reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Tegra: turbo v kapse

11.10.2010, Jakub Doležal, technologie
NVIDIA Tegra: turbo v kapse
Miniaturní a ultralehká zařízení jsou hitem poslední doby a silně vytlačují tradiční stolní platformy. Bohužel s malou velikostí přišel také slabý výkon, který dokáže často ztrpčit práci. Nemluvě o problémech s HD obsahem. Změní to NVIDIA se svou Tegrou?
Kapitoly článku:
NVIDIA se v poslední době dostala do velmi nezáviděníhodné situace, kdy byla v oblasti počítačových čipsetů doslova vzata do kleští giganty Intel a AMD. Zde ztratila poměrně silné postavení a zbyla už jen výroba grafických karet, kde ji nyní ATI (AMD) dává řádně zabrat. Pokud tedy chce tento výrobce i nadále fungovat, musí se podívat i po dalších možnostech.



Tegra vypadá jako krok správným směrem, neboť nabízí široké možnosti uplatnění a v přechozí kapitole jste se sami mohli podívat, kde všude se tato platforma do budoucna objeví. Sama NVIDIA počítá s větším prosazením na trhu a nedávno prolétla internetem zpráva o dokončovacích pracích na třetí generaci Tegry, přičemž čtvrtý vývojový stupeň se již pečlivě připravuje.

Na závěr dnešního článku si dovolím malé osobní zamyšlení nad celou situací. Do stojatých vod, které převážně zásobuje Intel s Atomem a v menší míře VIA či AMD, přichází poměrně zkušený výrobce s produktem, jehož vlastnosti překonávají současná řešení rozdílem třídy. Již první testy ukázaly, že Tegra opravdu plní snové parametry a pasivně chlazený tenoučký MID hravě zvládne náročné HD video.

Na první pohled tedy máme nového krále, avšak nic není tak jednoduché. Velmi sofistikovaný hardware by totiž mohl tvrdě narazit na absenci kvalitního softwaru. Na Tegru totiž nenahrajete klasické Windows, a tak se NVIDIA musí poohlédnout jinde. Jako první přišel na scénu Android, ale i samotný Google varoval, že je v současných verzích určený především pro mobilní telefony.

Dalšími pokusy jsou samozřejmě populární desktopové linuxové systémy, jako je např. Ubuntu. Zde je však vývoj zatím spíše na začátku a NVIDIA na svých stránkách teprve uvolňuje různé testovací a vývojové verze upravené pro Tegru.


Projde Tegra "výběrovým" řízením, nebo skončí v propadlišti dějin? (zdroj: CSFD)

Slibný produkt, který zcela splňuje parametry moderního hardware, tedy výkon a úsporný chod, by mohl lehce upadnout v zapomnění. Pokud totiž nebude k dispozici dostatečně vyladěný a bezproblémový software, tak se výrobci i zákazníci poohlédnou jinde.

Zdroj: NVIDIA, YouTube, Wikipedia
reklama