Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.4.2007, Petr Papež, recenze
Máme se na co těšit? Prognózy výkonu se střídaly jako počasí. Od výkonu převyšujího ATI Radeon X1950PRO a nízkou cenu, po úplný propák zachraňující pouze podpora DirectX 10. Jak je to ve skutečnosti? Schopnosti nové karty prověří nejen GeForce řady 7, GeForce 7900GS a 7950GT, ale i karta stejné architektury GeForce 8800GTS. Z konkurenčího tábora ATI zavítaly karty Radeon X1950PRO a X1950XT. DirectX 10 "compatible" mainstream jde do boje!
Company | 2.9.200822:06
Mam 8600 GTS a DX10 a myslim ze s new ovladacmi je to najlepse akurat je 128bit cize 1024x768 ze e
Odpovědět0  0
lanmanpokemon | 14.1.200819:18
asi po čtvrt hodině mám na chladiči 70°C ­-je to normální??
jestli ji někdo má prosím napište své zkušenosti
díky
Odpovědět0  0
Ravenhorn4 | 11.1.200811:25
Jasné je, že 8600 GTS je nejhorší volbou grafické karty co lze v poměru cena­/výkon získat. Teď jediné co ji malinko pomohlo je zlevnění, ale to už jsou na trhu jiné mnohem lepší grafiky jako 3850, 3870, 8800GT.
1. Ja víš že výkon na tvé sestavě je mnohonásobně lepší než 1950 pro? Ty jsi tam měl i tu 1950 pro?
2. to slovo mnohonásobně zavádí, jelikož ani Ultra není mnohonásobně lepší, ale třeba jen 3x výkonější.
3. v DX9 je ve většině her lepší 1950 pro.
4. DX10 podporuje jen 8600GTS, 1950 pro ne, takže další nesmysl o lepším výkonu.
5. 8600 GTS stejně pod DX10 vykazuje nizké výkony na plynulé hraní ve vysokých rozlišení nebo i nižší, ale vše naplno.
6. By mě zajímalo jak ti běží Crysis? Na jaké rozlišení v jakém nastavení pod DX9 nebo DX10.
Odpovědět0  0
Draken (24) | 11.1.200816:02
plně souhlasím ,jinak největší současnou bombou poměr cena výkon je
HD 2900 Pro za 3500 kč a právě HD za cenu 8600GTS nabízí mnohem vyšší výkon jak v DX9 i DX10 takže X1950 už se dnes moc nevyplatí
no uvidím co nabídne letošek sem zvědav na HD3870 X2 a 9600 GT
Odpovědět0  0
Draken (24) | 11.1.20089:10
předpokládám že hraješ COD2 a NFS:Carbon a ne COD4,crysis a Colin:dirt protože to si ani já nedám na 1600*1200 8*aa a 16*af a mám HD 2900 Pro
když už mluvíš o těch plnejch detailech,co se týče X1950 tak si myslím že v DX9 je o něco lepší­(tak o 5%­) a ano taky přiznávám v DX10 je lepší 8600GTS protože X1950 DX10 nepodporuje
a myslím si že ani není o co stát crysis si na very high pustíš i na XP a efekty pak nejenže vypadají totožně jako na vistách ale máš ještě jednou tolik frame...takže kdo má X1950 o nic oproti GTS nepřichází a kdo má 8600 GTS tak se zas nemůže vychvalovat že má lepší kartu než X1950 protože nemá protože
pro mě je houska­(50g­)=rohlík­(50g­)
Odpovědět0  0
NewBzuci | 12.1.20088:17
Odpovim vam obema najednou... ani jeden 8600GTS evidentne nemate a nevite, o cem vlastne mluvite.
To Draken
Z tebou jmenovanych hraju jenom COD4 a to na plne detaily v rozliseni 1400x1050. Hru jsem dohral a nemel jediny problem s jakymkoli naznakem kousnuti. Crysis nehraju, nekoupil jsem si ji. Ale pracuje se na tom. Co vim, tak kamarad s 8600GT ji hraje na medium, alespon to tvrdi. V Crysis proste vedou NVidie, byla by blbost, aby ve hre od NVidie vedly ATIny. Dale hraju UT3, take na plne detaily, bez naznaku kousnuti. Jenom nacitani trva dele, nez na X1950.
A ted odpovedi pro Ravenhorn4

1.Ano, mel jsem tam X1950PRO. Testoval jsem v UT3 a 3DMARK06. Asi si s Nvidii moje deska lip rozumi ci co.
2.Uznavam, mnohonasobne jsem prehnal... je proste lepsi. Ale 8600 dele nacita.
3. nevim, zatim jsem nenarazil na hru ­(krome 3DMARK­) v DX9, ve ktere bych to mohl porovnat. Zadna z nich na zadne karte nemela s nejvyssimi detaily problemy­-
4.Uznavam, ale to jsem do sveho prispevku taky napsal:­"a navic pokud vememe DX10 aplikace, tak jsme mnohem vyse.­"
5. Ve hrach jako Crysis nepochybne. Mne ale zatim staci a momentalne by moje volba padla na HD3670 2x do Crossu.
6. Crysis nemam, ale kamarad s 8600GT tvrdi, ze mu bezi na medium...

Moje sestava:
Asus P5W DH deluxe
Core 2 duo 6700
2x1GB 800Mhz RAM
toto vse pretaktovano o 20% pomoci OC profile
EN8600GTS silent ­(prozatim netaktovana­)
win Vista Ultimate 32bit

