reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA nForce 650i Ultra - nový mainstream

11.7.2007, Lukáš Petříček, recenze
NVIDIA nForce 650i Ultra - nový mainstream
V dnešním článku se podíváme na čipovou sadu NVIDIA nForce 650i Ultra. Po uvedení čipsetů z rodiny nForce 600 a jejich SLI variant ze série 680i a 650i SLI přichází od NVIDIE na řadu i nový mainstream v podání nForce 650i Ultra. Jaký je? Na to Vám odpoví tento článek.
Kapitoly článku:
  1. NVIDIA nForce 650i Ultra - nový mainstream
  2. Testy výkonu a spotřeby, závěr
Šestá série čipsetů od firmy NVIDIA je již bezpochyby velice populární. Se zaměřením na SLI, maximální výkon a spičkové možnosti přetatkování a ladění se jedná o velice oblíbenou platformu. Nejvíce mezi nejnáročnějšími uživateli a ladiči výkonu, kteří požadující velkou výbavu a výkon - čipové sady od NVIDIE jsou v posledních letech proto také skloňovány zejména s technologií SLI, ale je pamatováno i na nižší segmenty trhu. I zde jsou stále požadavky po vysokém výkonu a dobrých možnostech ladění – nyní i bez SLI technologie.



High-end základní desky jsou samozřejmě poměrně drahou záležitostí, a proto i nVidia postupně vyplňuje prázdá místa na trhu dalšími produkty. Nejvýkonnější a nejvybavenější verzi nForce 680i SLI postupně doplnila LT edice, a také nForce 650i SLI (která poskytuje základní možnosti SLI s menším množstvím PCI-E linek a "lehčí" výbavou). Postupem času se tedy SLI dostalo i do nižších segmentů trhu, ale ne všichni SLI využijí a jsou ochotni za něj připlácet.

Segmentace trhu podle NVIDIE je přibližně následující: okolo 249 dolarů se mají pobybovat základní desky s čipsetem nForce 680i SLI, následuje 680i LT SLI s cenou okolo199 dolarů, 650i SLI okolo 125 dolarů a nakonec 650i Ultra, s cenou okolo 99 dolarů. Jak si můžeme všimnout, cílení nForce 650i je do střední třídy, bez podpory technologie SLI (jediný praktický rozdíl oproti verzi 650i SLI je právě absence podpory SLI technologie). Cena základních desek s tímto čipsetem se u nás pohybuje okolo 2500,- Kč včetně DPH. Srovnání čipsetů z rodiny nForce 600 MCPs naleznete v následující tabulce.


Srovnání MCPs z rodiny čipsetů NVIDIA nForce 600i

Zde již tedy nastupuje čipset nForce 650i Ultra a o tom bude i dnešní článek - pojďme se něj tedy podívat podrobněji. Standardem jej již podpora 800, 1066 a 1333 MHz FSB u nových procesorů a podporuje až 8 GB DDR2 SDRAM pamětí s frekvencí 800 MHz. Mezi další výbavu se řadí jeden slot PCIe x16, dva sloty PCIe x1 a až pět klasických PCI slotů. Ve standardní výbavě jsou také čtyři SATA 3.0 Gb/s porty, až dva PATA, osm portů USB 2.0, gigabitový ethernet a osmikanálová integrovaná zvuková karta.

Čipové sady série nForce 600 se liší zejména ve vybavenosti a jak již plyne z předchozího přehledu, čipová sada 650i Ultra není určena do high-end segmentu trhu, ale jedná se o nový "mainstream" a levnější řešení. Schéma čipsetu nVidia nForce 650i Ultra je následující:


Blokové schéma nVidia nForce 650i Ultra

NVIDIA nForce 650i Ultra má zaujmout zejména cenou, a ačkoliv pro dražší model 680i nebude zřejmě příliš konkurencí, možnosti ladění a přetaktování jsou stále na poměrně solidní úrovni. Z technologií jí na její silnější sestřičky schází kromě technologie SLI a většího počtu PCIe linek také několik USB či SATA portů. Při srovnání s 650i SLI tu schází právě technologie SLI, ačkoliv se jinak prakticky jedná o totožné čipsety a základní desky.

