reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT Manta: malá velká skříň

15.4.2016, Jan Vítek, recenze
NZXT Manta: malá velká skříň
Manta od společnosti NZXT je skříň pro výkonné sestavy založené na deskách Mini ITX. Připravena je pro vodní chladiče, z nichž si jeden také dnes vyzkoušíme a výrobce se chlubí, že je vyráběna novou kvalitnější technologií.

Pohled dovnitř skříně


Boční panely jsou tedy vypoulené, ale zevnitř jsou ploché, takže se chovají jako naprosto normální bočnice, jež se zasunují do rámu skříně ze zadní strany a zajišťují se pomocí zadních přítlačných šroubků. Díky vnitřnímu rámu jsou bočnice pevné, ale také těžké, čili se velkou měrou podílí na výsledné 7,2kg hmotnosti skříně. Ta je ovšem i bez nich pevná, a to i díky přepážce oddělující pozici napájecího zdroje od zbytku skříně. Na druhou stranu tu nejsou žádné klasické šachty pro úložná zařízení, díky čemuž je připraven velkorysý prostor pro kartu a zdroj.


- klikněte pro zvětšení -

Stejně tak nebude problém vést kabely za základní deskou, kde je pro to připraven také malý tunel, ovšem i bez něj by díky tvaru bočnice bylo pro kabely dost prostoru a k tomu patří také dostatek otvorů pro protažení kabelů. Výrobce myslel na to, že základní desky Mini ITX mají konektory a headery rozmístěny všude možně, respektive v jejich rozmístění není zažitý obvyklý systém jako u desek ATX. Máme tu tedy možnost vést kabely k desce otvory seshora, zespoda i z pravé strany. Na trayi základní desky nás ale hned zaujme ještě něco, a to dvě malé plošné spoje.


- klikněte pro zvětšení -

Menší spoj s tlačítkem vyvedeným dozadu má na starosti napájení LED a větší slouží ventilátorům. Nejdříve tedy ventilátory. K plošnému spoji je přivedena energie z Peripheral Power (konektor zcela vlevo) a PWM signál ze základní desky (pravý horní roh). Hned vedle je již zapojen čtyřžilový prodlužovací kabel pro napájení ventilátoru procesorového chladiče. Na PWM konektor základní desky tak napojíme procesorový chladič právě přes tuto desku, což by mělo mít jediný logický smysl, a sice řízení otáček dalších až sedmi připojitelných ventilátorů, ale to již pomocí změn v napětí, ne pomocí PWM pulzů.

Ze zmíněného konektoru Peripheral Power je napájen ještě menší plošný spoj s tlačítkem, které zapíná a vypíná LED podsvícení. To jednak nad zadními I/O porty základní desky a pak ještě vede kabel dolů k prosvícení postranního loga NZXT u pozice napájecího zdroje. Celkově to vypadá na zajímavý systém, jehož funkčnost si ještě oveříme v další kapitole. Pro takovou skříň je o to podstatnější vzhledem k tomu, že na malých Mini ITX deskách obvykle nenajdeme moc konektorů pro ventilátory.



Na pravé straně traye máme ještě něco, a to osamocenou 3,5" vertikální pozici. Nachází se v přední části a možné je pevný disk instalovat konektory vzhůru i dolů dle potřeby. Další 3,5", ale zároveň i 2,5" pozice je umístěna ve dnu skříně, kde jsou patrné gumové podložky. Před instalací je ale třeba odšroubovat přední nohu skříně, abychom se dostali šroubovákem k otvorům vespod a pak je třeba myslet na to, že HDD i SSD v této poloze omezí prostor pro zdroj. Přinejhorším nám ale zbyde 26 cm na hloubku, což v podstatě žádné reálné omezení ani není. Od firmy NZXT by ale bylo slušné, kdyby ve specifikacích přiznala, že jedna pozice pro úložná zařízení je sdílená, a tak nelze dovnitř najednou vměstnat pět disků a/nebo SSD najednou.



Zbylé dvě pozice vyhrazené už jen 2,5" zařízením najdeme na levé straně traye hned za malým tunýlkem pro kabely. Jde o dva plechy zajištěné přítlačným šroubkem, které se zasunují do pacek v trayi a to jsou dvě nejlépe přístupné pozice v této skříni. Ta disková na opačné straně má totiž montážní otvory zakryté právě těmito dvěma plechy a pouze v jejich případě si vystačíme díky přítlačným šroubkům i bez nástrojů. Nainstalovaná 2,5" zařízení navíc nemohou ničemu překážet, tedy ani kartě a ani případnému přednímu radiátoru, takže pokud chcete, můžete do této skříně nainstalovat nejdříve disk na opačnou stranu, pak osadit tyto pozice, následně může přijít na řadu zdroj a zapojení napájecích kabelů k těmto zařízením a pak už vše ostatní.

Pokud by v NZXT chtěli, jistě by našli prostor i pro další úložná zařízení. Například přepážka nad zdrojem by mohla dobře posloužit. Ale je třeba si uvědomit, že Mini ITX desky nemají ve výbavě mnoho konektorů SATA, alespoň ne tolik, kolik jich nabízejí větší modely.


- klikněte pro zvětšení -

Přední a vrchní panel můžeme od skříně snadno odtrhnout, čímž získáme přístup k ventilátorovým pozicím, prachovému filtru (pouze vepředu) a instalovat budeme moci radiátory vodního chlazení. Pro ty byla Manta jako vodní tvor zvláště uzpůsobena, a může tak najednou hostit dva 280mm a jeden 120mm radiátor. My si dnes vyzkoušíme, jak vypadá s chladičem NZXT Kraken X31, který právě patří se svým 120mm radiátorem mezi ty nejmenší komerčně dostupné integrované vodníky. Prostoru pro radiátory je zde díky vypouleným panelům dost a zvláště přední pozice může nést i velice tlusté modely.


Příslušenství


Pečlivě zabalené příslušenství čítá pěkný svazek plastových pásků pro ukotvení kabelů, potřebné šroubky, kousek oboustranné lepicí pásky 3M, nabídku dalších produktů NZXT a obrázkový manuál, u nějž vůbec nevadí, že není v češtině. I kdyby byl, stejně bychom si moc nepočetli.


reklama