Uznavam, ze 8600GTS pred puil rokem nebyla nejlepsi koupe a neni ani ted. Ale ja ji mel zadarmo.
Odpovědět0  0
NewBzuci | 12.1.20088:31
Omlouvam se za preklep. ...­"momentalne by moje volba padla na *HD3870* 2x do Crossu.­"...
Odpovědět0  0
NewBzuci | 10.1.200816:08
musim se postavit za 8600GTS... mam ji doma a na nic si opravdu nestezuji. Na me sestave vykon mnohonasobne lepsi nez x1950 a navic pokud vememe DX10 aplikace, tak jsme mnohem vyse. Mam ji od Asusu ­(EN8600GTS bohuzel silent­) a da se celkem dobre taktovat, stale se mi teplota drzi na 45C v zatezi. Pul roku po koupi na ni rozbeham vse na plne detaily, rozliseni i AA.
Odpovědět0  0
xax (1) | 17.10.200710:35
Já bych jen doplnil, že přítomnost HDCP může být i velké plus. Obzvlášť když si jako já koupíte velkou plazmu a zjistíte, že pokud chcete používat HDMI rozhraní pro přístup k plnému HD rozlišení 1920x1080 tak musíte mít HDCP ochranu na DVI rozhraní.
Pak vám ­(jako mě­) nezbyde, než pořídit kartu s HDCP podporou.
Odpovědět0  0
zoool | 2.9.200718:13
No podla mna 32 GB­/s a 32 GB­/s je to iste pri 500 MHz 256bit a 1000 MHz 128bit ramkach. Pri 1950pro to je v 8 cipoch po 32 bit a velkosti 32 MB a v 8600 v 4 cipoch po 32 bit a velkosti 64 MB. Predpokladam ze udaje ukladaju rovnomerne do jednotlivich cipov a potom pristupuju naraz po 4*32 bit pri 1000 MHz alebo 8*32 bit pri 500 MHz ked chcu efektivne vyuzit zbernicu­( moja teoria, neviem ci to je tak­) . Otazka by bola aky je medzi nimi rozdiel ? :P. Pri rovnakych parametroch cipov ­(latencie a moznosti zapisu a citania­) pri zapisovani ­(ktore je asi menej ovplivnene cache gpu­) by pri zapisovani vacsieho mnozstva dat ked sa musia menit velke mnozstvo buniek v cipe by asi teoreticky :­) malo ist rychlejsie pri 8 cipoch ako 4 och. Co je aj asi pripad antialiasingu ked sa framebuffer vie niekolkonasobne zvacsit a niekde to treba zapisovat. Lebo inac velky rozdiel medzi 128bit a 256bit ramkach pri rovnakej priepustnosti nevidim.
Odpovědět0  0
zoool | 2.9.200720:18
Este by som dodal ze radeon 1950 pro ma 44.8 GB­/s a 8600 gts ma 32 GB­/s co je 40% rozdiel takze netreba podla mna hladat nic v 128 bit zbernici :P. Ale asi to vacsie mnozstvo zapisovanie do 8 cipov a 4­-och by mohol bit rozdiel pri dram pametiach kde by limitom uz nebolo mnozstvo dat ale rychlost ras a cas v pametiach ktore by boli celkom podobne. Tiez by som bol zvedavy na realne priepustnosti pameti pri zapise a citani. Podla mna nedosahuju zdaleka tie teoreticke :P. Skoda ze nie su nejake testy na to.
Odpovědět0  0
Draken (24) | 3.9.200711:12
hmm no podle mě k plné propustnosti opravdu nedochází vždy,ale pokud k ní dojde tak má X1950 větší rezervy než­-li 8600GTS ne?
asi by bylo zajímavý nějakým softem změřit nakolik brzdí 8600GTS 128­-bitová sběrnice třeba je to jen 5% ,ale může to být i 40% ­(každopádně v nejvyšším rozlišení nebo plným AA,AF apod.­),určitě by už pak nedošlo na takovéto dohady...
Odpovědět0  0
Čamr (2) | 16.7.200719:00
Kdo poradí ??? Je výhodnější vyšší frekvence 550­/1760MHz při 320MB nebo větší paměť 640MB při 500­/1600MHz.Vyplatí se cenový rozdíl 2000Kč ???
Odpovědět0  0
Jan Zapletal (74) | 16.7.200719:50
Každopádně je lepší 640MB než přetaktovaná 320MB. Frekvenci dotaktuješ, paměť si ale už nepřidáš. Jinak ­- tyhle přetaktované edice ­- jestli zrovna nejsou za vyloženě symbolický příplatek proti standartní verzi, tak je to jen vyhazování peněz. IMHO každá 8800GTS půjde na těch 550­/1760 dotaktovat...
Odpovědět0  0
fodix (2) | 19.5.20078:30
Proc autor clanku netestuje v rozliseni 1280x1024, co je dle statistik dnessni nejpouzivanejsi, ale testy zde zacinaji az na 1600?? Prijde mi, ze to posouva clanek mimo realitu, clovek ktery ma monitor a celousestavu na hrani her v 1600x1280 si tuto kartu rozhoidne nekoupi a ostatnim testy nic nereknou o vykonu karty na jejich sestave......
Odpovědět0  0
BASTARD (17) | 19.5.20078:43
sohlasim a hlavne na tak velky rozliseni je treba hodne RAM o to myslim 256MB je na dnesni hry pri 1600x1200 malo :D
Odpovědět0  0
Choakinek | 27.4.200722:31
Ty pictury na začátku článku, jak je tam to porovnání DX9 vs DX10 v jakési ­"perspektivní­" hře Age of Conan, tak to celé je FAKE JAK SVIŇ!!! Nejlíp je to vidět na tom posledním srovnání. Tak jak je tam vyobrazena ta chatka s tou zdí u DX9, tak vypadali hry možná tak před čtyřmi roky s DX8. U té DX10 chatky je nám ukázáno co úplně perfektně uměl Doom 3, Thief 3 a co v pohodě umí Oblivion 4 a řada dalších her.

Nežerte ty komerční sračky. Je to podvod.
Odpovědět0  0
Haczek | 25.4.200720:18
Myslilm si ze ovladace pro 8600GTS jsou oproti GT špatně naprogramované. GT má jádro: 540 MHz Paměť: 1400 MHz ­- GTS Jádro: 675 MHz Paměť: 2000 MHz tedy jádro o 25procent a paměť o 42procent rychlejší ale jejich rozdíl se ve hrách rovná sotva 10procent. Jaký je Váš názor?

Odpovědět0  0
ondrakolar | 24.4.200710:40
No v tom testu Oblivionu snad musí bejt chyba, ne? Proč by to všechno testovali v pouze jednom a ještě tak velkym rozlišení? ­(a házelo to takovýhle výsledky)
Odpovědět0  0
BASTARD (17) | 22.4.200716:04
Souhlasim ty 8600 me zklamali hlavne s tou 128b sbernici to je fuj ja cekal aspon 256b ta karta bude mozna lepsi v DX10 a v DX9 stoji za prd to si radsi necham mou 6800GT do AGP a pak koupim ATIR600 nebo 610 :D
Odpovědět0  0
Draken | 23.4.200711:49
Já osobně čekám obdobu X1800GTO tedy X2800GTO takže něco s parametry:Jádro 600­-800Mhz paměti 1400­-2000MHz,256­-bitů,64 shader,
paměti GDDR3 nebo DDR4 s časováním 1­-1,2ns a 16­-16­-16 vzorkování
Odpovědět0  0
jardik2003 (53) | 22.4.20072:08
Tak za prve jsi dost sprostej. No at je 8600 krap tak x1950 je na tom stejne. Pokud se dat sehnat 8800 gts za pod 7000,­- tak nevim proc bych si mel porizovat nejaky sunt jako je ATI. NV je vykonnejsi s lepsim obrazem a lepsim pouzitim v budoucich hrach. Pro me je cokoli pod 8800 lowend, ktery je znacne nezajimavy, ale pro firmy to je stezejni cast trhu.
Odpovědět0  0
JIP.XF.cz (99) | 19.4.200723:10
Určitě si nebudu instalovat SpyWareOS Windows Vista, abych mohl hrát těch pár stupidních her, když by mě i ideální PC, které plně využije DX9 se všemi jeho možnostmi, stálo cca 100k CZK? Navíc bych stále mohl fungovat bez omezení daných uměle MS do jejich nového ­"výtvoru­-sVišťa­".