Poznámka: NVIDIA nForce 650i Ultra dostala do vínku navíc jednu specialitu a to "optimalizaci" (automatické přetaktování grafické karty) s použitím mainstream grafických karet NVIDIA. U NVIDIE předpokládají právě použití takové grafické karty a tak čipset, respektive základní deska, umí automaticky (bez zásahu uživatele) mírně přetaktovat grafickou kartu. Možnost je to poměrně zajímavá, ale stejným způsobem lze samozřejmě grafickou kartu přetaktovat také uživatelsky, i na podstatně vyšší frekvence. Na druhou stranu, kouzlo této funkce je právě v tom, že se tak děje zcela automaticky bez zásahu uživatele a jedná se o prověřené hodnoty ze strany hardware, takže tyto hodnoty přetaktování jsou bezproblémové a dostupné přes jedinou položku v menu BIOSu.

Pro představu o možnostech těchto optimalizací uvádím nárůsty výkonu v několika standardních testech provedených přímo NVIDIÍ s grafickou kartou NVIDIA GeForce 7600GS se standardními takty (jádro 400 / 800 MHz pro paměti, 128 bit). Kompletní specifikace konfigurace (kde bylo dosaženo zmiňovaných výsledků) naleznete níže, včetně příslušných testů výkonu.




Testy výkonu a srovnání s konkurenčním čipsetem Intel P965 Express s a bez optimalizace, zdroj: NVIDIA

Vzhledem k použitému procesoru se jistě podařilo dostat z grafické karty maximum. V našem praktickém testu se budeme soustředit na trochu vyšší segment trhu a asi i mírně vyváženější sestavu. Benchmarky jsou provedeny s našimi standardními komponenty pro testy výkonu a s grafickou kartou NVIDIA GeForce 7900GT. Jako soupěře ze základních desek jsem zvolil klasiku v podobě čipsetu Intel P965 Express, kde má 650i také konkurovat a další čipsety ze stáje NVIDIA, nForce 650i a 680i SLI. A teď již vzhůru na test.


Pohled na EVGA nForce 650i Ultra 775 A1


Tolik k teorii a pojďme se teď podívat na konkrétní základní desku s čipsetem nForce 650i Ultra, desku EVGA 122-CK-NF66–A1. Ta má referenční design a layout desky má tedy na svědomí přímo NVIDIA. Základní deska nemá aktivní chlazení, MCP je zcela bez pasivního chladiče (mimochodem, jedná se o rebrandovaný nF 430 MCP), SPP má černý přiměřeně velký pasiv - ten spoléhá na "průvan" od chladiče procesoru a zejména při přetaktování se umí pěkně zahřát. Jak se již několikrát ukázalo, nForce totiž umí "zatopit".


Referenční základní deska EVGA 122-CK-NF66 s čipsetem NVIDIA nForce 650i Ultra

Díky referenčnímu návrhu EVGA 122-CK-NF66 A1 téměř přesně "kopíruje" specifikace nForce 650i Ultra, až na pět PCI slotů, které ale již na základní desce zřejmě jen tak nenajdeme. Kompletní specifikace EVGA 122-CK-NF66 A1 jsou následující:



Možnosti BIOSu jsou na velice solidní úrovni, jak je u nForce základních desek již zvykem. Jedinou výtku mám snad jen k možnému overvoltingu, kde budou dostupné hodnoty zřejmě mírně limitující - zejména možné napájecí napětí pamětí, kde je myslím dostupných 2,1 V již pro "seriózní" ladění trochu na hraně. Kompletní možnosti nastavení najdete v manuálu zde.
reklama