD), ovladače přidají ještě nějaký výkon (což také není nereálné), potom může být 8600GST či 8600GT výbornou volbou pro hráče myslící na budoucí hry či pro uživatele, kteří si rádi zahrají hry a sledují HD video.


Za zapůjčení grafické karty PoV GeForce 8600GTS děkujeme firmě NVIDIA
Za zapůjčení grafických karet Sapphire, Gigabyte a Leadtek děkujeme firmě CzechComputer

Za zapůjčení grafické karty BFG GeForce 7950GT OC 256MB děkujeme firmě 100MEGA distribution

reklama