Co se týče 128­/256bit sběrnice:
Subjektivně srovnávám starou:
GeForce FX5900XT 128MB DDR ­(256bit­)
s novější:
GeForce NX7600GS 512MB DDR2 ­(128bit­)
5900 ­"stíhala­" prakticky vše s přehledem i v novějších hrách.
128 bitů u mé novější 7600 působí zjevně v některých případech jako brzda:/
Odpovědět0  0
panak_shw (2) | 20.4.20070:26
Pěkná recenze, díky. Já bych dnes kartu bez DX10 nekupoval.
Visty ani ovladače nejsou ještě ­"vychytané­", ale co za půl roku ? Ceny jsou zaváděcí, AMD s neustálým odkládáním nahrává nVidii. GPU je výrobně určitě levné, za měsíc bude cena na úrovni 1950GT. Výkon je pro 17­-19 monitory tak akorát. Osobně mi nejvíc vadí ta spotřeba a blbé chlazení. Takže cvilku počkat a potom s lépe řešeným chlazením za cca 3500 Kč ­- proč ne :)
Odpovědět0  0
ljelinek | 19.4.200722:29
bys asi tak cekal od temer rok stare karty? Az se AMD konecne probudi a vyda sve R6x, tak holt nvidia zlevni, celkem logicky krok, ne? 8800GTS presunou do mainstreamu, 8500,8600 do low­-endu a 8800GT­/GTX zlevni na­/pod uroven noveho HD2900XT. Porad maji min pul roku naskok, uz jenom minimalne na optimalizaci vyrobniho procesu je to dost dlouha doba.
Odpovědět0  0
Usm | 19.4.200723:34
To je spíš tvoje zbožný přání ­- většinou totiž nVidia nenabízela za stejné peníze lepší výkon ­- a jelikož HD 2900 XT bude min. na stejně úrovni jako 8800GTX a má stát stejně jako 8800GTS, tak nVidia bude muset sakra zareagovat, ale to je jedině dobře pro nás, cílové zákazníky :­-­))
Odpovědět0  0
Chcip (1) | 19.4.200722:14
Podle mě je levnější vyrobit čip s méně jednotkami­(32­), s mešní sběrnicí­(128bit­), než něco s 64mi jednotkami a 256bitovou sběrnicí. No a když se něco levně vyrobené dobře prodává tak se hodně bohatne. Máme přece marketing: 8600 je přece víc než 7900, Direkt 10 je přece lepší než Direkt 9, karta je novější, má lepší technologii apod. Málo kdo ví, že kupuje kartu, která ze ty peníze nestojí. A proč by jim to nevyšlo, když konkurence odkládá a odkládá a odkládá a……..Kde by dnes byly PC bez konkurence?: Pentium 2 3Dfx Voodoo2 SLI dál ne. Až se Ati smotá a něco vydá taky si myslím, že vyjde GeForce 8700 nebo tak něco.Je to jen spekulace.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 19.4.200721:36
mi to DX10 v praxi prijde jako zvyseni kontrastu sceny, coz na hratelnosti moc neprida, protoze ve stinu bude prdlajs videt. Tyhle nabuseny karty maji zatim jedinou faktickou vyhodu, ze ve FPS strileckach se bude mozny zase ­(po letech­) schovat do travy.

Kdo pamatuje Delta Force na prehistorickym Voxel Space engine, jiste pritaka. :­-)
Odpovědět0  0
Usm | 19.4.200720:28
Důvěryhodné zdroje z Beyond3D fóra potvrdily, že high­-end v podobě Radeonu HD 2900XT bude dostupný při květnovém­/májovom vydání, výše popsaný mainstream a low­-end se ale opozdí, čemuž už nasvědčovaly starší zprávy. RHD2900XT poběží na taktech 740­/1650MHz ­(paměti jsou GDDR3 a je jich 512MB­), jeho výkon bude srovnatelný s GeForce 8800GTX a to za cenu totožnou s GeForce 8800GTS 640MB.
Jo a jinak ATI chce ještě více zlevnit X1950 Pro a X1950XT, takže šrot jménem 8600 si koupí fakt jenom blázen.
Mno tak jestli bude HD x2900XT za nějakých 11,5 tisíce, tak milá 8800GTX bude muset bud drasticky zlevnit a nebo půjde do hnoje
Odpovědět0  0
Sharker (17) | 19.4.200718:04
Ktora je tej karte uplne nanic .. Historia sa opakuje.Je to podobne ako pri FX5600­(pripadne aj oblubenej 6600GT ktora na novsie DX9 hry nestaci ­( vlasten tak zabugovana mrdka akou je 5600 nemala byt ani vydana. Zahrate si na nej napr takeho stalkera ? Pripadne Call of Juarez :D
Typicky priklad mainstreamovej karty ktorej je podpora ­(dx9­) na jej dobu novej technologie ­(s ohladom do buducnosti­) v sucastosti uplne na hovn... takto nejako skonci aj 8600 ­(dx10­)
Takze argument do buducna sa mi ta dx10 zide je podlas mna ako srat proti vetru .. sorry ale musel som.

Ps: kto kupuje grafiku .... kupte si za 3800KC x1950GT 512MB po dotaktovani na PRO nakope prdel aj slavnej 7900GTX :­)­)­)

http:­/­/www.ukazto.com­/?img=XTX.jpg

;­)
Odpovědět0  0
cowgaR (2) | 19.4.200717:28
Zdravim,

dost ma zarazili vase vysledky v OBLIVION, par slov k nastaveniu detailov v tejto hre by pomohlo. Kedze na HardOCP sa OBLIVION na ATi­-ne ledva pohol v rozliseni 1024*768, a tuna ATi parkrat vyrazne predbehuje GTSko, co sa mi velmi nezda...
http:­/­/enthusiast.hardocp.com­/article.html?art=MTMyNCw2LCxoZW50aHVzaWFzdA==

<i>
This is very impressive as you have full shadows and object and distance detail on both ­(8600 GTS­) video cards, unlike the x1950 pro which couldn­'t even muster that at 1024x768!
The Radeon X1950 Pro did not fare well compared to the two GeForce 8600 GTS GPU based video cards. We had to run at 1024x768 with 8X AF and disable internal and external shadows and shadow filtering to get acceptable performance. </i>

Proste GTS­-ka Radeon v tejto hre rozbili, a to si Radeon nemohol dovolit zapnut soft­-shadows ci grass...prinajmensom divne ak sa to na HardOCP neprehupne u ATi­-ny cez 20FPS v 1024, a u vas na gigantickom rozliseni dava takmer 2x tolko...
Odpovědět0  0
MikeODonnell (1) | 19.4.200717:23
Jsem tady jediny komu prijde trosku predcasny delat zavery typu ­"podobny fiasko jsem necekal­" na beta driverech, WinXP s DX9 a hrach pro DX9c kdyz je to hra urcena pro Win Vista a DX10 a hry s podporou DX10?
Doufam ze tento jinak kvalitni server prinese dalsi testy az budou DX10 hry k dispozici ve vetsi mire.
Odpovědět0  0
D.G | 2.5.200721:30
Taky si myslim. Ono je to mainstream na stredni pocitace, tudiz normalni bezne pouzivane rozliseni 1280x1024. Co se tyce beta driveru a dx9, tak situace stejna, tyhle karty maji jinou architekturu, jsou stavene pro dx10ky, takze se da ocekavat ze ve starsich vecech budou diky zcela odlisne architekture pomalejsi. Jak se pise v diskuzich, chtelo by to zhodnotit, az se bude testovat pod Vistama s dx10kou a v normalnim rozliseni ne v high tech oblastech...
Odpovědět0  0
bystri (1) | 19.4.200715:46
Kdyby bylo v testu použito u všech her dnes ­"nejpoužívanější­" rozlišeni 1024x786 ­- 1280x1024 tak by to pro tenhle LOW­-END v podobě 8600GTS se 128bit sběrnicí možná dopadlo o kousel lépe, se 128bit si na nejaké rozližení 1600x1200 a vyšší může nechat zajít chuť. Ale po pravdě, kolik z vás hraje dnes hry v rozlišení 1800x1440? ­(chápu že je to tady použito proto , aby všichni videli že rotzdíly mezi použitými GK a u 1280x1024 by to u některých her nebylo poznat­)
PS : nijak tady nechcei obhajovat nVidii
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 19.4.200716:00
Plně chápu vaší připomínku a respektuji jí. Všechny karty se musely otestovat předem, aby až dorazí GeForce 8600GTS, mohl jít článek co nejdříve ven. Karty se vybíraly zejména dle ceny. Věděli jsme cenu dopředu, tak jsme vybrali podobné 256MB karty. Navíc NVIDIA slibovala 10­-20% nárůst výkonu oproti stávajcím ovladačům a na internetu byly výsledky zejména z 3DMarku. Ty se nakonec ukázaly jako naprosto odlišné od realných testů. Navíc ty testy byly již s těmi ovladači. Je to má vina, čekal jsem, že ta karta předvede více. Specifikace jsme bohužel dopředu neměli, takže výběr byl trochu ­"naslepo­".
...
Ale nemyslím, že to je tak mimo. Karta je v cenovém segmentu okolo 5500. Tedy by již karty měli , a ostatní většinou zvládají, běh na vyšší rozlišení. Samozřejmě na 1280x1024 takové rozdíly nebudou, ale proč kupovat takovou kartu na tak malé rozlišení, když jiné mi za stejnou i nižší cenu nabídnou možnost hrát tzv. ­"HD gaming­"?
...
Poslední důvod proč tak vysoké rozlišení: obliba levných LCD displejů nad 20­". Hráč s takovým monitorem viditelně šetří, ale stále vyžaduje výkon ve vysokém rozlišení. Ono nižší rozlišení ­(interpolace­) na takových panelech nebude pravděpodobně žádná sláva a kvalita obrazu půjde ke dnu.
Odpovědět0  0
ree | 19.4.200716:52
:­-­) hraju na 8800 GTS 320 MB a pri 1280x1024 bych si nedovolil rict ze je to vzdy ok. Zkousel jsem i X1950Pro. Treba v Oblivionu nebo v Rainbow Six Vegas staci narocnejsi scena s vice neprateli nejaky boj kde se zacnou ve vetsi mire pouzivat efekty a fps jde dolu. To ze se zmeri v nejakem pevne danem useku hry ze karta jede na 45fps v 1280x1024 bez AA AF HDR to nic neni. Pekne zapnout vsechny efekty, stiny na max, stinovani travy atd atd a pak merit. A hezky prestrelky kde je co nejvice efektu, svetel atd kde VGA musi makat. Tam uz jdou karty X1950 a nizsi pod 20fps a musi se v options korigovat­-snizovat. Takze jak nekdo uz vyse uvedl nez se honit za HD rozlisenim tak radeji zustat u 1280x1024 na ktery ty karty jsou stavene a radeji si vyhrat a upozornit na to ze u nove generace treba nedochazi k poklesu fps ani v kritickych scenach. Kdo uz si zkusil treba vypnout a pak zapnout graficke efekty u nedavno uvedeneho Stalkera tak vi o cem to hrani pak je.
Odpovědět0  0
Choakinek | 28.4.200711:49
Např. já. V 1600x1200 na ­"repasovaném­" CRT Eizu T965 zapojeném pomocí 5xBNC kabelu. Obraz pefektní. S 19­" LCD 1280x1024 s buď
a­) pomalou odezvou ­(S­-PVA...­)
nebo
b­) hnusným obrazem ­(TN­)
mi jejich výrobci můžou tak akorát... :­-)
Odpovědět0  0
Stratos. | 19.4.200715:31
dobra mrdka ta 8600GTS koukam v 1600x1200 s AA a ANISO ztraci az 100% vykonu kdezto 1950PRO asi 30% :­) hold ta 128bitova sbernice je humus. Sem zvedavej jaky jelito si tu kartu koupi :)
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 19.4.200715:36
Opravdu nevim, jaké jelito si tu kartu koupí, ale mohl byste se vyjadřovat trochu slušněji?
Přeci jen ten nadpis není zrovna ideální ;­).
...
Jinak spíš bych radši viděl 64 stream procesorů a třeba jen 160bit sběrnici ­(polovinu 8800GTS­). Karta by potom vypadala úplně jinak. Samozřejmě 256bitová sběrnice by jí určitě také prospěla, ale podle mě hlavní limitace spočívá v pomalém jádru.
Odpovědět0  0
ljelinek | 19.4.200722:36
Tak to, podle tebe, at AMD radsi ani nevydava sve nove R6x Radeony, ne? Ty maji mit take 128bit, takze to bude take rubbish.
Odpovědět0  0
visapart (1) | 19.4.200715:10
Vím že Ati­-na nové karty vidá až někdy okolo půly května,,
a to znamená že jakmile vijdou nová Radeony tak se cena stávajících karat jako např. X1950XT půjde taky dólu a co pak bude dělat 8600 ?? A herní výkon na Vistách je pořád dost neviladěn, takže přecházet na nový OS je taky blbost !! Tak ať se Nvidia se svými předraženými katami jde vicpat !!
Odpovědět0  0
ljelinek | 19.4.200722:38
Prosim te, vim ze chces vypada zajimave a IN, ale kdybys neprasil cestinu, bylo by to lepsi.
Odpovědět0  0
Draken | 19.4.200715:00
Tahle nova GeForce me poredne zklamala. Za svoji cenu nenabidne nic­( alespon pro majitele Win XP­). Akcelerace H.264 maji i karty Ati od verze R520 pokud se nemylim, takze zase nic noveho. Pomer cena.vykon jasne ukazuje, ze dnesnimu trhu vladne v oblasti mainstreamu Ati. x1950xt a pro jsou jasnou volbou.
Odpovědět0  0
ruri | 19.4.200714:51
hmm tak pekny shit... kupujem safirku ­(ak bude k dostaniu palit tak berem jeho­)X1950GT

by ma zaujimalo ako si poradi ati s konkurenciou vo vlastnych radoch.. dufam ze nedojde k umelemu EOL ...

a dx10 sux... pockam si az na druhu generaciu kariet...
Odpovědět0  0
dr.zaasek | 19.4.200713:51
NVidia počká s čím se vytasí ATIAMD a pak vydá 8700, která bude mít
64 shaderů a bude mainstream jak fík:­-)
Odpovědět0  0
Usm | 19.4.200714:06
I kdyby měla miliardu shaderů, tak bez 256­-bitové sběrnici to bude ve vyšších rozlišeních a v nových hrách kulo platný. To je jako kdyby si měl supervýkonný čerpadlo, ale ouzkou hadici ­- můžeš se snažit jak chceš, ale víc vody prostě tou hadicí neprotlačíš
Odpovědět0  0
zxcvbnm | 12.6.200717:58
Ale pretlacis, pod vacsim tlakom­(rychlostou, taktom... ­) :)
Odpovědět0  0
schali (31) | 19.4.200712:20
tezkej lowend a melo by to byt zdurazneny v kazde recenzi, tohle nema s mainstreamem nic spolecnyho, nVidia si zatim muze dovolit nemit ve stredni tride zadnou novou kartu, chce prodat co nejvic karet z rady 8800.
Odpovědět0  0
Usm | 19.4.200711:50
Není divu, že X1950Pro je výkonnější ­- bez ohledu na nové funkce má X1950 Pro 256­-bitovou sběrnici a nVidia chce lidem vecpat za 6 tisíc mainstream na 128­-bitový sběrnici. Ale bohužel jsem někde četl, že RV630 má být taky 128­-bit sběrnice, takže to bude zřejmě stejnej shit jako 8600 ­- pro mě nepochopitelné ­- R600 jakožto high end 512bit, tak proč ne mainstream poloviční 256­-bit? :­-(
Odpovědět0  0
radekhulan (150) | 19.4.200712:09
Mainstream ­/cenově­/ je 8800GTS­-320. V řadě her válcuje 2x X1950Pro, o 50% X1950XT, a navíc podporuje DX10. NVIDIA zjevně chce trošku pozvednout trh, a prodávat špičkově povedenou řadu 8800GTX­/GTS­-640­/GTS­-320, která obsazuje high­-end a mainstream.

8600GT je lown­-end..
Odpovědět0  0
Usm | 19.4.200713:40
8800GTS mi připadá jako Ferrari na patnáctkách kolech ­- 8800GTS má opravdu solidní možnosti, jenže 320MB bude v brzké době na hry jako Allan Wake apod. naprosto nedostačujích ­- budeš se divit, ale v nových hrách je rozdíl v FPS oproti 640MB naprosto propastný. A vzhledem k ovladačům mi Nvidie nesmí do baráku, takže radši šáhnu do portomonky a koupím HD X2900 XT
Odpovědět0  0
ree | 19.4.200713:42
mainstream za 7000­-8000 s dani se se zasmal. Kdyz uz tak mainstream se pohybuje okolo 3500­-4500Kc. Presne to ma vykryte Ati se svou X1950Pro a GT.
Odpovědět0  0
Usm | 19.4.200713:48
Ty sem pořád předsouváš špíčkově provedenou 8800GTX ­- za prvý G80 má much jako máku a za druhý si kartu za téměř 17000 rozhodně kupovat nehodlám.
Odpovědět0  0
Potoo | 19.4.200714:12
Mainstream za 7500­-8000? To asi těžko. Neříkám tím, že 8800GTS není slušná karta, ale 320MB verze hodně ztrácí na svoji 640MB sestru. Za tyhle peníze bych rozhodně chtěl mít kartu už alespoň s 512 MB paměti, jinak to nemá do budoucna smysl.
Mainstream bych viděl spíše kolem 3­-6 tisíc a tato oblast je ideálně pokrytá kartama X1950GT,Pro a XT, které nemají ve své ceně konkurenci. Při pohledu do ceníků se 8600GTS prodává za 5500­-6200 korun, s jejím výkonem by však měla být kolem 3500. Tam kde je X1950GT a i s tou by měla problémy.
Odpovědět0  0
Stratos. | 19.4.200715:36
lol mainstream za 8 tisic radek hulan zase psadnul na hlavicku :­) CHLAPE PROBER SE!!!!
Odpovědět0  0
cowgaR (2) | 19.4.200717:41
neviem sice, ktory z Hulanovcov pise dnes do fora ­(ci ten tupec co sem chodi v Piatky, ci ti vacsi tupci pisuci pod tymto nickom v ostatne dni;­), ale ako moze niekto 2 slotovy tepelny dlhy huciaci zrut za 10 tisic Sk = GTS8800 nazvat mainstreamom?

wake up hulan, niekedy tvoj humor ujde, kritika APPLE je spravne strelena nielen tym ako sa dokaze povzniest nad fakty atd, ale teraz si nicim len fanatickym uznavacom nVidie ak proste nevidis ze v mainstreame tato karta prepadla ­(a to mala tie tvojim blogom vysokoospevovane a 1000% vykon prinasajuce ovladace;­).

nVidia asi vyda 8800GS... jedina sanca na mainstream, lebo to Hulan inak neprezije ;P
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 19.4.200712:56
pametova sbernice ty chipy nebrzdi! kde se to porad ty blaboly berou?!
8600GT core 540MHz propustnost 22,4GB­/s
8600GTS core 675MHz propustnost 32GB­/s
GTS­/GF core +25% propustnost +43% vykon +24%
uz to v tom vidis?! i kdyby to jadro melo o 300% vetsi pametovou propustnost tak bude mit nachlup stejny vykon! vykon roste s frekvenci jadra a ne s pametovou propustnosti...
jeste k tem 128bit x 256bit: nebo snad chces tvrdit ze radeon9800 s 256bit sbernici je vykonejsi nez GF7600 se 128bit?!
proc sakra lidi hledate problemy tam kde nejsou:(
Odpovědět0  0
DRAKEN | 19.4.200713:21
no sice výkon roste s takty jádra ,ale stačí se mrknout na tenhle test a vydíš ,že čim vyšší rozlišení tím větší textury ,čím větší textury tím větší propustnost sběrnice potřebuješ ,tudíž 8600GTS vezme výkonem i X1950pro ,ale jedině v nízkém rozlišení ,protože právě tam se propustnost nevyuzije na plno a stačí ,jen těch 128 bitů o tom je šířka sběrnice ,a Radeon má sice 256 bitovou sběrnici ale jeho potenciál je již po smrti shadry 2.0 ,nižší takty atd. atd. .......holt ty 3 roky
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 19.4.200713:35
tak to by chtelo spis test identickeho chipu s ruznou sirkou sbernice, porovnavat novy 8600 DX10 s starym R1950 DX9 nemusi byt prukazne, muze za moct unifikovana architektura, slaby hruby vykon... docela dost veci a svadet neco na uzkou sbernici bez zjevnych dukazu je docela nefer... nechci nejak moc tvrdit ze by v nejakym pripade sisri sbernice nepomohla, ale zatim sem nikde nevidel primy dukaz: ­"ano, je to sirkou sbernice­". vadi mi ze lidi nadavaji na sirku sbernice aniz by meli paru cim ten nizky vykon je... proste jsou to jen spekulace a nepodlozene domenky ­(cato ani to ne, casto je to jen vykrik do tmy: ­"ta karta ma 128 a ta 256. ta 128 stoji zahouby, nemuze byt vykona! je to shit!­")
Odpovědět0  0
JOuDA0007 | 19.4.200713:36
Je vidět že o tom nic nevíš :­)

Představ si chip jako továrnu, paměti jako sklad a sběrnici 128­/256bit jako silnici. 128bit bude asfaltka a 256 je dálnice.

Když máš sebelepší továrnu a neprotlačíš do ní materiál přes asfatlu, tak PROSTĚ nevyrobíš :­)

A naopak. Když máš sice širokou asfaltku, ale malý sklad a pomalou továrnu, tak je to taky naprd.

Obecně moje zkušenost s 6800 a 7600GT.
Ta 6800ka měla sběrnici 256bitů a 7600GT jen 128.

6800ka jela zhruba 60­-70FPS ve hrách.
Když to bylo složitější, tak to kleslo na 40FPS

7600GT sice jela špičkově 120­-140FPS, ale když to bylo složitější, tak to kleslo pod 20FPS.

Jen tak mimochodem, aby jsi protlačil do karty stejný oběm dat po sběrnici 128bit jako po sběrnici 256bit, potřebuješ přesně 2x takovou rychlost pamětí :)
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 19.4.200713:52
jo, jenze kdyz mas osmiproudovou dalnici a zasobujes 2 babky pletouci svetry tak ti to je taky k nicemu
proste chci videt jasny dukaz, ze 8600 potrebuje dalnici a asfaltka mu nestaci k dosazeni plnyho vykonu.
jinak tvoje porovnani 6800 a 7600: jediny rozdil mezi temi chipy neni sirka sbernice... ten propad FPS se muze hodit na cokoli jineho.
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 19.4.200714:02
uplne idealni by byl test s taktovanim pameti ­(coz zatim bohuzel neni proveditele...­)
vzit 8600GT­/S a pameti podtaktovat­/pretaktovat­/delat psi kusy se stejnou frekvenci jadra a udelat ruzny testy, pri cem se vyssi propustnost projevi. az uvidim ze vykon poroste primo umerne pametove propustnosti, tak uznam, ze by se i 8600 hodila sirsi sbernice
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 19.4.200714:05
staci si pozriet testy 128bit 6800 vs 256bit 6800. myslim, ze asus robil 6800 s 512MB ram, ale len 128 bitovou zbernicou. ten vykon bol naozaj zly oproti ­"regulernej­" 6800 a nezachranila to ani 512MB vram...
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 19.4.200714:29
to uz je lepsi nez jenom dohady:­) takze ano, 6800 potrebuje 256bit. vzhledem k tomu, ze 8600 by mela podavat lepsi vykony, tak by uz i ona teoreticky mohla vyuzit 256bit. ted je teda otazka do jake miry ji sirka sbernice brzdi. jestli je 128bit jeste na hrane a 256bit by znamenalo minimalni narust vykonu, nebo jestli by ten narust byl aspon 20% a vic
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 19.4.200718:28
ten narast by bol viditelny hlavne pri pouziti AA ci AF a vo vyssich rozliseniach...a to urcite v radoch desiatok percent.
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 20.4.200710:16
ano, to je pravdepodobne. ale taky se vnucuje myslenka: ­"bylo by to vubec k necemu?­" protoze kdyz si projdu testy ve vyssim rozliseni, nebo nedejboze se zapnutym AA a AF, tak ten vykon je tak mizerny, ze by ani po 50% narustu ty hry stejne nebyly hratelny. jedina karta v testu, ktera takovy podminky zvlada obstojne je 8800. takze i kdyby mela 8600 256bit a ve vssich rozlisenich s AA a AF rekneme o 50% lepsi vykon bylo by to k necemu? provozoval by ji nekdo v takovych podminkach? bavilo by nekoho hrat hru pri 30FPS misto 20?
Odpovědět0  0
Draken | 23.4.200711:40
rozdíl mezi 30 a 20 fps je markantní ,zjevně hraješ jen strategie
kde nízké fps poznáš jen tak že se ti trhá obraz když posunuješ mapu,ve hrách typu UT04 ,COD2 atd. bys za dal nevím co.Každopádně kdo má monitor formátu 19¨ a výše vyšší rozdišení určitě využije
i já na 17¨ pouštím hry na 1600*1200 a AF+AA minimálně 4*,Souhlasím ale že třeba paměť 512MB spousta karet nevyužije bylo to tak u X1950Pro a bude to tak i u nové 8600GT­/GTS je to jen martekingová kampaň!Pokud ale neuznáváš že 256­-bitová sběrnice je plus ,pak Hardware zjevně nerozumíš.Proč asi všichni hazí šavli když uvidí v parametrech karty že má 64bitovou sběrnici ,podle tebe zjevně jen tak protože házet všechno na nižší propustrnost je holt blbost vždytˇ rozdíl 64­-bit=128bitům a 128bitů se = 256bitům z čehož vyplívá že 64bitů se=256bitům.
Nicméně nejlepší bude když si přečteš recenzi na radeon X1600Pro
kde bude verze 64 bitů a 128 bitů nejlépe COMPUTER HARDWARE
Odpovědět0  0
Artillery (4) | 20.4.200711:15
Všechny GF 6800 se vyráběly s 256­-bit sběrnicí, pokud jsi jiného názoru, můžeš dát odkaz na testy které zmiňuješ.
Odpovědět0  0
Potoo | 19.4.200714:20
Pravda že tohle lowendový jádro si vystačí s propustností 32GB­/s. Pro dnešní mainstream to ale nestačí. Dovedu si představit 128bit sběrnici při použití rychlejších pamětí. Slibovaly se ještě nedávno GDDR4 na 2.4­-2.8GHz, což by stačilo.
Ono když se zminovala karta 9800Pro, tak měl jsem 9700 a 9500Pro, stejné čipy i fekvence a lišily se pouze pamětovou sběrnicí 256 versu 128 bit a ta 9500Pro byla díky nižší propustnosti výkonem na 75% té 9700, takže to rozhodně vliv má, ale musí na to to jádro mít a dost je to znát se zvyšujícím se rozlišením. Lowend v podobě G84 má ale příliš nízký výkon. GTS verze e prostě 7600GT s DirectX 10 podporou.
Odpovědět0  0
ljelinek | 19.4.200722:34
No a? Pro me je treba 8800GTS take mainstream a obavam se, ze ve statech na zapad od CR ­(SR­) to take tak berou ­(protoze lide tam berou trosku vic nez lide u nas­). Za sebe muzu rict, ze dat cca ?200 z vyplaty me take nijak nevadi ­(a to neberu zase az tak moc­).
Odpovědět0  0
marek p. | 23.4.200712:45
Je celkem jedno jakou má 8600 zběrnici.Je určena na hraní v menších
rozlišeních a tam to stačí.Vadí mi spíš,že už není navržena jako polovice 8800.To bude v dx10 hrách setsakramentsky poznat!A tak si raději pořídím nějakou radeonku.
Odpovědět0  0
Don~ | 19.4.200711:36
recenze je dobre napsana ale tentokrat to NV opravdu prehnala. to preci nemuzou myslet vazne. to je jak verejna sebevrazda. NV si tu utrhne obrovsky dil ostudy! opravdu jsem necekal ze ten vykon bude tak hrube bidny.
Odpovědět0  0
tomliverpool (1) | 19.4.200711:34
shit happens!!! Jen tohle me napadlo po precteni teto zajimave recenze. To co nam tady zase Nvidia tlaci je des a hruza. Sam jsem byl na tyhle karty zvedavy, ale pekne me presla chut.
Plne souhlasim s tim: na co si kupovat takovou kartu s podporou dx10, kdyz hra s podporou dx10 pojede 5 snimku za sekundu ­(a to jen s novymi ovladaci:D­). No jak se rika, Marketing az na prvnim miste. No nezbyva nez cekat s cim prijde ATI.
Odpovědět0  0
dan (2) | 19.4.20079:55
podpora dx10 ficurok je jedna vec ale tiez si myslym ze ked to clovek pozapina tak z toho bude na tejto karte slideshow.
naviac nejdu pretaktovat.
(8800gts­(650­/2000­) s c2d­(2.8Ghz­) da v 3dmarku2006 cez 10tis bodov­)

staci si spomenut na 6600gt karty ktore mali podporu vyssich shader modelov ale ked sa to v hre zaplo tak fps islo na hranicu hratelnosti ­(napr. v hre chronicle of riddick. takze som to nakoniec musel vypnut.
Odpovědět0  0
funda (11) | 19.4.200710:30
Přesně tak, ta recenze byla dobrá, ale v závěru se objevila strašná hovadina o tom, že ta karta je pro ty, kteří myslí na budoucí hry. Vždyť budoucí hry budou potřebovat úpně jiný výkon. Ta karta bude stát za zvážení jedině jestli její cena poklesne na 3000 Kč, tedy pod cenu Radeonu X1950pro. Protože výkonově je určitě pod ním.
Odpovědět0  0
Radoušek | 25.4.200714:14
Hm. Máš špatné informace. Crysis je vyvíjen pro s DX10, ale poběží i pod DX 9. Je to jedna z vlajkových lodí Microsoftu k podpoře DX 10.
Odpovědět0  0
Roboque | 19.4.20079:48
Tak tohle je teda propadak desneho kalibru. Jak muze autor napsat ze je tato okarta vubec pro nekoho, aniz by nechtel vyhodit penize oknem. Zaver je prinejmensim dost pritazeny za vlasy. 1950xt za 6k je jasnou volbou pro kazdeho kdo ma oci a nejsou mu jedno jeho kornky.
Odpovědět0  0
ljelinek | 19.4.20079:28
teda nVidia opravdu prestrelila. Ale muze v tom byt i zamer, kdy nVidia ceka na ­"zazrak­" od AMD a potom teprve uvidi kam karty zaradit ­- klidne se totiz muze stat, ze u 320 MB 8800GTS stahnou cenu na uroven mainstreamu ­(kde uz podle me temer je­) a 8500 a 8600 smrskne na ceny low­-endu.
Jinak sranda je, jak na forech o R600 slysim: ­"... vykon bude mnohem lepsi, ovladace jeste nejsou dotazene!!­" A treba tady jenom ctu same fuj, nic moc ­(jo, pravda­), ale nikde ani zminka o tom, ze ty ovladace, se kterymi se testovalo, byly dobry rubbish.
No nic, uvidime po prichodu ­(kdy ze to bude?­) R600 a jejich klonu. :­-O
Odpovědět0  0
Simik (357) | 19.4.20079:26
Super clanek.
Bylo by mozne pri nejakem pristim testu vyzkouset i tu akceleraci videa nejlepe i u ATI? Mam Athlona XP a zajimalo by me jestli by stacila novejsi grafika nebo budu muset upgradovat cely komp, abych se podival na film v lepsi kvalite. Teda pokud je vydaji na AGP :­-­)

P.S. ATI RAGE THEATER ­- urcite neni tuner
Odpovědět0  0
ET (129) | 19.4.200717:25
Taky by me zajimala ta akcelerace videa... autor se tam nad ni malem rozplyval vic jak marketingove oddeleni Nvidie, ale test je kde???? to uz autori SHW zacali zrat ­"zelenejm­" tu propagandu z ruky?????? aby to nedopadlo jako se 6800 a pure video, ktere melo byt nejvetsi hit a nakonec, bylo u prvnich revizi uplne nefunkcni..

amimochodem Rage theater je TV tuner????????? asi nee
Odpovědět0  0
vosper | 24.4.200715:18
Obavam se, ze s Athlonem XP pujde vetsina vykonu nove generace GF do kytek. Sam jsem mel jeste nedavno Athlona XP a kdyz jsem koupil X1950Pro AGP, nestacil jsem se divit, ze to je skoro stejne pomaly jako puvodne s 9800. Zmena na A64 ­(byt ­"jen­" s754­) prinesla konecne pozadovany vykon. K nove generaci GF bych ti nedoporucil nic horsiho nez nejpomalejsi z rodiny C2D..
Odpovědět0  0
Potoo | 19.4.20078:51
Ta karta není výkonem mainstream ale spíš na hranici lowendu. Cenu nechápu. Je sice hezký, že karta má podporu DirectX10, ale dost pochybuju, že bude schopná ty hry pod DirectX 10 vůbec rozchodit, aby to k něčemu bylo a po ořezaných detailech to nevypadalo jako stará hra pod DirectX 8. Navíc pokud třeba X1950XT půjde ještě o kousek s cenou dolů, bude se prodávat prakticky za stejnou cenu jako 8600GTS a bude nabízet výkon o 30­-50% vyšší. Karta nestačí ani na X1950Pro za 4000, čili pokud někdo vidí jediný rozumný důvod, proč investovat do 8600GTS, tak mně zcela uniká. 8600GT se prodává již citelně levněji, ale výkonem je mezi 7600GS a 7600GT, takže se žádný zázrak nekoná. Čip G84 je prostě lowend a do mainstreamu pokud tak člověk chápe oblast X1950Pro až XT má prostě hodně daleko.
Odpovědět0  0
BASTARD (17) | 22.4.200716:07
Podivej se na test DX9 vs DX10 :D tam uvidis rozdil na kterej se neda opomonecou DX10 ma usnadnit vypocty cca o 50% to znamena ze DX9 je brzda a DX10 to zpravi takze vyrobci usetri a vydelaji 2x tolik :D
Odpovědět0  0
tomasjerry (219) | 19.4.20078:35
Maximální spotřeba GeForce 8800GTS udávaná NVIDIÍ je 71W ­(sběrnice PCI Express je schopná dodat maximálně 75W­). Z tohoto důvodu je na kartě přítomen 6­-ti pinový napájecí konektor.
Nema tam bytr nahodov GeForce 8600GTS ???
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 19.4.200714:45
Má. Překlep, děkuji. Opraveno
Odpovědět0  0
Mrsk | 19.4.20077:09
Podle vyjádření project managera Cryteku NENÍ Crysis DX10, ale pouze ždímá na maximum možnosti DX9!
Odpovědět0  0
Libor (54) | 19.4.20079:02
je­-li tomu tak, což sice nevím , nesleduji to, tak na 8600 řadě do bude slideshow
Odpovědět0  0
jozka32 | 19.4.20077:04
8600GT ma jen o trosku nizsi vykon a v obchodech ji prodavaj za 3500 KC s DPH.
Odpovědět0  0
Potoo | 19.4.20079:08
No když za stejnou cenu máš X1950GT 512MB, která dá i GTS verzi ...
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 19.4.20076:49
Žádná revoluce se bohužel nekoná. 1950Pro zůstává nadále nejlepší volbou. Pro ATI­/AMD dost kuriózní situace. Přestože konkurence nabízí karty s novými funkcemi ­(a problémy jako ovladače či spotřeba­), stále není schopen konkurovat postarší kartě ATI­/AMD. Jsem opravdu zvědav jak dopadne uvedení R600.Jestli má druhá strana opravdu eso v rukávu.Bylo by zatraceně potřeba.Toto je opravdu slabota.
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 19.4.20077:06
Máte pravdou, ale...
ovladače by snad již měli být vyřešeny. Zatímco 158.16 jsou nestabilní, 158.19 prý ne. Navíc oproti starým je zde ­"nová­" MUL jednotka.
Spotřeba? S tou mají problémy i ­(spíše­) karty ATI. Ale je pravda, že spotřeba karty oproti minulé generaci vzrostla neúměrně.
...
Také jsem zvědavý s čím vytáhne do boje ATI­/AMD.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 19.4.20079:41
Ovladače se snad podaří dotáhnout, i když ta doba ladění za chodu je už opravdu dlouhá. U spotřeby mi vadí, že karty jsou sice výkonnější, ale taky žerou víc. U nové generace karet bych si představoval o stupeň vyšší výkon při stejné spotřebě. Jenže ani jedno se bohužel nekoná. Kam bychom tímhle stylem přišli? Když to jde u procesorů, mělo by to jít i tady. Vždyť dnes žere výkonná grafická karta polovinu odběru celého počítače.
Odpovědět0  0
rja73 (78) | 19.4.20076:38
..oklestovali 8800GTS tak dlouho, az vyklestili ­-­- eunucha..
Odpovědět0  0
rja73 (78) | 19.4.20076:32
Je to fakt krize, výkon 7900GS a k tomu skoro o tác vyšší cena, dále nutnost koupit systém, který nic nedovolí ­-> zůstávám u XP se svojí 7600GS a čekám, do stvoří ATi, toto mi za upgrade nestojí. Cena je absolutně mimo. Jinak výborná recenze, díky.
Odpovědět0  0
tovr1203 (4) | 19.4.20078:11
Souhlas, taky mam 7600GS a čekal jsem, jak si 8600 povede ... tohle mě dost zklamalo, teď se rozhoduju jestli počkam na mainstream R600 nebo rovnou půjdu do ati 1950pro...
Odpovědět0  0
carwinvega (1) | 31.8.200713:07
ano ano, mas pravdu, prines sem si domu ASUS EN8600GTS pln ocekavani sem se pustil do vymeny ­(predtim X800 GTO2­). Prvni problem nastal kdyz mi pri instalaci spadly okna... Po velkem usili se to nakonec podarilo obnovit i s novymi ovladaci. V baleni je s grafikou pribalena hra STALKER, tak jsem ji nainstaloval, nastavil rozliseni 1280x1024, temer plne detaily, spustim to a vydim asi tak 5fps... no hruza... ubral jsem na 1024x768 a to jakstaks slo, ale taky cukalo... jeste jsem zkusil H:MOM 5 a s kartou X800 GTO2 jsem na tom byl ocividne lepe... jinak v 3D marku 2003 jsem dostal pouhych 10848 bodu ­( 3,4 Ghz Pendium D, 2GB RAM­) a v 2005 nakejch 8500 :­( takze prislo obrovsky zklamani ze zbytecne vyhozenych peti tisic... nicmene, jeste zkusim reinstalnout wokna a jestli se to nezlepsi, tak mila 8600GTS poleti z okna
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.